Wat gaat Nintendo doen?
Nintendo, zo conservatief als het bedrijf is, zal dit jaar geen wereldonthullingen doen. Vandaag kondigde het bedrijf aan opnieuw geen persconferentie te houden, maar wel een SSB4-toernooi. Veel meer dan wat beelden van nieuwe games zal Nintendo dus niet meenemen vanuit Japan. Daarmee kijkt de Japanse gigant als enige van de grote drie niet bepaald vooruit naar de toekomst; wat Sony en Microsoft wel doen.

Wat moet Nintendo doen?
Gevreesd door allen, maar terecht als enige oplossing geopperd door onder andere Gamekings; hardware-ontwikkelingen stoppen en doorgaan als software-ontwikkelaar. Dan gaat het hier even alleen over homeconsoles, niet over handhelds. Nintendo heeft al lang bewezen dat het op die markt terecht de alleenheerser is. De console-industrie zit echter anders in elkaar.

Nintendo ging voor het eerst in de fout in het N64-tijdperk. Omdat de NES en SNES twee enorm succesvolle consoles waren, die samen de gehele game-industrie naar een hoger niveau tilden, konden derde partijen slim gebruik maken van de ontwikkelingen. Nintendo en haar IP's werden na twee succesvolle consoles 'oud'. De PS1 kreeg een disc-systeem dat ver voorliep op Nintendo's oude cartridges. De PS1 werd een veel succesvollere console en dat zorgde ervoor dat de enorm grote third party support, die de SNES had, langzaam verschoof richting de PS1. 

Nintendo liep dus voor het eerst achter de feiten aan. Dat veranderde met de GameCube niet, want Nintendo moest dit keer niet alleen Sony maar óók Microsoft erkennen als haar meerdere wat betreft commercieel succes. De GameCube was een prima console, maar kreeg wederom niet de gewenste third party support. Ondertussen bleek dus dat Nintendo het niet aan kon met alleen first party games. 

Met de Wii volgde een onverwacht commercieel succes voor Nintendo, maar het gemiddeld aantal verkochte games per console voor de Wii was een enorm laag aantal, een heel stuk lager dan voor de Xbox 360 en PS3. Nintendo had eindelijk weer een succesvolle console, maar nog steeds geen third party support. 

Iedereen snapte inmiddels dat de Wii een eenmalig succesje was, een broodnodig 'geluk' voor Nintendo. Het bedrijf leerde er echter niet van; de WiiU kan als vierde console op rij niet voor een degelijke support zorgen en flopt commercieel zelfs nog harder dan de N64 en GameCube. 

Nintendo's sterkste punt, haar first party IP's, kunnen duidelijk geen console alleen dragen. Iedereen kent echter Mario, Zelda en Pokémon. Als Nintendo verder gaat als softwarefabrikant, zal het dus zeker enorm veel games verkopen - veel meer dan wanneer het de games beperkt tot een eigen home console. 

Nintendo heeft enorm veel geld op de bank, maar de laatste écht succesvolle console van Nintendo is de SNES. Nintendo moet in de spiegel kijken, een frisse wind laten waaien door de bestuurlijke top van het bedrijf en erkennen dat het niet in staat is om vandaag de dag een succesvolle home console te maken. 

Hoe kijken jullie aan tegen Nintendo's situatie? Wat moet Nintendo volgens jullie doen om weer een succesvol bedrijf te worden?