Gamelaptops komen tegenwoordig in alle soorten, maten en prijzen. Het kan daardoor aardig wat keuzestress opleveren om precies de juiste voor jou te kiezen. Gamer.nl helpt je een handje op weg met een aantal laptops die wat ons betreft absoluut het aanraden waard zijn.
Gamer.nl wordt ondersteund door affiliate-opbrengsten. Als je op bepaalde links klikt via onze site, kunnen we daar aan verdienen om deze website te kunnen verbeteren.
Om maar met de deur in huis te vallen: nee, we kronen niet één apparaat tot simpelweg ‘de beste gamelaptop’. Dat is ons veel te kort door de bocht. Een enkel systeem kan immers nooit de perfecte match zijn voor elk soort gamer. Daarom verdelen we de laptops in speciale categorieën en specialisaties, om zodoende een betere idee te krijgen van welke laptop past bij verschillende type gamers (en verschillende budgetten).
Hoe hebben we de gamelaptops getest?
Voor dit artikel hebben we een greep verschillende notebooks van fabrikanten ontvangen, die we tegen elkaar en ervaringen met legio andere laptops opwegen. Voor directe vergelijkingen zijn een handvol identieke benchmarks afgenomen, maar uiteraard werden de laptops ook vrijblijvend gebruikt voor games en andere toepassingen.
Elke laptop heeft minimaal een week met ons doorgebracht. Alle genoemde systemen in dit artikel zijn gedurende die tijd minstens één keer volledig getest in de volgende games en benchmarks:
- Rainbow Six Siege
- Far Cry 6
- Shadow of the Tomb Raider
- Forza Horizon 5
- 3DMark Time Spy
- 3DMark Fire Strike
- 3DMark Port Royal
- 3DMark CPU Profile
- 3DMark Storage
- PCMark 10 Extended
- PCMark 10 Full System Drive Benchmark
- PCMark 10 Gaming Battery Life
- PCMark 10 Video Battery Life
- PCMark 10 Modern Office Battery Life
- Cinebench R23
Waar op te letten bij een gamelaptop
Gezien onze gids enkel laptops voor gamers betreft, kijken we hoofdzakelijk naar de gameprestaties. De hardware is immers waar we het meeste voor betalen — en de chips bepalen natuurlijk hoe mooi en soepel er gespeeld gaat worden. De beste prestaties kosten vanzelfsprekend meer, maar vandaag de dag bieden juist de middenmoters behoorlijk wat kracht voor een behapbare prijs.
Een moderne Intel Core i7 en 16 GB aan werkgeheugen biedt vaak al ruim voldoende prestaties voor de meeste gamescenario’s. Wat betreft gpu’s kan Nvidia’s GeForce RTX 4060 al heel wat bereiken op 1080p-resoluties, zeker met een beetje DLSS-upscaling voor de moderne of zwaardere spellen. Zwaarder geschut maakt daarentegen meer mogelijk met grotere resoluties of mooiere grafische instellingen, dan wel regelrecht hogere framerates.
In het verlengde daarvan is een fraai scherm zeker niet onbelangrijk. De grootte van het scherm (en daarmee ook direct de laptop) is een kwestie van smaak, maar over de prestaties valt niet te twisten. Veel moderne gamelaptops komen met minimaal 1080p-resoluties op een hogere beeldverversing. De gulden standaard is niet langer 60, maar minimaal 120 hertz. Daarbovenop verdienen vooral voldoende schermhelderheid en kleurrealisme bonuspunten. Let wel op: gigantisch hoge frequenties en ultra-lage inputvertraging klinken vaak imposant, maar dergelijke features zijn eigenlijk alleen voor competitieve gamers écht relevant.
Desalniettemin zijn legio andere factoren van belang voor een goede gamelaptop. Denk daarbij aan zaken als accurendement, koelprestaties, algeheel gebruiksgemak en de mate waarin het systeem ook voor andere doeleindes ingezet kan worden. Zeker de gamelaptops uit het hogere segment doen tegenwoordig prima dienst als draagbaar workstation, bijvoorbeeld voor creatieve productie of zwaar renderwerk.
Welnu, laten we het hebben over een reeks laptops die er voor ons in het specifiek uitsprong.
De beste gamelaptop voor wat minder
TUF Gaming F16
Asus’ budgetvriendelijke TUF-merk heeft lang als een ondergeschoven kindje gevoeld, maar de TUF Gaming F16 is zowaar een gamelaptop met een eigen smoel. Het lichtgewicht kunststof notebook is voldoende robuust en beetje ‘stoer’ gebouwd, maar houdt de futuristische lijnen en luchtgaten nog vrij minimalistisch. Het heeft wel iets. Des te belangrijker: onder dat plastic schuilt prima spul, zeker gezien de behapbare prijs.
