Dr. Disrespect: alles over de controverses rondom de streamer

Dr. Disrespect: alles over de controverses rondom de streamer

Geen geld meer op Twitch of YouTube

Een zwarte pruik, een flitsende zonnebril, een kogelwerend vest en vooral een grote mond. Meer had Dr. Disrespect niet nodig om miljoenen fans voor zich te winnen en rijk te worden van zijn streamingavonturen.

Maar na een reeks controverses lijkt er een abrupt einde te komen aan zijn succes en inkomstenstroom. De streamer heeft toegegeven dat hij ongepaste berichten heeft gestuurd naar een minderjarige en sponsoren en bedrijven trekken de handen van hem af. Wat is er aan de hand?

Wie is Dr. Disrespect?

Het is 2010 als Guy Beahm - de echte naam van Dr. Disrespect - zijn eerste video plaatst op YouTube. Gedost in zijn inmiddels befaamde pruik met matje en zonnebril spreekt hij de kijkers toe, gevolgd door een montage van Call of Duty-clips met commentaar, wat toen een populair format was. Na een jaar stopte hij met video's om bij Sledgehammer Games te werken aan Call of Duty, maar tegen 2015 blijkt zijn nieuwe kanaal op Justin.tv (de toenmalige naam van Twitch) zo populair, dat hij ontslag neemt om zijn pijlen volledig op streaming te richten.

View post on X

Dr. Disrespect vergaart zijn roem door shooters als Fortnite, PUBG en Call of Duty te spelen, maar vooral door zijn over-de-top-persoonlijkheid op streams, waarbij hij regelmatig zijn tegenstanders bespot.  Zijn persona is een soort parodie op gamers die overlopen van het zelfvertrouwen en zichzelf altijd de beste vinden: de standaard 'toxic gamer'.

De afgelopen jaren is het echter moeilijk geworden om te zien waar de echte Beahm eindigt en de persona van Dr. Disrespect begint. Zo deelde hij als zijn alter ego tijdens de pandemie complottheorieën over het coronavirus en schreef hij zijn reactie op de nieuwste beschuldigingen vanuit de hoedanigheid van zijn personage. Een van de weinige keren dat we Beahm tijdens een stream zonder zijn outfit zagen, was toen hij in 2017 aankondigde een pauze in te lassen omdat hij zijn vrouw had bedrogen en tijd nodig had om dit samen op te lossen.

Dr disrespect

Welke controverses kleven er verder aan Dr. Disrespect?

Zijn flamboyante personage en liefde voor 'trash talking' zorgen ervoor dat Dr. Disrespect altijd in de belangstelling staat, en clips van zijn streams circuleren altijd wel ergens op het internet. Sommige momenten konden echter niet door de beugel en veroorzaakten flinke controverses.

Het bekendste voorbeeld leverde hem in 2019 een verbanning van twee weken op van Twitch. Hij was aan het livestreamen vanaf de beursvloer van de E3 in Los Angeles en zijn cameraman volgde hem terwijl hij naar de wc ging. Beursbezoekers die daar stonden te plassen, werden daardoor live uitgezonden naar zijn miljoenenpubliek. Twitch merkte dit aan als overtreding van de gebruiksvoorwaarden en legde de streamer een straf op.

dr disrespect

Wat is er op dit moment aan de hand?

In juni 2020 werd Dr. Disrespect uiteindelijk permanent verbannen van Twitch, al werd de reden voor die straf niet bekendgemaakt. Het was gigantisch en verrassend nieuws: zijn account had op dat moment ruim vier miljoen volgers. Bovendien hadden Twitch en Dr. Disrespect drie maanden daarvoor nog een groot contract getekend om de streamer meerdere jaren aan het platform te verbinden.

De streamer zei zelf ook niet te weten waar de straf vandaan kwam. Pas een jaar later werd hij daarvan op de hoogte gesteld en zei hij dat hij Twitch zou aanklagen: in 2022 meldde hij dat ze een overeenkomst hadden gesloten, waarbij beide partijen geen blaam zou treffen. Zelf verhuisde hij in augustus 2020 naar YouTube, waar hij tot voor kort veel succes had: zijn kanaal heeft ruim 4,5 miljoen volgers.

Vier jaar later is de echte reden van zijn Twitch-verbanning onthuld: Beahm heeft in 2017 seksueel getinte berichten gestuurd naar een minderjarige. Dat gebeurde via Twitch Whispers, een berichtendienst binnen het platform zelf. Een oud-medewerker van Twitch deelde dit feit via X zonder de naam van Beahm te noemen, maar het was niet moeilijk om te weten over wie hij het had. The Verge bevestigde zijn naam ook vlak daarna, op basis van een andere oud-medewerker van Twitch. Beahm zou de minderjarige ook hebben gevraagd om hem te ontmoeten tijdens TwitchCon.

View post on X

Rolling Stone sprak vervolgens met een andere voormalig medewerker van Twitch met kennis over de zaak. Volgens deze persoon wist Beahm dat degene waar hij mee sprak minderjarig was, maar ging hij alsnog door met het ongepaste gesprek. De ware reden bleek bovendien een soort publiek geheim te zijn: de auteur van het stuk geeft aan dat hij er al in 2020 over hoorde, en Googles voormalige hoofd van partnerships Ryan Watt zegt dat deze geruchten de reden waren dat Beahm geen streamingcontract kreeg bij YouTube. Er was echter geen hard bewijs om hem op dat moment ook van YouTube te kunnen weren.

Wat zegt Dr. Disrespect er zelf over?

