De echte persoon achter Yasuke uit Assassin’s Creed Shadows

De echte persoon achter Yasuke uit Assassin’s Creed Shadows

Ubisoft heeft voor de veelbesproken samoerai een rijkelijk gevuld vat om uit te tappen

Waar de aankondiging van Assassin’s Creed Shadows - de eerste game in de reeks die zich in Japan afspeelt - een feestje voor fans moest worden, gaat het online vooral over één van de twee hoofdpersonen: Yasuke. De controverse die om dit personage hangt lijkt gezien de gelijkenissen met een persoon die echt heeft bestaan vooralsnog onterecht.

Eindelijk gaat Assassin’s Creed naar Japan. Al sinds het tweede deel verscheen in 2009 smeken fans om een game die zich afspeelt in het oude Japan. De reeks rondom sluipmoordenaars die stilletjes onrecht bestrijden leent zich hier volgens velen goed voor, maar nooit eerder werd het tijdperk aangedaan. Vijftien jaar later komt daar verandering in.

Klaagzang

Wat bij een vocale minderheid alleen in het verkeerde keelgat valt, is dat één van de twee protagonisten die men kan besturen in Assassin’s Creed Shadows een zwarte samoerai is. De consensus van de klaagzang vindt het op zijn zachtst gezegd opvallend dat Ubisoft kiest voor een samoerai die niet van Japanse origine is.

Assassin's Creed Shadows

In een franchise die inmiddels dertien hoofddelen kent werd telkens gekozen voor personages die aansloten bij de culturele setting waarin de game zich afspeelde. Zo stond een Italiaan centraal in de Ezio-trilogie, speelde je als een Indiaan in Assassin’s Creed 3 en waren de twee protagonisten van de recente rpg-games (Odyssey en Valhalla) respectievelijk van Griekse en Scandinavische komaf.

De vraagtekens die gezet worden bij de keuze om een andere richting in te slaan, is an sich dan ook niet heel gek. De reden achter deze keuze verdient echter ook respect. Ubisoft Quebec zorgt namelijk voor een primeur door met Yasuke de eerste protagonist voor te schotelen die daadwerkelijk heeft bestaan. De samoerai leefde in de zestiende eeuw in Japan en was één van de bedienden van de Japanse daimyo Oda Nobunaga.

Watch on YouTube

Ontmoeting met Nobunaga

Shadows speelt zich af in de periode van de opkomst van Oda Nobunaga, waarbij spelers via Yasuke kennismaken met ‘de grote vereniger’ van Japan. De samoerai diende tussen 1581 en 1582 vijftien maanden lang onder Nobunaga, waarbij hij in de game als samoerai wordt afgeschilderd.

In de geschiedenisboeken is hij echter meer een dienaar van de daimyo, al was de ontmoeting vrij toevallig. Yasuke kwam namelijk naar Japan als bediende van een Italiaanse jezuïet-missionaris genaamd Alessandro Valignano. De Italiaan wilde toen hij in Kioto kwam een ontmoeting met de meest machtige man van Japan en kreeg deze, maar Yasuke moest ook mee. Nobunaga zou daar stellig in zijn geweest op basis van de geringe documentatie uit die tijd.

Assassin's Creed Shadows

De Japanner had nog nooit een zwarte man gezien en was benieuwd naar Yasuke - hij geloofde aanvankelijk niet dat zijn huiskleur echt was. Nobunaga wilde de (voor hem) onbekende man houden en kreeg toestemming van de Italiaanse jezuïet-missionaris. Yasuke moest vervolgens het leger in en werd daarna opgenomen in de directe dienst van Nobunaga.

Een pur sang samoerai was de donkere man niet. Tenminste, dat valt nergens in de documentatie terug te vinden. Op basis van historische documenten was de grote vereniger van Japan erg gesteld op Yasuke en ging de dienaar van de daimyo vaak met Nobunaga mee. Voor Assassin’s Creed Shadows is dat een erg interessante periode.