Voor bedragen à 1.199 euro (adviesprijs 1.599 euro) levert de TUF Gaming F16 alsnog een Intel Core i7-13650HX met 16 GB aan DDR5-geheugen en een Nvidia GeForce RTX 4060. Die cpu en gpu zijn niet de sterksten van hun soort, maar boksen samen toch aardige gameprestaties voor elkaar. Zolang je niet de zwaarste simulatoren speelt of op de allermooiste instellingen mikt, kun je hiermee heel veel moois op het fhd+/165Hz-scherm toveren.
De TUF Gaming F16 is daarnaast van aardig wat gemakken voorzien. Het IPS-display oogt groots met dunne schermenranden en voelt middels G-Sync lekker snappy. De I/O lijkt aanvankelijk wat karig, maar een luxe Thunderbolt 4-connector en stroomvoorziening tot 100 watt over usb-c maken de F16 alsnog flexibel inzetbaar. Het pijnpunt, een relatief snelle maar krappe 512 GB ssd, is makkelijk te overkomen door op een later moment een grotere ssd bij te prikken.
Asus TUF Gaming F16 (FX607J) | Intel Core i7-13650HX | Nvidia GeForce RTX 4060 | 16 GB DDR5 | 512 GB ssd | 16” ips, fhd+ (1920 x 1200) op 165 hertz | Adviesprijs 1.599 euro (nu circa 1.199 euro)
Pluspunten: Sterke prijs-prestatieverhouding, veel luxe randjes, fraai accurendement
Minpunten: Veel kunststof, ronduit matige speakers
Eervolle vermelding: Erazer Deputy P60
De Erazer Deputy P60 opereert ongeveer in hetzelfde straatje. Deze pik je nu op voor prijzen rond de 999 euro — heel veel lager zakken fatsoenlijke gamelaptops niet — maar ook dat tuft net zo lekker door. Deze variant met de Core i7-12650H processor is een generatie ouder (met gemiddeld genomen 10 tot 15 procent lagere prestaties als gevolg), maar verder komen veel specificaties grof overeen met de TUF Gaming F16. Zo bieden beide opties dezelfde gpu, alsmede dezelfde hoeveelheid werkgeheugen en opslag, zij ook dat weer een tikkeltje trager.
Bij Erazer hoort in dit geval een luidere en minder effectieve koeling, maar ook (veel) meer bloatware, een wat dof scherm en simpelweg minder charmante afwerking. Om die reden verdient de TUF Gaming F16 hier de voorkeur, naast uiteraard de algehele prestatiewinst. Desalniettemin is de Deputy P60 een prima optie voor zij die in dit lagere segment nog tweehonderd euro willen besparen.
De beste laptop om een workstation mee te vervangen
MSI Titan 18
Gaat het om beefy gamelaptops, dan zit je traditiegetrouw goed bij de Titan-reeks van MSI. De nieuwe MSI Titan 18 bewijst dat met top-of-the-line hardware, een machtig mooi miniled-beeldscherm en een bizarre hoeveelheid DDR5-geheugen. In vrijwel al onze tests kwam de Titan 18 het beste uit de bus, wat uiteraard ook wel mag voor dit absolute topsegment.
De krachtigste variant van de nieuwe MSI Titan 18 komt met een adviesprijs van 5.999 euro, maar is nu te vinden voor circa 5.199 euro. Daartegenover staat een Intel Core i9-14900HX, Nvidia’s mobiele GeForce RTX 4090, maar liefst 4 TB aan RAID 0-opslag en een onbehoorlijke 128 GB aan DRR5-geheugen. Dat is, naast overkill voor de meeste gamers, simpelweg een workstation van proporties. Hier kun je gerust 4K-videocontent op blijven pompen, streams uitzenden of loeizware 3D-simulaties draaien, en zelfs dan houd je nog hardware-technische overhead over.
MSI’s luxe laptop is bovenal een waardige vervanger van een flinke desktop-opstelling. Met een tot 1000 nits fel en levensecht uhd+/120Hz-miniledscherm is een losse productiemonitor geen vereiste en het Cherry MX-mechanische toetsenbord tikt op zichzelf al betrouwbaar en prettig genoeg. Uiteraard maakt de Titan 18 op volle toeren meer lawaai dan een high-end desktop, maar deze 3,6 kilogram aan workstation laat zich nog relatief makkelijk verplaatsen en ook zonder de kabel kan hij nog een uurtje of twee doorpompen. Dit is een droommachine voor zowel gamers, 3D-makers als contentproducenten op reis.
