Psychonauts is een tijdloze creatieve platformer
Achtergrond

Psychonauts is een tijdloze creatieve platformer

Psychonauts mag met recht een cultklassieker genoemd worden. Toen het spel oorspronkelijk in 2005 verscheen, werd het goed ontvangen door critici, maar de game verkocht zo miserabel slecht dat uitgever Majesco er bijna aan onderdoor ging.

In de loop der jaren heeft Psychonauts toch een publiek weten te vinden. Een publiek dat uiteindelijk groot genoeg was om een succesvolle crowdfundingcampagne op te zetten voor een vervolg. Psychonauts 2 moet ergens dit jaar verschijnen, maar tot die tijd is het geen verkeerd idee om het eerste deel weer eens op te starten.

Een wereld in je hoofd

In tegenstelling tot het eerdere werk van Tim Schafer, is Psychonauts geen point-and-click-adventure, maar toch is het DNA van klassiekers als Day of the Tentacle en Grim Fandango terug te vinden in dit spel. In Psychonauts speel je als Raz. Deze jongeman is een verstekeling bij een zomerkamp van telepathisch begaafde kinderen. Raz is weggelopen van huis omdat hij niets liever wil dan ook een Psychonaut worden. Deze elite spionnen bestrijden kwaaddoeners door letterlijk door een deurtje in het hoofd van andere mensen te kruipen.

©GMRimport

Dit briljante gegeven tovert de meest verrassende fantasiewerelden op het scherm. Ieder brein steekt namelijk anders in elkaar. In het hoofd van Agent Nein heerst absolute orde en bestaat de spelwereld uit een rondzwevende kubus. In de door oorlog geobsedeerde Coach Oleander is het altijd een slagveld. Het spel schakelt halverwege het verhaal naar een hoge versnelling wanneer Raz in de hoofden duikt van de patiënten uit het nabijgelegen psychiatrisch ziekenhuis.

Man nog melk

Legendarisch is de Milkman Conspiracy; een inkijkje in het paranoïde brein van een beveiliger die gelooft dat de melkman achter hem aanzit. Wie zich in zijn hoofd begeeft, begint bijna ook in het vergezochte complot te geloven. Zijn binnenste wereld is een kronkelende buitenwijk waarin vanuit identieke huizen nieuwsgierige ogen naar buiten gluren en er in iedere vuilnisbak een camera verstopt zit. Hersenschimmen verkleed als geheim agenten bevolken de straat en blokkeren op cruciale plekken de weg.

©GMRimport

Het level zelf is zo opgebouwd dat Raz steeds een nieuw voorwerp moet vinden waarmee hij zich binnen een andere groep kan infiltreren. Met iedere nieuwe wending wordt het complot complexer. In een scène die wel heel erg nadrukkelijk verwijst naar de moord op John F. Kennedy, moet Raz zelfs een boekendepot binnendringen om een doorgeslagen schutter tegen te houden. Wanneer je erachter komt wie vanuit het gebouw het vuur heeft geopend, wordt de samenzwering pas echt onsamenhangend.

Het melkmancomplot is misschien wel het hoogtepunt in het midden van het spel, maar ook daarvoor en daarna is Psychonauts ongekend creatief. In het ene level stamp je als Kaiju rond in het hoofd van een monsterlijke vis en even later speel je een levensecht bordspel met een ver familielid van Napoleon. Psychonauts blijft het hele verhaal lang verrassende levels voorschotelen.

Kampleven

Het spel heeft in de jaren sinds zijn oorspronkelijke release niets van zijn originaliteit verloren. Psychonauts steekt nog steeds ontzettend slim in elkaar en ook de dialogen hebben niets aan humor ingeboet. Tussen de levels door loont het om willekeurige begeleiders en kinderen in het zomerkamp aan te spreken. De onderlinge vriendschappen, ruzies en romances vormen geestige verhalen die op de achtergrond plaatsvinden, terwijl Raz de wereld probeert te redden.

©GMRimport

Verder het kamp verkennen tussen de hoofdlevels door is sowieso de moeite waard. Het brengt Raz verder in contact met zijn excentrieke kampgenoten en het barst er van de optionele opdrachten. Wie zoveel mogelijk telepathische krachten wil vrijspelen en de kampwinkel wil leegkopen, doet er goed aan om pijlpunten te verzamelen en de speurtocht van Ford Cruller uit te voeren. Diezelfde Cruller staat Raz op ieder punt in het spel bij en hij is door een gespleten persoonlijkheid tevens kampkok, conciërge en bootverhuurder.

Meat Circus

Dat Psychonauts nog steeds zo creatief en grappig is, is de ultieme redding van dit spel. Als platformer of zelfs als veredelde point-and-click-adventure kan het spel eigenlijk niet meer door de moderne beugel. Zo voelt springen behoorlijk stroef en is de logica bij puzzels soms wel erg ver te zoeken.

Het absolute dieptepunt van Psychonauts is dan ook helemaal aan het einde van het spel te vinden. In het Meat Circus smelten de innerlijke werelden van Raz en de grote slechterik samen. Het resultaat is een hel waar lappen vlees en trapezes een bijzonder frustrerend obstakelparcours vormen. Het is nogal een domper dat juist dit hoogst irritante stuk het spel afsluit, want alles voor dit gebied is ondanks de vaak wat verouderde besturing nog steeds leuk om te spelen.

