Game Pass is zo goed dat het weer slecht wordt

Game Pass is zo goed dat het weer slecht wordt

Zonder Xbox Game Pass ben je een dief van je eigen portemonnee, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt voor een abonnement van officieel 12,99 euro per maand (en officieus een stuk minder). Door geen Game Pass te nemen lopen de kosten voor het aanschaffen van losse spellen snel op, terwijl je die ook gewoon ‘gratis’ via Microsofts abonnementsdienst had kunnen spelen. Met alle games van Bethesda die er nu al op staan, en over pakweg een jaar ook href="https://gamer.nl/artikelen/achtergrond/microsofts-aankoop-van-actiblizzard-is-een-aardverschuiving-van-epische-proporties/" rel="noopener noreferrer" target="_blank">de catalogus van Activision-Blizzard</a>, is er eigenlijk geen ontkomen meer aan: game je graag, dan moet je Game Pass hebben. En dat is een probleem.

Althans, het gaat een probleem worden. Nu is het dat nog niet. Sterker nog: op dit moment is het de oplossing. Er verschijnen dusdanig veel spellen dat je ze nooit allemaal meer los kunt aanschaffen om te kijken of het wellicht iets voor jou is. Met Game Pass krijg je voor pakweg 13 euro per maand een aardig gulle selectie van zowel nieuwe titels als klassiekers die je zonder financieel risico kunt proberen.

Met al die overnames van Microsoft wordt het aanbod ook met de dag aantrekkelijker. Het wordt steeds moeilijker om merktrouw te blijven aan PlayStation, Nintendo of Steam. Je voelt je een behoorlijke stumper als je zelf steeds braaf geld neertelt voor nieuwe games, terwijl al je vrienden en kennissen dankzij Game Pass de ene na de andere toptitel voor zo goed als nop krijgen. Daar sta je dan met je koopgedrag.

Gamepastoraat

Game Pass verspreidt zich als een religie, met zijn abonnees als evangelisten. Ik maak me er zelf ook schuldig aan. En met goede reden. Het is momenteel veruit de beste deal en waarom zou ik het dan niet aanraden aan mensen die bijvoorbeeld graag weer wat meer willen gamen, of op zoek zijn naar spellen buiten hun gebruikelijke genres? Ik ga hen echt niet adviseren om dan maar een PlayStation 5 te kopen, of een dure game-pc. Dan zou ik eerder de Xbox Series S voorstellen, de beste instapconsole die je momenteel kunt kopen als je het mij vraagt. Maar ook zonder een fysieke spelcomputer kun je met Game Pass uit de voeten, via je browser, tablet of telefoon.

Ik snap dat dit hele verhaal tot dusver verdacht veel wegheeft van propaganda. Dat is volledig bewust, want ik wil nog maar eens benadrukken hoe bizar aantrekkelijk de propositie van Game Pass momenteel is. Het is zo’n gouden deal, dat je de potentiële gevolgen ervan bijna zou vergeten. Bijna…

Het probleem ontstaat wanneer de dienst zo dominant wordt dat het grootste deel van de gebruikers op geen enkele andere manier meer games consumeert. 

-

Je bent zelf een acquisitie

Microsoft is momenteel bezig met een klassiek geval van klantacquisitie. Het bedrijf heeft in een paar jaar tijd ruim 25 miljoen abonnees aan zich weten te binden en dat moeten er nog veel meer worden. Hoe doe je dat? Via een fantastisch aanbod tegen een aantrekkelijke prijs. Hoe beter de propositie, hoe meer mensen zich geneigd voelen om toch ook maar zo’n abonnement af te sluiten. In theorie is dat gunstig. Meer abonnees betekent meer geld voor Microsoft en daarmee meer financiële middelen om games te ontwikkelen, dan wel ‘af te kopen’, zodat ze vanaf dag één (of wat later) op Game Pass staan. Als de dienst slechts een paar miljoen abonnees had, zou het voor Microsoft natuurlijk nooit rendabel zijn om zo’n groot spel als Halo Infinite of Starfield zonder extra kosten beschikbaar te stellen aan iedereen die een abonnement heeft.