MSI Titan 18 (HX A14VIG-041NL) | Intel Core i9-14900HX | Nvidia GeForce RTX 4090 | 128 GB DDR5 | 4 TB RAID 0-ssd | 18” miniled, uhd+ (3840 x 2400) op 120 hertz | Adviesprijs 5.999 euro (nu circa 5.199 euro)
Pluspunten: Top-of-the-line hardware, imposant miniled, prima rendement
Minpunten: Behoorlijk luid en log
Eervolle vermelding: Erazer Beast X40
Wederom is het Erazer dat een ietwat betaalbaarder alternatief biedt. De Erazer Beast X40 is een riant uitgeruste 17” laptop met evenals een Core i9-14900HX en een Cherry MX-toetsenbord, maar dit systeem komt met iets meer haken en ogen. Het QHD-scherm is aanzienlijk minder realistisch en impactrijk, terwijl de hardware bij Erazer minder geolied lijkt te presteren. In veel van onze benchmarks scoren zowel de cpu als gpu lager als ze deden in andere laptops — en de Beast X40 kan krap een uurtje gamen op de onderbedeelde accu.
Desalniettemin geldt ook hier dat Erazer een soortgelijke optie aanbiedt voor honderden euro’s minder. De Erazer Beast X40 is voor de vanafprijs van 2.699 euro (voor het RTX 4070-model) het overwegen waard, als je niet per se het beste van het beste workstation nodig hebt.
De beste gamelaptops in een kleiner formaat
Razer Blade 14
Voor een compacte krachtpatser ben je bij Razer aan het juiste adres. De randapparatuurfabrikant maakt al sinds jaar en dag een reeks laptops die vooral geprezen worden om hun strakke bouw. De Razer Blade 14 is weliswaar aan de kleine kant voor een gamelaptop, maar presteert alsnog zij-aan-zij met het grotere geschut. Bij Razer betaal je vaak iets meer voor het CNC-aluminium chassis (en uiteraard het logo), maar zeker een model van een jaartje terug biedt interessante mogelijkheden.
Het 2023-model van de Razer Blade 14 kost nu bijvoorbeeld geen 3.199 euro, maar vind je voor circa 2.499 euro. Daarvoor krijg je een veelzijdig systeempje met een AMD Ryzen 9 7940HS, een GeForce RTX 4070 en een kleurrijk wqxga+/240Hz-scherm. Met de iets oudere AMD-processor in een krapper chassis is de Blade 14 misschien geen volwaardig workstation, maar RTX 4070 presteert gewoon op niveau en de complete laptop schaalt goed omlaag voor een opvallend goed accurendement. Het is niet verkeerd om alsnog 1 uur en 37 minuten te klokken op PCMark 10’s gaming-benchmark, zeker met de kleinere 68 wattuur accu.
Zowel in het uiterlijk als het algehele gebruik voelt de Blade 14 gewoon erg strak en soepel. De gemiddelde gamer is zeer waarschijnlijk beter af bij een traditioneel 16” gamelaptop — waar dezelfde prestaties een tik minder kosten — maar als je klein fijn vindt is een Razer Blade 14 absoluut het overwegen waard.
Razer Blade 14 (2023) | AMD Ryzen 9 7940HS | Nvidia GeForce RTX 4070 | 16 GB DDR5 | 1 TB ssd | 14” ips, wqxga (2560 x 1600) op 240 hertz | Adviesprijs 3.199 euro (nu circa 2.499 euro)
Pluspunten: Compact en strak chassis, duurzaam rendement, prima scherm
Minpunten: Kost vaak iets meer, suboptimale prestaties t.o.v. grotere laptops
De beste gamelaptop voor content creators
ROG Zephyrus G16
Asus zet anno 2024 in op meer oled-laptops voor gamers, waarvan akte met de chique ROG Zephyrus G16. De al vrij slicke laptop is nu niet alleen voorzien van een robuust chassis van CNC-gesneden aluminium, maar ook een kleurrijk oledpaneel net wqxga-resolutie (2560 bij 1600 pixels) op 240 hertz. Dat is niet alleen bijzonder mooi en responsief voor games, maar het maakt de Zephyrus G16 bij uitstek een laptop voor content creators.
Dat merken we vooral aan de prestaties van de toch vrij luxe hardware: een Intel Core Ultra 9 185H en de mobiele RTX 4090 in de krachtigst uitgeruste Zephyrus G16 (à circa 3.499 euro). Beide zijn chips uit hun respectievelijke topsegment, die in dit slanke chassis consistent lager scoren dan hun dikker opgestelde tegenhangers. De chips worden niet ongemakkelijk heet, maar het silicium is duidelijk wel aan banden gelegd. Ze gaan ook aanzienlijk minder lang mee: er zit nog geen uur aan speeltijd op een volle accu. Uiteraard pompt de laptop aan de kabel alsnog prima in de meeste games, maar met diens strakke bouw en het uitzonderlijk realistische scherm neigt de Zephyrus G16 meer naar creator-laptop, met gaming meer als bijzaak.
