Black Myth: Wukong gebruikt Journey to the West op unieke wijze als inspiratiebron
Bekende apenstreken als je weet waar je moet zoeken
Black Myth: Wukong, de nieuwe actie-rpg van het Chinese Game Science, staat op het punt om uit te komen. In de game volgen spelers Son Wukong in een verhaal dat haar origine uit het boek Journey to the West haalt. Vele andere media gingen Black Myth al voor, maar de game heeft een unieke invalshoek die meteen de interesse wekt.
Journey tot the West werd in de zestiende eeuw geschreven voor Wu Cheng’en en wordt zo’n 530 jaar na de eerste uitgave nog altijd gezien als één van de grootheden als het op Chinese literatuur aankomt. In Oost-Azië is het dan ook lastig om iemand te vinden die het verhaal van Boeddhistische monnik Tang Shen niet kent.
In het verhaal trekt hij naar de westerse regionen van Azië om heilige teksten te verzamelen. Om zijn taak te volbrengen wordt de monnik door drie discipelen vergezeld op zijn reis die hem moeten beschermen: Zhu Bajie, Sha Wujing en Sun Wukong. Laatstgenoemde is in populaire media het bekendste personage.
Monkey King
Sun Wukong is in het Chinese verhaal een aap met bovennatuurlijke krachten en is de zogeheten Monkey King. Hij heeft een legio aan magische krachten, maar wordt ook gekenmerkt door zijn magische staf, de Ruyi Jingu Bang. In het boek ziet de apenkoning zichzelf als een onverslaanbare held, maar eigenlijk is hij een overmoedige etterbak die de woede van de goden op z’n hals haalt.
Hij wordt opgesloten door een berg die op hem neergezet wordt, waarna hij vijfhonderd jaar vastzit. Tang Shen weet de apenkoning te bevrijden, maar Sun Wukong krijgt zijn vrijheid alleen terug als hij de monnik eerst helpt met zijn missie. Hiermee wordt voor de apenkoning de zogenaamde ‘hero’s journey’ in gang gezet.
Die gaat gepaard met tal van gevechten tegen sterke tegenstanders, gevaren om te overkomen en verleidingen om te weerstaan. Je ziet Sun Wukong langzaam veranderen als personage en groeien door wat hij meemaakt. Dat is natuurlijk een kenmerk voor vele hoofdpersonen in tal van andere media, maar in sommige producties vallen de gelijkenissen met dit personage wel heel erg op.
Van Dragon Ball tot One Piece
Denk bijvoorbeeld aan Dragon Ball Z. Iedereen kent Goku, de hoofdpersoon van de populaire manga en anime, maar dat is niet de volledige naam van het personage. Son Goku is zijn echte naam, wat de letterlijke vertaling van Sun Wukong in het Japans is.
Ook zijn er gelijkenissen in het ontwerp, zoals Goku’s staart en het feit dat de jonge held soms in een reusachtige aap verandert en alles op zijn pad kort en klein slaat. Net als Sun Wukong gebruikt Goku daarnaast een staf en gebruikt hij in zijn zoektocht om de Dragon Balls te vinden een vliegende wolk om mee te reizen.
Naast Dragon Ball heeft ook One Piece gelijkenissen met de held uit het Chinese verhaal. Monkey D. Luffy is de naam van het hoofdpersonage, terwijl de typische karakteristieken van het personage ook in vele opzichten vergelijkbaar zijn met die van Sun Wukong. Zo genieten beiden van ieder gevecht dat ze meemaken en lachen ze alleen maar om de levensgevaarlijke situaties waarin ze terechtkomen.
One Piece trekt de vergelijkingen alleen wat verder door, want ook een ander element uit Journey to the West speelt een centrale rol in de anime die dit jaar 25 jaar oud is. Hoewel het officieel nooit is bevestigd, lijken de Devil Fruits uit One Piece verdacht veel op de Peaches of Immortality die Sun Wukong ontdekt wanneer hij het rijk van de goden binnenvalt. Hierdoor krijgt de apenkoning allerlei speciale krachten, iets wat een Devil Fruit ook biedt.
Black Myth: Wukong
De hierboven genoemde anime zijn uiteraard slechts twee van de vele voorbeelden die te noemen zijn. Ook in games is het verhaal een geliefde inspiratiebron Dota 2, League of Legends, Smite, Heroes of the Storm: stuk voor stuk hebben deze spellen hun eigen content gebaseerd op Sun Wukong, waarbij de naam Monkey King soms ook gebruikt wordt.
Black Myth: Wukong pakt het echter iets anders aan. De in China ontwikkelde game is namelijk geen rechtstreekse hervertelling van het verhaal van het boek uit de zestiende eeuw. In plaats daarvan speelt het verhaal van de game zich ná Journey to the West af. Daarbij keren overigens wel veel van de personages uit het oorspronkelijke verhaal terug.
Daarmee functioneert de game in zekere zin als een vervolg op het boek. Uiteraard is het wel een interpretatie van hoe het verhaal van Sun Wukong verder zou gaan, zoals Dong Yue zelf ook al eens deed in 1640. Het is in ieder geval een unieke manier om het beroemde verhaal als inspiratiebron te gebruiken en we zijn dan ook benieuwd hoe dit uitpakt. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten om hier achter te komen.
Black Myth: Wukong is vanaf 20 augustus verkrijgbaar op PlayStation 5 en pc.