Assassin's Creed Shadows

Belangrijke tijd

1581 en het jaar daarna zijn de twee laatste jaren van Nobunaga’s campagne om Japan te verenigen. Een jaar voor de ontmoeting met Yasuke had de Japanner twintig provincies centraal gelegen in het land van de rijzende zon onder controle, maar de oorlogen die hij voerde waren nog niet voorbij.

Iga werd namelijk nog aangevallen in de periode dat Yasuke onder Nobunaga diende. De oorlog in die provincie zal in Assassin’s Creed Shadows ook een centrale rol spelen, zoals ook al in de eerste trailer te zien was. Het andere hoofdpersonage, Naoe, komt immers uit Iga en van het gevecht dat daaruit voortvloeit valt al een glimp op te vangen.

Hoewel het duidelijk is dat Ubisoft het verhaal van het historische figuur enigszins verandert, moeten we vooralsnog afwachten om te zien hoe het verhaal zich precies gaat ontvouwen. Het duurt immers nog wel even voordat het spel daadwerkelijk verschijnt. Voor die tijd is een weloverwogen oordeel vellen dan ook haast onmogelijk.

Assassin's Creed Shadows

Kromme discussie

Wat de hele discussie rondom Yasuke’s rol in Assassin’s Creed Shadows ook opvallend maakt, is het feit dat deze niet plaatsvond toen eerder Nioh uitkwam. De game van Team Ninja verscheen in 2017 zonder enige ophef rondom de hoofdpersoon - en dat terwijl een witte samoerai centraal stond.

Waar was toen die vocale drang om als een Japanse samoerai te kunnen spelen? Die was er dus niet, en in Nioh kreeg je ook niet de keuze om alsnog voor een Japanse protagonist te kiezen. Dat is in Shadows uiteraard wel het geval, want Naoe is geboren en getogen in de Iga-regio en zal minstens zo’n grote rol spelen in het verhaal als Yasuke.

Assassin’s Creed Shadows verschijnt op 15 november voor PlayStation 5, Xbox Series X en S en pc.

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Goed stuk. Bedankt voor de interessante beschouwing ^^ Het is lastig te bepalen hoe hoog in rang en aanzien Yasuke stond, inderdaad door de hele beperkte bronnen die er zijn. Zijn rol wordt in het Engels meestal vertaald als 'retainer' wat in het Nederlands dienaar zou zijn. Dat klinkt dan redelijk ondergeschikt, maar een ridder/samurai stond ook 'in dienst' van een heer. Bovendien kreeg Yasuke een toelage betaald, een huis en het recht om een zwaard te dragen. Zaken die een samurai ook kreeg. We kunnen nergens terugvinden dat hij het was, maar ook niet expliciet dat hij het niet was. Als we kijken naar oudere AC games; Leonardo Da Vinci staat aan jouw kant tegen de Borgia's in Brotherhood. In het echt was hij in dienst van hen, en zoals zijn dagboeken doen vermoeden was hij zelfs een beetje verliefd op Cesare. In de game lossen ze het op door te impliceren dat hij gedwongen voor hen werkt. Een beetje creatief omgaan met de feiten is dus wel eens eerder gedaan en geen enkel probleem naar mijn mening.

2
test

Ik vind het verhaal van Yasuke erg interessant. Bedankt voor dit artikel. Leuk dat er iemand eens objectief kan schrijven over deze discussie zonder mee te gaan op de negatieve spiraal. Op o.a. X wordt er waanzinnig negatief over gedaan en ook hele rants op Youtube. Nu dat je als speler ook nog kunt kiezen voor romances met zowel mannen als vrouwen is de hel los want "Ubisoft zet Yasuke nu neer als gay". Uh nee, dat is een spelerkeuze.

0
test

Die keuze zat bvb ook al in Odyssey alleszins

-2

Klopt, maar ze hadden het ook achterwege kunnen laten. En inmiddels is het zo aanwezig in games, is het nog steeds nodig om t altijd te vermelden?

-2

Aanbevolen voor jou