Op jaarbasis produceert onze redactie een duizelingwekkende hoeveelheid content, waarvan een groot deel kort na verschijning in de vergetelheid raakt. Daarom zetten we de beste artikelen van 2023, en bijbehorende redacteuren, in het zonnetje.
HBO’s The Last of Us legt het minderwaardigheidscomplex van gamers bloot - Michel Musters
In januari hebben we met z'n allen genoten van The Last of Us op HBO, een verrassend goede gameverfilming. In zijn column legt Michel de vinger op de zere plek: hoe goed de serie ook werd ontvangen, het legt ook bloot hoe 'gamers' het medium soms nog steeds meten aan films en series.
Experts gezocht, of waarom ik Dark Souls en Elden Ring nooit in mijn eentje speel - Sander Hölsgens
2022 draaide om Elden Ring, en dat hebben we nog tot diep in 2023 gemerkt. Sander vertelt in zijn column hoe hij in dergelijke titels naarstig op zoek is naar 'reisleiders': zij die duiding en context kunnen geven in soms verwarrende games.
Betaal 20 euro meer voor deze column en lees ‘m drie dagen eerder - Marcel Vroegrijk
Dit was de eerste (en laatste) column die we in delen uitrolden. Gelukkig trapte niemand er écht in, want het was natuurlijk om duidelijk te maken dat pre-orders met vroegtijdige toegang eigenlijk belachelijk zijn.
Games als volwaardig kunstmedium - Maxime Buitenhuis
Dat games kunst zijn hoeven we niet meer te bespreken: dat is zo. Maar hoe kijkt de 'kunstwereld' tegen games als kunst aan? Maxime neemt ons vanuit haar expertise mee op reis.
2023 is een ontslagwekkend goed gamejaar - Michel Musters
Het leek wel of het aantal topgames in 2023 in verband stond met de hoeveelheid ontslagen. Daar mag wel wat meer aandacht voor zijn, pleit Michel in zijn column. Daarnaast vertelt hij waar de ontslaggolf vandaan komt en wat het voor gevolgen heeft voor de games die wij spelen.
E-sports is stervende - Ron Vorstermans
Rons column maakte veel los, ook binnen de e-sportswereld. Maar toch is het zo: e-sports is langzaam stervende. Verschillende teams en wankelen en de omzet uit e-sports valt tegen. Is er nog een lichtpuntje? Dat wellicht wel.
Waarom de VPRO-talkshow over gameverslaving zo ontzettend slecht was - Bastiaan Vroegop
2005 belde, ze willen hun talkshow over gameverslaving terug! Dat was een beetje de strekking van Bastiaans stuk, dat vertelt waarom een talkshow rondom het veelbesproken onderwerp volledig de plank missloeg.
Six Days in Fallujah is na bijna vijftien jaar nog steeds controversieel - Kamal van de Pol
Er gingen meerdere vergadermomenten aan Kamals stuk vooraf. De situatie rondom oorlogsgame Six Days in Fallujah lag gevoelig, maar was ook te groot om te negeren. Daarom liet hij vooral anderen aan het woord, zoals ontwikkelaar Rami Ismail en journalist Tom Kleijn.
Animal Crossing en de grenzen van culturele representatie - Sander Hölsgens
Voor velen staat het schattige Animal Crossing voor vrijheid, maar wie dieper kijkt ziet dat het de voorkeur geeft aan bepaalde feesten en gebruiken boven andere. Als antropoloog legt Sander uit hoe deze - misschien wel onvermijdelijke - paradox ontstaat.
Gemeente Sliedrecht laat pas echt zien dat games ertoe doen - Lars Cornelis
Op Gamer.nl nemen we games vrij serieus, maar dit jaar liet de gemeente Sliedrecht zien wat er gebeurt als je ze daadwerkelijk ook gebruikt in het dagelijks leven. Lars interviewde Silvain Hamar de la Brethonière, Beleidsadviseur Duurzaamheid bij de Gemeente Sliedrecht, die besloot om zijn eigen woonplaats na te maken in Cities.
De rol van games bij het vormen van je eigen ‘ik’ - Rogina Hassan
Dit jaar ging Rogina langs bij Game On, waar ze verschillende sprekers interviewde over de rol die games spelen bij het ontwikkelen van identiteit. Het is een relatief nieuw vraagstuk, dat tot verrassend interessante inzichten leidt.
Waarom Baldur's Gate 3 door die seksscène op mijn wishlist staat - Erwin Vogelaar
Eigenlijk trapte de marketing voor Baldur's Gate 3 pas echt af met de stream die onthulde dat je seks kunt hebben met een beer. Erwin bekijkt de scène op een interessante manier: hoe het gaat over het accepteren van je identiteit, en welke kritiek je op de scène kunt hebben.
Nog niet uitgelezen? Lees ook de top 25 van 2023, de Top 100 van 2024 en onze Favorieten van de redactie!