PlayStation Portal: alle vragen beantwoord

PlayStation Portal: alle vragen beantwoord

Streamen, internetverbinding en meer

De PlayStation Portal verschijnt deze week. Sony's nieuwe streaminghandheld maakt het mogelijk om PlayStation-games op afstand te spelen via het internet. Toch zijn er nog een hoop vragen over het apparaat, dus zetten we hieronder de belangrijkste op een rij voordat Gamer.nl zelf met de Portal aan de slag gaat.

Wat zijn de releasedatum en prijs van de PlayStation Portal?

De PlayStation Portal is nu beschikbaar voor zo'n 219,99 euro.

Wat is de PlayStation Portal?

De PlayStation Portal is kort gezegd een compact scherm waarmee je games vanaf je PlayStation 5 kunt streamen via wifi. Aan weerszijden van het scherm bevinden zich twee halve DualSense-controllers. De Portal speelt dus geen lokale games af.

De PlayStation Portal is een handheld met een 8-inch scherm. Het apparaat heeft een lcd-paneel met een resolutie van 1920x1080 pixels en een verversingssnelheid van 60 Hz. Aan beide zijden zijn 'halve' DualSense-controllers geplaatst, alsof een volledige controller doormidden is gesneden. Deze controller is zowel qua functionaliteit als gevoel identiek aan de reguliere DualSense-controller, met adaptieve triggers, haptische feedback en alle denkbare knoppen.

In de behuizing van de PlayStation Portal zijn verder geen opvallende technologieën verborgen. Volgens verschillende hands-on previews heeft de Portal slechts een instellingenmenu waarmee je verbinding kunt maken met een wifi-netwerk. Hoewel het slechts een kwestie van tijd lijkt voordat de Portal wordt gekraakt, is bij de initiële ingebruikname alleen Remote Play beschikbaar.

Wat is er mogelijk met Remote Play?

Remote Play biedt volledige controle over een PlayStation 5, maar dan op afstand. Alle gebruikelijke handelingen zijn mogelijk, zoals het spelen van games, schakelen tussen games, toevoegen van vrienden, versturen van berichten, maken van screenshots, downloaden van games, en meer. Zie Remote Play als een Chromecast van een PS5 naar de Portal (of telefoon).

De Portal heeft ook een aux-poort voor het aansluiten van koptelefoons met kabel. Helaas ontbreekt bluetooth, waardoor draadloze oortjes niet bruikbaar zijn. Dat is voor veel gebruikers een aanzienlijk gemis, vooral gezien de grote aanwezigheid van draadloze headsets en oortjes in 2023. Mogelijk heeft Sony bluetooth achterwege gelaten vanwege de vertraging die het met zich meebrengt, zoals op de Nintendo Switch.

Wat niet mogelijk is, is het streamen van games die niet zijn geïnstalleerd op de PS5. Denk hierbij aan de klassieke titels die beschikbaar zijn voor cloudgamen met een PlayStation Premium-abonnement.

Waar is de Portal te gebruiken?

Remote Play werkt wanneer de Portal verbinding kan maken met een stabiel wifi-signaal. Sony's enige vermelde vereiste is een "breedband wifi-verbinding van minimaal 5 mb/s". Er is dus geen noodzaak voor dezelfde wifi-verbinding als die van je PS5.

De wifi-verbinding van de Portal hoeft dus niet hetzelfde te zijn als die waarmee de PlayStation 5 is verbonden. Zoals altijd geldt bij het streamen van games: zolang de internetverbinding maar stabiel is. Sony geeft aan dat een internetsnelheid van 5 mb/s een vereiste is, maar 15 mb/s wordt aanbevolen. De praktijk wijst uit dat spelen met 5 mb/s op z'n best als 'speelbaar' is te beschouwen. Vanaf 10 mb/s werkt de verbinding goed.

De Portal ondersteunt geen 4G of 5G, maar kan wel verbinding maken met de hotspot van je telefoon.

Moet de PS5 aanstaan om Remote Play te gebruiken?