Voor content creation is dit daarentegen een overtuigende optie. De Zephyrus G16 is licht en robuust genoeg om snel mee op reis te kunnen en het oledpaneel oogt altijd kleurrijk en zuiver, ook in wat meer daglicht. Zelfs het touchpaneel is ditmaal fraai uitvergroot en voelt responsief, naar de standaard van MacBooks en mooie Surface-laptops. Foto’s retoucheren en video’s bewerken werkt hier gewoon uitzonderlijk lekker — en dat houdt de Zephyrus G16 ook aanzienlijk langer vol zonder stroomtoevoer.
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR026W) | Intel Core Ultra 9 185H | Nvidia GeForce RTX 4090 | 32 GB DDR5 | 2 TB SSD | 16” oled, wqxga (2560 x 1600) op 240 hertz | Adviesprijs 4.099 euro (nu circa 3.499 euro)
Pluspunten: Chique en stevige bouw, prachtige oled-prestaties, zuivere speakers
Minpunten: Stiekem té slank voor de allerzwaarste chips
De beste allround gamelaptop
MSI Vector 16
Het hoeven niet altijd bakbeesten te zijn bij MSI; de Taiwanese fabrikant is tegenwoordig ook erg sterk in iets minder ‘extra’. De nieuwe Vector 16-lijn is daar een aanlokkelijk voorbeeld van. Voor mid-range bedragen levert MSI gewoon gedegen gamelaptops, waar eigenlijk maar weinig op aan te merken valt. Zeker als je niet vreest voor een topprocessor van een generatie terug, mag je rekenen op een leuke prijs-prestatieverhouding met bijvoorbeeld de Vector 16 HX A13V.
Voor bedragen rond de 1949 euro pik je een Vector 16 op met Intel Core i9-13980HX en een RTX 4080. Dat is niet het allernieuwste of snelste spul, maar zeker voor dit soort bedragen biedt de Vector heel wat prestatiedrang. Deze dertiende generatie Intel-cpu presteert maar marginaal minder dan de luxemodellen van de twee daaropvolgende generaties; buiten benchmarks is dat verschil nauwelijks merkbaar. Daarnaast scoorde de meegeleverde 1 TB-ssd van Western Digital het hoogst in al onze tests en hield de Vector 16 het zonder stroomtoevoer het langst vol: 1 uur en 48 minuten. Zelfs grotere laptops van minstens tweemaal de prijs presteerden op die fronten slechter.
Dan merk je: MSI levert gewoon prima waar. Dat sentiment komt wel vaker naar voren op dit soort mid-range modellen. Het fhd+/144Hz-scherm is bijvoorbeeld niet per se de blikvanger, maar het paneel is naar MSI-standaard zuiver gekalibreerd en dekt alsnog het hele DCI-P3-kleurenspectrum. Daar kun je niet over klagen. Echte minpunten zitten hoogstens in de ietwat matige (maar niet onredelijke) speakers of het gegeven dat stroomvoorziening over usb-c exclusief blijkt voor hele chique laders — waar concurrent Asus vrijwel alle voorzieningen toelaat. Het is azijnpissen over iets wat anderzijds gewoon erg goed is.
Ook het chassis van de Vector-lijn mag er wezen. Het nieuwere jasje heeft nog altijd iets gamerigs, maar het voelt allemaal stukken soberder dan voorgaande laptopreeksen. Eigenzinnige stijlelementen, zoals bijvoorbeeld de olievlekkleurende schermscharnieren, geven de Vector alsnog een eigen smoel. Als klap op de vuurpijl verhuist MSI de grotere poorten op het chassis naar de achterzijde. Dat ruimt steevast lekkerder op in een vaste opstelling.
MSI Vector 16 (HX A13V) | Intel Core i9-13980HX | Nvidia GeForce RTX 4080 | 16 GB DDR5 | 1 TB ssd | 16” ips, fhd+ (1920 x 1200) op 144 hertz | Adviesprijs 2.399 euro (nu circa 1.949 euro)
Pluspunten: De beste prijs-prestatieverhouding, zuiver scherm, prima chassis
Minpunten: Stroomvoorziening over usb-c is exclusief voor dure laders
Tot dusver onze greep favoriete gamelaptops, ingedeeld op specifieke doelgroepen en toepassingen. We hopen van harte dat onze aanraders je een beetje op weg kunnen helpen naar een volgende gamelaptop.
Val je qua budget of toepassingen toch net iets anders dan onze voorbeelden? Schroom vooral niet om persoonlijk advies (of andere goede suggesties) achter te laten in de reacties hieronder. Wij praten met liefde nog even door over mooie, mobiele hardware voor gamers — optioneel ook gewoon in de Gamer.nl Discord-server.