Er gaat een moment komen dat Microsoft de prijs voor een Game Pass-abonnement verhoogt, maar dat is zo erg nog niet. Game Pass is stiekem te goedkoop voor wat het biedt, dat voelen we allemaal. Het probleem ontstaat pas wanneer de dienst zo dominant wordt dat het grootste deel van de gebruikers op geen enkele andere manier meer games consumeert. Geen tweedehands games meer halen in de winkel, nul indies via de eShop en zelfs geen blockbusters meer van Sony op de PS5. Hoe normaler het wordt dat er iedere maand een paar nieuwe games zijn om te proberen (en er weer een paar verdwijnen), hoe meer we dat als consumenten gaan verwachten.

Niet langer content

Onze (prijs)perceptie verandert en dat is niet zonder risico. Om mezelf even als voorbeeld te nemen. Nu vind ik het nog volkomen prima om Game Pass te hebben naast de losse aankopen voor de Switch en PS5. Deels omdat ik met dat slimme Game Pass-trucje tot 2024 gebakken zit en deels omdat dat het nu eenmaal ‘altijd’ zo is gegaan. Als een game je leuk lijkt, dan koop je ‘m. Zo niet, dan niet. Game Pass heb ik daarom meer voor erbij, en dat het aanbod zo goed is maakt het extra leuk. Dat extraatje is vrijwel iedere maand weer een aangename verrassing.

Hoe anders zou het zijn als ik geen enkele andere manier had om te gamen. Dan zou ik iedere zoveelste van de maand misschien één interessante titel downloaden en die er binnen no-time doorheen rammen, om vervolgens gedesillusioneerd naar de rest van het aanbod te kijken. Betaal ik hier nu 20 euro per maand voor? Microsoft heeft enorm veel studio’s opgeslokt de afgelopen jaren, maar iedere maand een spel uitbrengen dat mensen langer dan een paar uur bezighoudt? Dat gaat ze nooit lukken. Des te meer Microsoft ons nu gaat paaien met een fantastisch aanbod, des te groter de teleurstelling wanneer die tijden voorbij zijn en The Elder Scrolls 7 slechts 15 uur lang blijkt te zijn.

Net niks

Kijk maar naar Netflix. Ooit was je een sukkel als je geen abonnement op die streamingdienst had, want alles wat de moeite van het kijken waard was stond daarop. Maar tegenwoordig? Heel af en toe verschijnt er weer iets dat me aanspreekt en dat jaag ik er dan in één avond doorheen. Maar ja, wat moet ik anders? Voor 20 tot 40 euro een blu-ray kopen van een film of tv-serie waarvan ik niet zeker weet of ‘ie wel goed is? Waar zie je me voor aan? Er komt een moment dat ik die vraag ook ga stellen bij een Ghost of Tsushima 2 of Marvel’s Spider-Man 3.

Bovendien is de markt voor streamingdiensten compleet versplinterd sinds productiemaatschappijen besloten dat ze ook gewoon hun eigen ‘Netflix’ konden lanceren. Om alles te kunnen blijven zien heb je tegenwoordig eerder vijf tot tien abonnementen nodig. Nu gaat dat bij de game-industrie niet gebeuren, ondanks verwoede pogingen van EA en Ubisoft. Het maken van games is te duur en complex om als kleine uitgever een continue aanwas aan content te bieden. Zo’n vaart zal het allemaal niet lopen dus, maar toch is de perceptie al aan het veranderen.

Het hielp daarbij natuurlijk niet dat Sony zijn eigen games voor de PS5 een tientje duurder besloot te maken en er nu zonder gêne 80 euro voor vraagt. Daar kun je met Game Pass een halfjaar van gamen, of zelfs een heel jaar als je een beetje creatief bent. Die hoge aanschafprijs wordt steeds lastiger te verantwoorden, terwijl Sony het met zijn blockbusterstrategie harder dan ooit nodig heeft. Van PlayStation Studios-games moeten op dag één miljoenen exemplaren over de (virtuele) toonbank gaan, anders verdienen ze hun monsterbudget nooit terug.

Kasstromingsdienst

Ik zie het daarom niet gebeuren dat Sony dit jaar geen koerswijziging maakt. Het nieuws dat dat ze Bungie overnemen en tussen nu en 2027 tien live service-games uit willen brengen komt dan ineens niet meer als een verrassing. Sony moet wel. Ze hebben meer inkomstenbronnen nodig dan enkel hun kaskrakers. Nu halen ze die nog grotendeels uit de (micro)transacties van third-party spellen, maar die worden links en rechts door Microsoft of andere partijen gekaapt. Een continue stroom aan inkomsten uit free-to-play online spellen die je kunt blijven spelen kan best eens de uitkomst zijn. Helemaal als ze kunnen meeliften op de kwaliteit en afwerking waar PlayStation groot mee is geworden.

