Vijf CES 2025-onthullingen die we terug willen zien in onze gamekamer
Van snelle videokaarten tot slimme kattentorens
De jaarlijkse Consumer Electronics Shows (CES) is in volle gang in Las Vegas. Talloze fabrikanten onthullen nieuwe producten, van elektrische voertuigen tot huis-tuin-en-keukenrobotica. De drukke dagen van de grootste techaankondigingen liggen inmiddels achter ons. We sommen dan ook op welke futuristisch, aan games gerelateerd apparatuur we later dit jaar graag terugzien in onze eigen huishoudens.
Geheel volgens traditie is CES bij uitstek de beurs waar techfabrikanten hun grootste onthullingen doen. Wat hier uit de doeken gedaan wordt, is vaak indicatief voor de aanstaande koers van het merk – en de bredere industrie. Ook dit jaar blijkt ai nog altijd in trek, zij het iets minder uitbundig dan vorig jaar. Wij ontwijken het gros van de buzzwords, op zoek naar wat bij uitstek leuk is voor de gamer – en wellicht het gezelschap in ons kot.
Nvidia’s GeForce RTX 50-serie trapt officieel af
Met alle belangstelling voor ai-rekenkracht leek het even alsof Nvidia ons vergeten was, maar welnee: op CES 2025 deed voorzitter Jensen Huang weer een nieuwe generatie gpu’s uit de doeken – inclusief nieuwe videokaarten voor gamers. De GeForce RTX 50-generatie videokaarten draait op de nieuwe Blackwell-architectuur, gebakken op een 5 nm procedé van TSMC. De eerste reeks videokaarten betreft de RTX 5090, RTX 5080, RTX 5070 Ti en een non-Ti-model van de RTX 5070.
Met de verbeterde architectuur, in combinatie met meer en sneller videogeheugen, moeten de nieuwe kaarten grofweg tweemaal de prestaties van hun directe voorgangers boeken, aldus Huang. De nu met 32 GB geheugen uitgeruste RTX 5090 verbruikt ook tot 125 watt meer dan zijn voorganger, al valt op dat Nvidia’s eigen Founder’s Edition dunner dan verwacht is. Met een dampkamer bedekt de RTX 5090 slechts twee pci-sloten; de voortdurende ‘verdikking’ van videokaarten is dit jaar mogelijk in retraite.
Een iets wildere claim was die over Nvidia’s nieuwe middenmoter: de RTX 5070 zou volgens Huang “RTX 4090-prestaties” leveren. Die belofte leunt waarschijnlijk zwaar op de introductie van DLSS 4. Nieuwe optimalisaties in Nvidia’s upscalingtechnologie creëren nog meer extra frames dan het voorgaande DLSS 3, waardoor framerates tot achtvoud verhoogd kunnen worden (ten opzichte van native prestaties). Hierdoor is het aannemelijk dat de RTX 5070 inderdaad net zo veel frames kan spuwen als een RTX 4090, terwijl de vergelijking in ruwe rasterprestaties heel anders uitpakt.
De RTX 5090 (2.369 euro) en RTX 5080 (1.190 euro) verschijnen 30 januari aanstaande; de twee RTX 5070-videokaarten (889 en 654 euro) moeten ergens volgende maand volgen. Voor alle vier de modellen zijn ook verdunde laptopvarianten onthuld; die volgen respectievelijk in maart en april.
Onder meer Samsung en MSI beloven meer oledmonitoren
Oledmonitoren werden in 2024 al aardig mainstream. Het afgelopen jaar introduceerden veel merken meerdere pc-schermen met oledpanelen, steeds vaker ook rond het middensegment geprijsd. De luxe schermtechnologie sijpelt dit jaar verder door in de portfolio van meerdere fabrikanten, met binnenkort voor het eerst ook de optie voor 4k op de veelgeliefde 27 inch schermgrootte. Zowel Samsung als MSI introduceerden een eerste 4k-oledmonitor met de bejubelde schermdiagonaal, beide met 240 hertz beeldverversing.
De 4k-resolutie op een schermdiagonaal van 27 inch staat tot een scherpte van circa 166 pixels-per-inch. Veel scherper dan dat hoeft het niet te worden. Gecombineerd met oled-standaard responstijden à 0,03 milliseconde en de vaak geprezen kleurkwaliteit en hdr-capaciteiten van deze panelen, levert dat behoorlijk endgame specificaties voor een gamemonitor op. Beide merken komen op dezelfde grootte overigens ook met 1440p-oledmonitoren op de proppen, toevalligerwijze ook beide met maar liefst 500 hertz beeldverversing.
Samsungs Odyssey OLED G8 en MSI’s MPG272URX claimen met hun 4k-schermspecificaties beide een primeur te hebben, al moet nog maar blijken wanneer de 27 inch-schermen op de markt verschijnen. Ook zijn voor de vele nieuwe oledmonitoren nog geen definitieve prijzen genoemd.
Concurrent LG gooit haar oledmonitoren ondertussen weer over een andere boeg. Daar valt vooral de UltraGear 45GX990A op: een eerste ultrawide oled met een 45 inch groot buigbaar paneel, à la Corsairs Xeneon Flex. LG’s nieuwe vlaggenschip beschikt daarnaast over de vorig jaar geïntroduceerde dual-mode. Lees: twee mogelijke sets specificaties voor één scherm. De UltraGear 45GX990A toont een ‘5k-resolutie’ (5120 bij 2160 pixels) op maximaal 165 hertz, maar kan de beelduitvoer opvoeren tot 330 hertz wanneer de resolutie gehalveerd wordt.