In een lange post op X bevestigt Beahm - schijnbaar als zijn alter ego Dr. Disrespect - dat hij inderdaad ongepaste berichten naar een minderjarige heeft gestuurd. "Waren er Twitch Whisper-berichten met een minderjarige in 2017? Het antwoord is ja. Zaten er echte bedoelingen achter deze berichten? Het antwoord is absoluut niet. Dit waren casual, gemeenschappelijke gesprekken die soms te veel leunden naar ongepast, maar niks meer."

Beahm neemt in de post verantwoordelijkheid voor wat hij heeft gedaan. "Er was geen rechtszaak en er zijn geen aanklachten tegen mij ingediend. Vanuit een moreel standpunt neem ik absoluut verantwoordelijkheid. Ik had deze gesprekken nooit moeten voeren. Dat is mijn schuld. […] Ik ben niet perfect en daar kom ik ook voor uit. Dit was dom." De streamer stelt daarbij wel duidelijk dat hij geen seksueel roofdier of pedoseksueel is, dat er geen foto's zijn gedeeld en dat hij de minderjarige nooit heeft ontmoet.

View post on X

De bron in het stuk van Rolling Stone spreekt overigens tegen dat de gesprekken alleen naar ongepast 'leunden' en zegt dat ze 'seksueel expliciet' waren. "De beslissing om Beahm permanent te verbannen werd redelijk snel genomen, vanwege de ernst van zijn gedrag."

Wat zijn de gevolgen voor Dr. Disrespect?

Nadat de ware reden van zijn Twitch-verbanning duidelijk werd, hebben veel bedrijven Dr. Disrespect laten vallen. De eerste grote klap was ontwikkelstudio Midnight Studio, die in 2021 mede door de streamer zelf werd opgericht en waar hij hielp met de ontwikkeling van PvP-shooter Deadrop. Drie dagen na de onthulling zei de studio alle banden met Beahm te verbreken.

Meerdere andere organisaties hebben nu contracten met de controversiële streamer ontbonden. Headsetmaker Turtle Beach sponsorde Dr. Disrespect bijvoorbeeld al sinds 2020, maar is daar nu mee gestopt. De komende weken zal zijn naam ook worden verwijderd uit NBA 2K24, waar hij een eigen animatie in had, en 2K zegt in de toekomst niet meer met de streamer samen te werken. Daarnaast werkte Beahm regelmatig samen met American football-team San Fransisco 49ers, maar die banden zijn ook verbroken.

dr disrespect

De grootste financiële klap komt waarschijnlijk vanuit YouTube, waar Beahm sinds zijn verbanning van Twitch zijn video's plaatst. Zijn kanaal maakt geen deel meer uit van het YouTuber Creator Program en hij kan er geen geld meer mee verdienen, meldde een woordvoerder van YouTube. Hij zou het 'Creator Responsibility-beleid' hebben geschonden en ook in de toekomst met andere YouTube-kanalen geen inkomsten meer kunnen genereren.

Dr. Disrespect is zelf op dit moment op vakantie. Die was al gepland, maar is door de onthullingen wat eerder begonnen. Wel zegt hij in zijn post dat hij niet zal verdwijnen en 'met een zware last van mijn schouders' zal terugkeren. "Ik ben niet dezelfde persoon die deze fout al die jaren geleden heeft gemaakt." De vraag is alleen dus wel waar hij nog terecht kan.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

KICK heeft hem nog niet verbannen, en willen nog afwachten. Mocht ie daar naar toe gaan is dat ook gelijk zijn laatste kans. Ben geen volger van hem, dus zal mij verder een worst wezen.

0

Grappig dat ddan uitgerekend dit de enige reactie is tot nu toe.

[Reactie gewijzigd door CroniC op 4 juli 2024 - 23:22]

0
test

"Ik ben niet dezelfde persoon die deze fout al die jaren geleden heeft gemaakt." Het gaat over 2017 en nu is het een probleem? Damn mensen moeten echt even beter nadenken voordat ze iemand keuren. Ik kan echt niet begrijpen dat dit een probleem is. Weet je wat, ik ben geen fan ofzo van hem maar om een statement te maken voor dit soort overdrevenheid wil ik hem gaan volgen of whatever als tie ergens op terug komt.

-5
test

Dat je het probleem niet ziet met het sturen van ongepaste berichten naar een minderjarige zegt genoeg over wat voor een persoon je bent.

2
test

Het gaat er mij om dat je blijkbaar geen toekomst meer hebt als je vroeger een keer een fout hebt gemaakt. Ik geloof in 2de kansen.

-4

ik weet niet of je minderjarig bent maar misschien kan hij jou dan berichten sturen

4
test

2e kans ligt aan het misdrijf, ik het geval van pedofilie is er geen 2e kans, maar dat is mijn mening. Sterker nog bij dit soort gevallen ga ik nog verder, opsluiten en de sleutel weg gooien en dan ben ik nog vrij netjes.

1
test

@LK Gast, hou alsjeblieft je smoel. Ga je serieus kindermisbruik goedpraten? Wat een ziek figuur ben jij.

3
test

Denk dat LK lid is van het College voor de Rechten van de Mens, die lui gunnen het goorste tuig nog een 2e kans.

[Reactie gewijzigd door DarkraverX op 7 juli 2024 - 12:36]

2
test

Ik zal er over ophouden, niet omdat jij met je grote bek dat graag zou willen. Maar omdat ik merk dat ik mn punt niet over kan brengen. Waarschijnlijk zitten jullie daar ook niet op te wachten.

0
test

@LK Liever een grote bek dan kindermisbruik goedpraten. Je punt is prima duidelijk hoor, het is alleen zo verwerpelijk dat werkelijk niemand het met je eens gaat zijn.

0

Aanbevolen voor jou