Project Godus
Doel: $450.000
Opgehaald: $526.563

Project Godus is de nieuwe game van 22cans, de studio van Peter Molyneux. In een interview met Gamer.nl omschrijft hij de game als een mix van Populous, Dungeon Keeper en Black & White. Het belooft dus een God-game te worden waarin herkenbare en nieuwe elementen gemengd worden. De enige beelden zijn te vinden op de Kickstarter-pagina van Project Godus. In de protypte-video zien we de gameplay van deze kleurrijke game, waarbij twee goden tegen elkaar strijden en via twee volgelingen een hele natie moeten opbouwen.

Leisure Suit Larry Remake
Doel: $500.000
Opgehaald: $655.182

Make Leisure Suit Larry come again!’ topt de Kickstarter-pagina van de HD-remake van Leisure Suit Larry in the Land of the Lounge Lizards. Iedereen heeft waarschijnlijk weleens gehoord van deze cultheld, met zijn flauwe humor en vreemde avonturen. Volgens geestelijke vader Al Lowe zal de nieuwe versie betere graphics, nieuwe muziek en moderne humor bieden, maar wel de oude stijl in eer houden.

De game werd in mei vorig jaar uitgesteld naar het eerste kwartaal van 2013 en sindsdien hebben we weinig van de game vernomen. Wel weten we dat de componist van Journey, Austin Wintory, de muziek voor Leisure Suit Larry verzorgt. Ondanks de stilte zijn we toch erg benieuwd hoe deze titel zich anno 2013 staande gaat houden.

The Banner Saga
Doel: $100.000
Opgehaald: $723.886

Deze RPG laat zich kenmerken door een mooie handgetekende stijl in een post-apocalyptische Vikingwereld. Kortgeleden verscheen er een open bèta en daar werd zeer positief op gereageerd. Vooral de diepgaande strategische ondertoon en de balans werden geloofd. 

Volgens The Chosen One is The Banner Saga een van de allerbeste Kickstarters die er ooit geweest is qua opzet en communicatie. En dat is ook wel te zien aan het opgehaalde geld dat zeven keer zo veel bedraagt als het gevraagde aantal. Bij een dusdanige overschrijding van het budget zie je vaak dat de releasedatum verschoven wordt om de game beter te maken. Een nieuwe datum ten opzichte van de in eerste instantie beoogde ‘november 2012’ is er echter nog niet, maar door de kwaliteit van de bèta verwachten we dat hij 2013 wel gaat halen.

Planetary Annihilation
Doel: $900.000
Opgehaald: $2.229.344

Planetary Annihiliation is de nieuwe RTS van de makers van Total Annihilation en Supreme Commander, twee grote titels in de geschiedenis van de RTS. Deze nieuwe game doet er qua grootsheid nog een schepje bovenop doordat het zich in de ruimte afspeelt en er oorlogen tussen planeten gehouden kunnen worden. Buiten de trailer is er echter nog weinig bekendgemaakt, los van de mogelijkheid om de game al te pre-orderen.

Wasteland 2
Doel: $900.000
Opgehaald: $2.933.252

Met plek 30 is Wasteland 2 de hoogst genoteerde Kickstarter game in onze top 100. Een terechte positie gezien de sfeervolle beelden van deze top down-RPG. Ontwikkelaar inXile Entertainment houdt ons goed op de hoogte op hun Kickstarter-pagina, waardoor we al een hoop dingen weten over de systemen die de game bevat. Alles wijst er op dat dit een grootschalige en diepgaande RPG gaat worden in de stijl van Fallout.

Sir, You Are Being Hunted
Doel: $40.000
Opgehaald: $92.551

Sir, You Are Being Hunted is een vrij aparte game met een mix van survival, stealth en horror. Je speelt met robots in een duister Brits landschap en jaagt op mensen. Het is een open wereld game met een willekeurig gegenereerde omgeving, waarin spelers zich vooral moeten richten op overleven. Het lijkt daarmee qua concept nogal op DayZ. We kijken uit naar deze game vanwege zijn unieke stijl, hoewel we nog moeten zien of de ietwat vage sfeer niet ten koste gaat van de inhoudelijke ervaring.

Castle Story
Doel: $80.000
Opgehaald: $702.516

Van kastelen bouwen houden we al sinds we ze als kind op het strand maakten, en puur om die reden kijken we uit naar Castle Story. Net als in Minecraft bouw je eigenhandig een kasteel om die vervolgens te verdedigen tegen vijanden. Het grote verschil met Minecraft is dat deze game naast een bouwgame ook een RTS is.

