Hogwarts Legacy krijgt geen cent van mij

Hogwarts Legacy krijgt geen cent van mij

Ik las vroeger elk Harry Potter-boek op de dag dat ze uitkwamen. Ik verloor mezelf compleet in die magische wereld vol leuke personages en spannende avonturen. Toch ga ik Hogwarts Legacy nooit spelen.

Later dit jaar komt eindelijk Hogwarts Legacy uit, een game die Harry Potter-fans moet geven wat ze altijd al wilden. Een avontuur waarin je zelf een leerling wordt op de magische school Hogwarts en daar de vrijheid krijgt om je eigen verhaal te creëren, voordat Harry Potter ten tonele verschijnt. Je zou denken dat ik sta te popelen om deze game in te duiken, maar ik krijg er alleen maar een hele vieze smaak van in mijn mond.

Haat

Dat heeft allemaal te maken met de bedenker van de Harry Potter-wereld: J.K. Rowling. Door haar bekendheid heeft ze een enorm platform gecreëerd, met onder andere bijna veertien miljoen volgers op Twitter. Dat platform zou ze kunnen gebruiken om een hoop goeds te doen in de wereld. In plaats daarvan gebruikt ze het om haat te verspreiden.

Rowling kun je een TERF noemen, dat staat voor trans-exclusionary radical feminist. De schrijfster stelt feminist te zijn, maar ze erkent trans vrouwen niet als vrouwen en ziet ze zelfs als een bedreiging. Bijna dagelijks schrijft ze berichten daarover, vol misinformatie en haat.

De Harry Potter-boeken gaan over er niet bij horen, een familie vinden, moed hebben, enzovoort. Het is een verhaal over een jongen die zich anders voelt en zichzelf leert te accepteren. Zoveel mensen in de lhbtq+-gemeenschap vonden in deze boeken een fijne, accepterende plek om naartoe te vluchten. Dat Rowling zich nu zo gedraagt, voelt dan als een klap in het gezicht.

Kunst en kunstenaar van elkaar scheiden

Nu kun je zeggen dat je kunst en kunstenaar moet kunnen scheiden, maar ik heb daar moeite mee - voornamelijk als het gaat om boeken. Games en films worden door enorme teams gemaakt, maar boeken zijn een intiem gesprek tussen de schrijver en de lezer. Zo zal ik nooit het werk van Orson Scott Card kunnen lezen, omdat hij extreem homofoob is.

Hogwarts Legacy is een game gemaakt door een groot team met diverse mensen en Rowling is er niet bij betrokken. Maar een eventueel succes heeft weinig invloed op de ontwikkelaars, omdat zij hun loon al hebben gehad. Het heeft wel invloed op Rowling, die waarschijnlijk geld krijgt van elke verkochte game of op z'n minst een groter platform krijgt als het Harry Potter-merk groeit.

Vorig jaar zijn er 375 trans mensen vermoord, omdat ze zijn wie ze zijn. Negen van de tien waren trans vrouwen. Het geweld tegen trans vrouwen is wereldwijd een groot probleem en wordt gevoed door haatvolle berichten zoals Rowling die ook verspreidt. Daar wil ik geen cent aan bijdragen.

Problematisch

Het helpt ook niet dat de wereld die Rowling geschapen heeft vol met problematische dingen zit waar je als kind geen erg in had. Bijvoorbeeld de goblins, wezens met kromme neuzen die de banken en het geld beheersen. Het is een antisemitisch stereotype dat alleen maar erger wordt als je jezelf er meer in verdiept. Zoals hoe het lijkt alsof er geheime genootschappen van deze goblins zijn die macht uitoefenen op de wereld.

In Hogwarts Legacy worden de goblins gepresenteerd als de slechteriken. Ze willen vrijheid van onderdrukking en jij moet dat stoppen. Ik hoop dat je door een twist in het verhaal uiteindelijk aan hun zijde vecht, maar ik vrees het ergste.

Ik heb mooie herinneringen aan het lezen van de Harry Potter-boeken en dat neemt zelfs Rowling mij niet af, maar ik kan met de kennis van nu niet met een goed geweten geld uitgeven aan Hogwarts Legacy.

Hogwarts Legacy

Hogwarts Legacy kopen?

Kopen voor Playstation 5

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Deze gebruiker is verwijderd

0
test

@coola 'Ik zelf ga mij op deze post na niet er in mengen. ' Hahahaha, dat is dan niet gelukt. Ik tel (op dit moment) al 4 andere reacties van jou bij dit artikel.

0
test

@Roolio @ coola: Eigenlijk de nagel op de kop-> zo'n controverse column lokt ontiegelijk vele reacties uit met pro's, contra's, nuanceringen, uitlegjes (waaronder ik nu dus ook), etc.. met weinig nieuwswaarde over de game zelf, maar hey... ondertussen al 157 reacties en wss still counting... De adverteerders vinden dit een top artikel (niet dat dit niet mag, hoor, maar pfff... vermoeiend... ik zou liever iets gelezen hebben hoe verslavend het spel wel niet zou worden en de auteur het daarom niet zal spelen of omdat de auteur geen geld meer zal hebben door al die andere toffe games die er dan aan komen, zoals xenoblade chronicles 3, starfield.. je weet wel, zo van die toffe computerspelletjes).

0

Oh nee toch, wat heb ik hier gelezen. En dan vooral het laatste stuk. Ik ga hier helemaal niks over zeggen verder maar mijn god wat slecht. Dit topic gaat ook compleet ontsporen, succes!

0
test

@Zut welkom op gamer.nl, waar bijzaak belangrijker is dan de content :')

0

@geeMc Je kunt ook gewoon niet de columns lezen in plaatst van te zeuren. Of gewoon weg blijven, maar je bent er toch

0

Aanbevolen voor jou