©GMRimport

Psychonauts slaat de plank op het einde dus mis. Gelukkig is het Meat Circus na wat oefening en heel wat mislukte sprongen best te meesteren. Het is even slikken, maar wie op dit punt in het spel is gekomen, heeft Psychonauts in alle waarschijnlijkheid al in zijn hart gesloten. Ieder personage in het spel heeft zoveel persoonlijkheid en de levels zijn zo afwisselend, dat de overduidelijke ruwe randjes makkelijk weggewuifd kunnen worden. Het zijn tenslotte maar kleine onderbrekingen in een achtbaan vol wilde ideeën. Hopelijk zet het aankomende vervolg die ongekende creativiteit door en heeft dat spel minder lang nodig om zijn publiek te vinden.

In de rubriek Reload bekijken we klassiekers uit de geschiedenis van de game-industrie vanuit het huidige perspectief. Lees ook:

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Gamebedrijven moeten in Europa in-game prijzen met echte bedragen weergeven
Nieuws

Gamebedrijven moeten in Europa in-game prijzen met echte bedragen weergeven

Nieuwe richtlijnen moeten er voor zorgen dat consumenten niet misleid worden

De Europese Commissie en het Consumer Protection Cooperation Network hebben nieuwe richtlijnen gedeeld voor gamebedrijven: zij moeten de prijs van in-game producten die aangeschaft kunnen worden, daadwerkelijk met echte bedragen weergeven.

Dit om consumenten te beschermen en mogelijke verwarring over de prijs van virtuele producten weg te nemen. In veel games is het mogelijk om bijvoorbeeld items te kopen met een verzonnen, virtuele valuta. Deze valuta moet in veel gevallen eerst met echt geld gekocht worden. Bij de items wordt vervolgens veelal alleen de prijs in de verzonnen valuta weergegeven.

In een document (via Tweakers) beschrijven de Europese Commissie en het CPCN nieuwe richtlijnen voor de hierboven geschetste situatie. In-game valuta aanbieden en daar virtuele items voor verkopen is nog steeds toegestaan, maar alleen als bij die producten ook een prijs in euro's wordt vermeld. Op die manier bestaat er bij consumenten geen twijfel meer over hoe duur een product echt is en worden zij dus ook niet meer misleid.

het moet voor consumenten ook mogelijk worden dat ze altijd een exacte hoeveelheid in-game valuta kunnen kopen. In veel games kunnen nu alleen bundels met een bepaalde hoeveelheid in-game valuta worden aangeschaft. Sommige ontwikkelaars prijzen in-game items op dusdanige wijze, dat die prijs net boven zo'n valutabundel valt, waardoor consumenten dus genoodzaakt zijn een duurdere valutabundel aan te schaffen.

Vorig jaar bekritiseerde de Europese consumentenorganisatie BEUC al het feit dat gamebedrijven spelers manipuleren om meer geld uit te geven in games. Zij dienden toen een klacht in bij de Europese Commissie. De klacht stelde dat bedrijven achter games zoals EA Sports FC, Fortnite, Clash of Clans en Minecraft consumenten - waaronder minderjarige spelers - manipuleren bij het besteden van geld in games. De aanleiding van bovenstaande nieuwe richtlijnen is echter het Zweedse bedrijf Star Stable Entertainment AB, dat met zijn game Star Stable Online beschuldigd wordt van het manipuleren van consumenten.

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!
▼ Volgende artikel
Komst van Persona 4-remake steeds waarschijnlijker
Nieuws

Komst van Persona 4-remake steeds waarschijnlijker

Een gevonden domeinnaam lijkt daar op te wijzen

Het lijkt er steeds meer op dat Atlus aan een remake van Persona 4 werkt. Nu is er een domeinnaam gevonden dat hier sterk naar hint.

YouTuber ScrambledFaz heeft de domeinnaam 'p4re.jp' gevonden die op 20 maart geregistreerd is. Hoewel dit niet per se bewijs is dat er een remake van Persona 4 in de maak is, verscheen er nog voor de aankondiging van Persona 3 Reload al een officiële domeinnaam genaamd 'p3re.jp'. Het lijkt dus wel om een aannemelijke indicatie te gaan.

Eerder dit jaar hintte zangeres Shihoko Hirata al mogelijk naar de komst van de remake. Ze plaatste op Instagram een bericht dat ze haar zangkunsten toepast tijdens "de opnames voor een nieuwe game". De foto die daarbij hoort lijkt MIT Studio te betreffen, waar ze ook soundtracks voor Persona 4, 5 en 3 Reload op heeft genomen. Meerdere fans plaatsten als reactie op de Instagram-post gifs van Persona 4, die Hirata vervolgens een like gaf.

Atlus heeft vooralsnog geen remake van Persona 4 aangekondigd, maar vorig jaar kwam wel een remake van Persona 3 uit. Het is dus zeker mogelijk dat het bedrijf ook het vierde deel in de reeks van een remake wil voorzien. Persona 4 ontving eerder al een verbeterde versie in de vorm van Persona 4 Golden.

View post on X

Aanbevolen voor jou

Reacties

Login of maak een account en praat mee!