Vorig jaar oktober verscheen een prototype, die alleen toegankelijk was voor backers. Deze werd nogal gemengd ontvangen door de vele bugs, maar dat is ook niet zo raar bij zo’n vroege build. Inmiddels is er al een patch uitgebracht en worden de reacties steeds positiever.

Shadowrun Returns
Doel: $400.000
Opgehaald: $1.836.447

Shadowrun Returns is een tactische turn based RPG in een Cyberpunk-setting. De wereld is een mooie mix van toffe stijlen met een diepgaande historie waarover je van alles kunt lezen op de officiële site van Shadowrun. Tijdens het avontuur krijg je te maken met vele interactieve verhalen, die ook hun invloed hebben op de gameplay. Er zitten namelijk vier realiteiten in de game en elke klasse beleeft de wereld in zijn eigen realiteit. We worden warm van de vele gedetailleerde informatie en de afbeeldingen van de game, maar het wachten is nog op een uitgebreide gameplay-video.

Grim Dawn
Doel: $280.000
Opgehaald: $537.515

Grim Dawn is net als Diablo III en Torchlight een top down actie-RPG. Deze game is de spirituele opvolger van Titan Quest en wordt gebouwd met dezelfde tools als die game. Eind november verscheen er een groot bericht met updates over de productie van de game, waarin we een hoop concrete informatie konden lezen.  Zo herbergt het eerste level zo’n vier á vijf uur aan gameplay en is de studio nog steeds bezig met het maken van nieuwe levels. Daarnaast zijn er vier masteries in de game, te weten: soldier, demolition, occultist en nightblade. Overigens konden backers kiezen welk uiterlijk het eerste level zou hebben en er werd gekozen voor Ch’thonic Void, een wereld vol met portals in een donker en bloederig landschap.

Double Fine Adventure (codenaam: Reds)
Doel: $400.000
Opgehaald: $3.336.371

De game waarmee de Kickstarter-hype begon. Ondanks de vele publiciteit is er nog weinig openbaar gemaakt. De meeste informatie is alleen voor de backers, dus veel kunnen we er helaas niet over zeggen. The Chosen One is overigens een backer van deze nieuwe game van Tim Schafer, maar negeert vooralsnog de updates. Hij wil wachten tot de Blu-ray documentaire over de ontwikkeling van deze game.

Radio the Universe
Doel: $12.000
Opgehaald: $52.319

Deze titel pakte kort geleden onze aandacht. Het is een 2D RPG met SNES-achtige graphics en invloeden van Symphony of the Night, Hotline Miami en Dark Souls. Het resultaat is een uitdagende RPG in een donkere sci-fi wereld met een sinister verhaal. De screenshots hebben een nostalgische, doch frisse uitstraling die meteen tot de verbeelding spreekt. Een releasedatum is helaas onbekend, maar we weten wel dat de game al bijna een jaar in ontwikkeling is door vroege gameplaybeelden op de Youtube-pagina van de ontwikkelaar 6e6e6e. Een ontwikkelaar wiens ware identiteit overigens onbekend is.

Code Hero
Doel: $100.000
Opgehaald: $170.954

Code Hero is een vrij bijzondere game, omdat het draait om het leren maken van games. Met een code-geweer schiet je Javascript in een Unity 3D-omgeving. Een trailer in september liet unieke gameplay zien met allerlei computercodes en gevarieerde omgevingen. Saillant detail is overigens dat er in december werd aangegeven dat de ontwikkelaars zonder geld zaten. De ontwikkelaar beloofde meer updates te geven op zijn Kickstarter-pagina, maar die belofte hebben ze vooralsnog nagelaten. Het is interessant om in de gaten te houden hoe Kickstarter zelf om zal gaan met deze situatie als die niet verbetert.

République
Doel: $500.000
Opgehaald: $555.662

République is een ambitieuze game voor mobiele platformen die zich volledig laat besturen door het touchscreen. Het is een game die stealth mixt met survival horror en invloeden heeft van Metal Gear Solid, Resident Evil en Demon’s Souls. Het verhaal gaat over een vrouw die geboren is in een faciliteit en daaruit wil ontsnappen. Ook zullen David Hayter en Jennifer Hale. stemacteurs van Metal Gear Solid, hun stem verlenen aan personages in de game.

De productie verliep helaas niet geheel vlekkeloos en men raakte bezorgd over het gebrek aan updates op de officiële site van de game. Aan het begin van deze maand werd echter beloofd dat we binnenkort een nieuwe trailer krijgen. Overige updates kun je ook terugluisteren op de podcast van Camouflaj, de ontwikkelaar van République.

Elite Dangerous, Project Eternity en Star Citizen zijn uiteraard ook drie grote titels die je in de gaten moet houden, maar zij gaan zeker 2013 niet halen. Naar welke titels kijk jij het meeste uit?