Lenovo verbetert veel met Legion Go S-handheld
CES bracht dit jaar wederom veel nieuwe draagbare game-pc’s, maar Lenovo maakte daarin wellicht de meeste meters. De fabrikant onthulde diens tweede handheld, de Legion Go S, die meteen veel pijnpunten van de eerste poging gladstrijkt. De vorig jaar verschenen Legion Go is weliswaar een grote handheld, maar ook een complex apparaat. De twee afneembare controllers werkten in de praktijk wat onhandig en de hoge schermspecificaties vraten de al niet enorm grote accu snel weg. De Legion Go S, die deze maand officieel verschijnt, doet dat anders.
Lenovo’s nieuwe handheld freest de controllerhelften weer vast aan het tablet en tweakt de eerdere specificaties slim. Het 8 inch scherm heeft een logischere resolutie van 1920 bij 1200 pixels en de accu bedraagt een ruimere 55,5 wattuur. Gebleven is de AMD Ryzen Z1 Extreme-apu, die nog altijd een mooi rendement voor handhelds boekt. Al met al lijkt de Legion Go S slimmer in elkaar gestoken te zijn dan de voorganger.
Ook tackelt Lenovo de vaak gehoorde vraag naar een alternatief voor Windows, wat nog altijd niet echt goed geoptimaliseerd is voor handheld pc’s. In samenwerking met Valve volgt in april daarom ook een Legion Go S met SteamOS vooraf geïnstalleerd. Het besturingssysteem wat ook op de Steam Deck draait is makkelijker te bedienen met touch- en controllerinvoer, maar presteert in verhouding ook vaak beter in games. De SteamOS-variant moet bovendien iets goedkoper uitvallen. De eerste Legion Go S heeft een adviesprijs van 629 euro; de SteamOS-variant moet 499 dollar kosten (europrijs nog onbekend).
Overigens lijkt Lenovo niet alle ideeën van de originele handheld in de ban te doen. De fabrikant onthulde namelijk ook een Legion Go 2, die de afneembare controllers weer terugbrengt. Ook introduceert dit model een oledpaneel (1920 bij 1200 pixels op 144 hertz), een 74 wattuur accu en de nieuwere Ryzen Z2-apu van AMD. Onduidelijk is nog wanneer de Legion Go 2 precies moet verschijnen, laat staan wat het nieuwe luxemodel moet kosten.
Razer onthult koelende en verwarmende bureaustoel
Traditiegetrouw bracht gamemerk Razer dit jaar weer iets opmerkelijks naar Las Vegas. Ditmaal betreft het geen rgb-projector of een prototype laptop met uitvouwbare schermen, maar een meubelstuk. Met Project Arielle wil Razer de bureaustoel innoveren door er actieve koeling en verwarming in te bouwen. De nieuwe zetel is een variatie op Razers eerder geïntroduceerde Fujin Pro-stoel (vanaf 699 euro), een luxe bureaustoel met gaaswerk oppervlakken – à la Herman Miller.
Project Arielle verwerkt een verwarmingselement onder het zitoppervlak, dat tot circa 30 graden Celsius kan verwarmen. Daarachter zit een fanless ventilator verborgen die koele lucht geruisloos door het aluminium frame moet pompen. Doordat de randen van de rugleuning en zitting koelte uitstralen, zou de gevoelstemperatuur van de gebruiker 2 tot 5 graden koeler uitvallen. De stoel is overigens niet smart uitgerust: de verkoelende en verwarmende instellingen worden simpelweg aangestuurd met een touchpaneel rechts van het zitoppervlak.
Onduidelijk is nog wel wanneer Project Arielle verkrijgbaar zou moeten zijn en hoeveel de zetel mag kosten. Dat gaat wel vaker zo op CES: lang niet al Razers opmerkelijke prototypes zien uiteindelijk het daglicht.
LG maakt van luchtreiniger ook een troon voor katten
Een CES is niet compleet zonder wat ludieke gadgets en luxe hebbedingetjes. LG doet dit jaar een duit in het zakje met de AeroCatTower, een wel erg aparte variatie op de AeroTower-reeks van luchtzuiveraars. Deze reinigende ventilator maakt bovenop plaats voor een knus en verwarmend kattenmandje, inclusief slimme twist. Het mandje is net als de luchtreiniger zelf namelijk verbonden aan LG’s slimme ecosysteem.
Zo zou de AeroCatTower bij moeten houden hoeveel je kat weegt en hoelang de kat slaapt. De reiniger is verder zo ingesteld dat deze automatisch stiller opereert wanneer er een dierenvriend op ligt, om zo de rust tegemoet te komen. Hopelijk vermindert dat systeem ook de hoeveelheid haren die de filter ingezogen worden, want daar voorzien we mogelijk nog wel een obstakel. Mocht je kat echt lekker gaan op de AeroCatTower, dan verbruikt deze variant vermoedelijk meer filters dan de originele AeroTower-modellen.
LG heeft nog niet laten weten wanneer de AeroCatTower zou moeten verschijnen en ook een beoogde prijsindicatie blijft uit. De katten van Gamer.nl wachten vooralsnog maar even op hun nieuwe, luchtzuiverende troon.
Tot dusver onze hoogtepunten van CES 2025, al bracht de beurs ons nog zo veel meer. Denk bijvoorbeeld aan AMD’s onthulling van RX 90-videokaarten en FSR 4-upscaling, Sony’s omhullende entertainmentprojectie, Acers gigantische Nitro Blaze 11-handheld en een nieuwe rits Nintendo Switch 2-accessoires. Laat het duidelijk zijn: het wordt weer een interessant jaar voor tech en hardware, ook voor de gamer.