Thuis en in de nabijheid van de PlayStation 5 is het mogelijk de console te activeren met de Portal, terwijl deze is uitgeschakeld. Dit komt doordat de Portal werkt als een volwaardige PS5-controller, met de benodigde draadloze protocollen om te communiceren met een uitgeschakelde PS5. Dat is een functionaliteit die ontbreekt op een telefoon. De Remote Play-app moet namelijk via het internet communiceren met de PS5 om deze op te starten.

Met zowel de telefoon als de Portal (wanneer niet in de buurt van de PS5), moet de console dus in de slaapstand staan om deze op afstand te kunnen inschakelen. Eenmaal ingeschakeld en verbonden, is Remote Play intelligent genoeg om de televisie niet automatisch aan te zetten; deze blijft uitgeschakeld.

Maar dit toch ook met een telefoon?

Op het internet wordt vaak opgemerkt dat de meeste mensen niet begrijpen waarom de Portal überhaupt bestaat. Er wordt gesteld dat een telefoon met opzetcontroller hetzelfde kan als de PlayStation Portal. Met een goedkoop opzetstukje voor je telefoon kan de Remote Play-opstelling worden nagebootst.

Echter, zo'n opzetstukje heeft enkele nadelen. Zo kunnen zaken als telefoongesprekken, het ontvangen van belangrijke e-mails, of simpelweg de behoefte aan batterijduur voor de rest van de dag onderbrekingen van de speelsessie veroorzaken. Bovendien is het beter om de controller met een kabel aan de telefoon te verbinden, omdat bluetooth aanzienlijke inputvertraging kan veroorzaken. Als een opzetcontroller direct met een telefoon wordt verbonden, raakt de batterij van de telefoon daarnaast sneller leeg. Ook biedt het opzetstukje vaak een minder comfortabele kijkhoek dan wellicht wordt verwacht.

Een volgende stap zou kunnen zijn om een mobiele controller aan te schaffen, zoals de Backbone One, die ook een PS5-versie heeft. Deze controller kan aan de telefoon worden bevestigd via usb-c, waardoor de inputvertraging minimaal is. Bovendien heeft deze controller een usb-poort om de telefoon via de controller op te laden. Mobiele controllers zijn vaak een stuk goedkoper dan de PlayStation Portal, die 229 euro kost. Hiermee wordt een betere kijkhoek bereikt dan met het opzetstukje, maar voor mensen met grote handen kan dit enigszins ongemakkelijk zijn, vergelijkbaar met de Joy-Cons van de Nintendo Switch.

Voor wie is de PlayStation Portal bedoeld?

De PlayStation Portal verre van de enige optie om zonder televisiescherm van de PS5 gebruik te maken. Desondanks zijn er velen die zo'n opzetstukje als te gecompliceerd beschouwen, liever niet hun telefoon inzetten of een mobiele controller zoals de Backbone of de Razer Kishi niet comfortabel vinden. De PlayStation Portal heeft immers volwaardige controllers aan beide kanten, wat de ergonomie ten goede komt. Het scherm van de Portal biedt ook meer ruimte om op te gamen dan een kleiner telefoonschermpje.

Als je kinderen hebt die graag gebruikmaken van de tv of games speelt die niet voor hen geschikt zijn, dan is de een Portal bijvoorbeeld een optie.

Om bovenstaande vraag uitgebreid te beantwoorden gaat Gamer.nl met de Portal aan de slag. Verwacht binnenkort de volledige review van de handheld.

De PlayStation Portal werkt ook met de nieuwe PlayStation 5 Slim.

PlayStation Portal kopen

De PlayStation Portal is nu uit en beschikbaar bij verschillende winkels in Nederland.

Gamer.nl wordt ondersteund door affiliate-opbrengsten. Als je op bepaalde links klikt via onze site, kunnen we daar aan verdienen om deze website te kunnen verbeteren.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Flop van het jaar vrees ik. Zeker nu valve met een Steam Deck OLED afkomt.

1

Ik ben benieuwd hoe deze het gaat doen, zeker in vergelijking met een SteamDeck waarmee je veel meer games kan spelen. Het feit dat er geen BT op zit is wel echt apart. Sony heeft zelf fantastische BT oordopjes die kun je dus meteen niet gebruiken hiermee. Heel suf.

0

Aanbevolen voor jou