Baldur's Gate 3 op PS5 draait prima op één gamebrekende bug na

Baldur's Gate 3 op PS5 draait prima op één gamebrekende bug na

Ook voor double dippers

De PlayStation 5-versie van Baldur's Gate 3 draait prima, zolang je maar weet hoe je één gamebrekende bug uit de weg kunt gaan. We zetten vijf dingen op een rij waar je op moet letten als je op de PS5 speelt.

Begin augustus verscheen Baldur's Gate 3 eerder dan verwacht voor pc - een poging om niet ondergesneeuwd te raken bij Starfield in september. Sinds deze week is de game er ook voor PlayStation 5, met de belofte dat voor het einde van dit jaar een Xbox-versie wordt uitgebracht. Het is in de kern dezelfde game met dezelfde content, met een paar kleine kanttekeningen.

1. De game draait (grotendeels) op 60fps

Larian belooft een framerate van 60 frames per seconde in de performance-modus, waarbij de resolutie iets lager uitvalt. Dat maakte de game tijdens het spelen ook goed waar. Act 1 en 2 liepen soepel, met hier en daar wat dips in het grafisch wat intensievere Act 3.

Hoe dat zich verhoudt met de pc-versie hangt af van jouw gamemachine. De consoleversie is in elk geval significant mooier dan wanneer je op bijvoorbeeld een Steam Deck speelt.

2. De besturing is verwarrender dan op pc

De besturing met de DualSense-controller is zo goed als identiek aan de controlleroptie bij de pc-versie. Larian had gezegd deze interface nog wat te tweaken voor de PS5-versie, maar wij konden geen noemenswaardige veranderingen vinden.

Het spel bestuurt op zich prima met een controller, maar is wel een stuk verwarrender dan met muis en toetsenbord. Je acties zijn met een gamepad niet gesorteerd, waardoor alles door elkaar staat. Voor beginners kan het daarom in eerste instantie wat zoeken en uitpluizen zijn.

3. Een HDR-bug kan de game onspeelbaar maken in donkere gebieden

We kregen de PS5-versie een paar dagen voor release, maar konden in die vroege periode niet spelen door een hardnekkige bug. Deze maakte alle schaduweffecten pikzwart, waardoor gebieden onherkenbaar werden als je in het donker stond. Het maakt de game onspeelbaar in grotten, zoals bij de Underdark.

Wat blijkt: deze bug wordt veroorzaakt door de HDR-instellingen van de PlayStation 5. Schakel HDR uit en herstart de console en je kunt de game gewoon spelen - al oogt ie dan iets fletser dan je gewend bent. Een probleem dat hopelijk snel wordt opgelost.

Er zijn meer bugs, maar dat zijn grotendeels problemen die je ook in de pc-versie aantreft. Want eerlijk: Baldur's Gate 3 is op het moment gewoon wat buggy. Gelukkig zijn geen hiervan zo ingrijpend als ons HDR-probleem.

4. Er zijn cross-saves, maar geen cross-play

Log in op je PlayStation 5 met een Larian-account en je kunt je saves van de pc-versie op de console downloaden. Het werkt naadloos en zoals verwacht, en maakt de PS5-versie een goede metgezel voor de game op Steam Deck. Dan kun je immers wisselen tussen een lichte versie voor onderweg en een mooie game op je tv thuis.

Van cross-play is helaas geen sprake: je kunt alleen coöperatief spelen met andere PlayStation-spelers. Verwacht dus niet dat je kunt meespelen met een pc-campagne. Larian gaf onlangs aan dat cross-play in de toekomst wel op het menu staat.

5. Er is splitscreen

Je kunt de game ook samen met een vriend spelen in splitscreen multiplayer. Dat werkt exact zoals de online optie, maar dan met bijvoorbeeld je partner op de bank. We hebben een stuk op die manier gespeeld en qua prestaties bleef de game stabiel.

Mocht je dit artikel in de toekomst lezen als de Xbox-versie is verschenen, let dan goed op: de Series S-versie bevat geen splitscreen op release, de Series X wel.

Met bovenstaande informatie hebben we je de belangrijkste informatie over de PS5-versie van Baldur’s Gate 3 gegeven. Mocht je meer over de game zelf en diens kwaliteit willen lezen, kun je hier de uitgebreide review van de pc-versie er op naslaan. Veel plezier met dit geprezen rollenspel!

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

Ik heb de game gekocht, maar het tactische gedeelte krijg ik maar niet in de vingers helaas.

0
test

Ik ook (nog) niet. De rest van de game vind ik wel echt geweldig

0
test

ik heb het een bijna een week volgehouden maar vind het te overwhelming. Je hebt al een guide nodig bij character creation zoveel opties. Dan in combat zelf zoveel skills en potions en omgevings mogelijkheden. Ik heb genoeg gelezen als ik er niet uit kom maar om bij elk dingetje en beslissing alles na te lezen nah. Ook erg slechte tutorials. Bijna niet eigenlijk. Beetje uitleg zo wel welkom zijn.

0

Aanbevolen voor jou