Gamen is leuk, maar het is geen goedkope hobby. Games zelf worden steeds duurder, en dan hebben we het nog niet eens over de hardware en de prijzen van de online abonnementen. En hoewel het misschien minder opvalt, loopt ondertussen ook je stroomrekening op. Niet alleen tijdens het gamen, ook in standby-stand trekken je consoles en pc stroom. In dit artikel laten we zien hoe je zoveel mogelijk energie (en dus geld) kan besparen.
Dit artikel is een partnerbijdrage van Independer. Lees hier wat dit betekent.
We beginnen maar gelijk met de simpelste tip: gebruik je een apparaat lange tijd niet, haal dan gewoon de stekker eruit. Dit geldt natuurlijk niet voor de console waar je elke dag op speelt, maar misschien heb je wel oudere consoles aangesloten die al maanden stof verzamelen. Zelfs als ze uitgeschakeld zijn, verbruiken ze nog stroom. Zonde toch?
Energie besparen op de PlayStation 5
Op de PlayStation 5 krijg je bij het uitzetten altijd twee opties te zien: volledig uitschakelen, of in rustmodus te zetten. Als je ‘m echt uitschakelt, verbruikt de console minder dan 0,5 watt, praktisch niks dus. Je moet deze optie ook kiezen als je je PS5 wilt loskoppelen.
Het handige van rustmodus is dat je game niet wordt afgesloten. Zo kun je meteen verder waar je was. Ideaal als je even moet eten of pauzeren, maar je je voortgang nog niet hebt opgeslagen. Ook blijven de usb-poorten werken om zo je controllers op te laden en worden er op de achtergrond updates gedownload. Bovendien kun je de PS5 zelfs van afstand aanzetten voor Remote Play en daarvoor moet de console natuurlijk ook aan blijven staan.
Het nadeel is wel dat rustmodus iets meer stroom kost. Gemiddeld verbruikt een PS5 in ruststand met alle functies aan tussen de 3,5 en 4,5 watt. Via de instellingen (Systeem > Energiebesparing) kun je bepaalde opties, zoals de usb-poorten of Remote Play, uitschakelen om energie te besparen.
Zet je alle extra’s uit, dan verbruikt je PS5 nog maar 0,3 tot 0,4 watt in rustmodus. Als je de PS5 bijvoorbeeld dagelijks twee uur gebruikt en de rest van de tijd in rustmodus laat staan, verbruik je per jaar tussen de 25 en 33 kWh aan stroom, puur voor die stand-by functies. Met een gemiddelde prijs van 30 cent per kWh komt dat neer op zo’n 7,50 tot 10 euro per jaar voor stroom.
Joris Kerkhof, energie-expert bij Independer: “De stroomprijs verandert vrijwel dagelijks. In oktober is de laagste stroomprijs 0,24 euro per kWh. Dit is 2 cent per kWh goedkoper dan afgelopen maand. Sommige aanbieders hebben een lagere stroomprijs dan anderen. Maar hierbij zien we dat de maandbedragen niet per se de goedkoopste zijn. Kies je energieleverancier dus niet alleen op basis van de laagste gas- of stroomprijzen, maar kijk naar het totale plaatje”
Het is misschien niet veel, maar het is makkelijk verdiend. Er is in elk geval geen reden om je PS5 onnodig aan te laten staan. In rustmodus is hij weliswaar zuinig, maar wanneer hij aan staat, trekt hij zo’n 200 watt. De grootste winst haal je dus door de console uit te schakelen als je even stopt, bijvoorbeeld tijdens het eten. Met rustmodus kun je gelukkig daarna zo weer verder waar je gebleven was.
Energie besparen op de Xbox Series X en S
Net als op de PlayStation 5 kun je bij de Xbox Series X en S kiezen tussen volledig uitschakelen of slaapmodus. Microsoft geeft in de instellingen zelfs aan hoeveel stroom elke instelling ongeveer verbruikt. Toch werken de verschillende opties op de Xbox-consoles net een beetje anders.
In slaapstand verbruikt de Series X ongeveer 13 watt en de Series S 10 watt. Als we het rekensommetje van hierboven bij de PS5 maken voor de Xbox-consoles, dan kost de slaapstand jaarlijks rond de 80 kWh voor de Series S en bijna 105 kWh voor de Series X. Dat is zo’n 24 tot 31 euro per jaar. Zet je de Xbox volledig uit, dan verbruikt hij nog maar 0,4 tot 0,5 watt, vergelijkbaar met de PlayStation 5 dus.
©GMRimport
Het grootste verschil met de Xbox is dat de Quick Resume-functie blijft werken, zelfs als de console helemaal is uitgeschakeld. Dit biedt dus dezelfde voordelen als de zuinige rustmodus van de PS5. Tijdens het gamen zijn de Xbox-consoles trouwens wat zuiniger dan de PS5: de Series S verbruikt ongeveer 74 watt en de Series X zo’n 153 watt. Toch is het ook hier slim om de console gewoon uit te zetten wanneer je even pauze neemt.
Stroom besparen op de Nintendo Switch
Als je écht zuinig wil gamen,ben je bij Nintendo aan het goede adres. De Switch bijvoorbeeld is een minder krachtig apparaat en dat zie je terug in het stroomverbruik: tijdens het gamen verbruikt hij maar 6 tot 7 watt. In slaapmodus is het stroomverbruik van de Switch bijna net zo laag als wanneer hij helemaal uitstaat, dus daar valt weinig winst te behalen.
Wel is het goed om te weten dat het oled-model met een bedrade netwerkverbinding ineens 2,2 watt trekt in plaats van 0,3 tot 0,5 watt. Het is maar een klein verschil, maar op jaarbasis scheelt het toch weer een paar euro.
Stroom besparen op de pc
Een pc is natuurlijk meer dan alleen een game-apparaat, en daarom laat je ‘m misschien langer aan staan. Maar een ingeschakelde pc verbruikt aardig wat stroom. Afhankelijk van de specificaties en wat je ermee doet, kan dit variëren van 60 tot wel 250 watt. Bij laptops ligt dit meestal wat lager. Zet je de pc in slaapstand, dan verbruikt hij slechts een paar watt, vergelijkbaar met consoles.
Op een pc biedt de slaapmodus echter niet dezelfde voordelen als bij consoles: games worden volledig afgesloten en updates draaien niet door op de achtergrond. Een pc kun je in veel gevallen daarom net zo goed helemaal uitschakelen. Wil je je computer sneller opstarten als hij is uitgeschakeld, kies dan voor de sluimerstand. De staat van de computer wordt opgeslagen op de harde schijf en vervolgens wordt de machine helemaal uitgeschakeld. Start je hem weer, dan verschijnen alle openstaande apps en browservensters weer alsof je niet bent gestopt, handig!
Echt besparen? Check je energiecontract!
Moderne gameconsoles zijn al redelijk energiezuinig als ze uitstaan. Toch kun je door een paar instellingen te veranderen, jaarlijks wat euro’s besparen. Wil je echt flinke winst pakken? Kijk dan eens naar je energiecontract. Al ga je nog zo zuinig te werk, als je per kWh teveel betaalt, gooi je alsnog geld weg. Vergelijk daarom regelmatig de tarieven op Independer en stap over naar het goedkoopste contract.