Eén ding is duidelijk: hoewel Sony’s gamedivisie beter presteert dan ooit, is het achterliggende bedrijfsmodel niet langer houdbaar. De blockbusters van PlayStation mogen het geld dan dubbel en dwars waard zijn, vergeleken met Game Pass is alles te duur.

Elke zaterdag verschijnt er een column op Gamer.nl die (meestal) ingaat op actuele gebeurtenissen. Lees ook:

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Leuk stukje, ik vind gamepass zelf geweldig echt parreltjes ondekt die ik nooit gespeeld zou hebben zoals ori omdat het niet mijn genre is en psychonauts had ik ook nooit gekocht, zo leer je speel je toch even een spel iets eerder dan normaal. Maar denk dat micro ze geld ook haalt uit de vele live service games die nu van hun zijn en op hun dienst staan. Maar wat je wel ziet is dat sony heel erg ze strategie aanpast, van we belief in generations is het nu wel ps4 en ps5 en van bijna geen live service games en mp games op ps4 naar 10 stuks aankondigen. E

0
test

"Game Pass heb ik daarom meer voor erbij, en dat het aanbod zo goed is maakt het extra leuk. Dat extraatje is vrijwel iedere maand weer een aangename verrassing." Grappig, ik heb het er ook bij (voor de kids), maar voor mij is het vrijwel elke maand juist weer een teleurstelling. Een bevestiging dat ik niks mis. De keren dat er af en toe wat bij zit waarvan ik echt enthousiast word zijn juist de uitzondering. Inderdaad zoals met Netflix. Een heel incidenteel pareltje en verder heel, heel veel middelmaat waar je nooit uit jezelf aan zou beginnen. Zouden we dan werkelijk maandelijks middelmaat blijven spelen, omdat het nu eenmaal niet zoveel kost? Zou kunnen, maar dat zou dan wel heel treurig zijn.

0
test

Deze gebruiker is verwijderd

0

@denver ik roep het ook altijd dat er een hele hoop middelmaat op is en nog zelf daaronder. Crackdown 3 man man man dat is wel de meest mislukte game ooit. En ja ik weet niet of Xbox nog blockbusters heeft ook halo voelde voor mij niet als een enorme blockbuster vond het leuk om te spelen en als je van online gamen houdt zal de multiplayers nog leuk zijn om aan te slingeren, Maar vond de singleplayer vrij kort en karig. Misschien is het ook een kwestie van smaak. Ik krijg echt een ander gevoel van de triple A games van Sony en Nintendo. Daar straalt op de 1 of andere manier zoveel liefde van uit. Het voelt bij Microsoft allemaal een beetje koud en kil. Maar zoals ik al zei dat is misschien persoonlijke voorkeur

0

@Michael-Raymond-Clayton Wat mij betreft staan er ongelooflijk veel goede games op. Als ik een lijst zou maken van mijn top 20 beste spellen ooit dan staat zeker de helft daarvan op dit moment op gamepass. Al is dat natuurlijk een kwestie van smaak. Ik meen me te herinneren dat gamer.nl ook een lijst had gemaakt van beste games van 2021 en dat de hele top 4 uit die lijst op gamepass staat op dit moment (it takes two, halo infinite, age of empires 4 en forza Horizon 5).

0
test

@lightyears dat zijn dus 10 goede games... Op heel GamePass... Wat ik bedoel is dat er elke maand een stuk of 8 games op komen, waarvan ik vaak bij alle 8 denk: meh. Tuurlijk staan er topgames op Gamepass! Maar ten eerste gaat het ook smaak (voor mijn favoriete genre, third person action rpg, moet je echt niet op Gamepass zijn) en ten tweede ook om kwantiteit boven kwaliteit. Maar ieder oprecht zijn ding natuurlijk. Ik blijf naief en denk dat er voor kwaliteit uiteindelijk altijd een markt blijft.

0

Aanbevolen voor jou