Elke week verschijnt er nieuwe downloadable content voor de muziekgame Rock Band. Ik neem voor Gamer en voor het Insidegamer de taak tot me op om (als mijn geldvoorraad het toelaat) iedere week van een aantal tracks reviews te plaatsen om jullie een idee te geven of de tracks het halen waard zijn (en om een update te geven op de DLC, aangezien Gamer dit lang niet altijd plaatst als nieuws).

Ik bespreek in de reviews gitaar, bass en zang. Drums bespreek ik niet vanwege het gebrek aan drumskills.

Vandaag verscheen het lang uitgestelde album Chinese Democracy van Guns N' Roses voor Rock Band. De 13 songs (Shackler's Revenge zat al in Rock Band 2) zijn zowel los als in één geheel te downloaden. Ik bespreek ze hieronder allemaal, whooptie!

Guns N' Roses – Chinese Democracy Gitaar: De titeltrack van het album is vrij gaaf om te spelen op gitaar. Buiten de solo bevat het nummer niet heel veel lastige stukjes. Het is over het algemeen een redelijk leuk om te spelen, maar makkelijk riffje met af en toe een aantal snelle hammer-ons. En dan komt de solo… Laat ik het zo zeggen: Deze solo wordt gespeeld door Buckethead en Guitar Hero veteranen kennen hem nog wel van Jordan uit Guitar Hero 2. In dat geval kan je begrijpen dat de solo ver van simpel is. Het is echter wel de op één na simpelste Buckethead solo van het album, dus als je dit al niet kan, dan staat je veel te wachten.

8.5/10

Bass: De basportie van de titeltrack is niet vreselijk gecompliceerd qua chart, er zitten geen lastige combinaties in, geen moeilijke hammerons, geen echt snelle porties, maar het is wel redelijk leuk om te spelen. Mede doordat je je hand blijft bewegen over het fretboard. Het is echter niet veel meer dan gewoon leuk en is dan ook zeker niet de beste basstrack van het album.

7/10

Vocals: Op zang is geen enkel Guns N' Roses nummer echt simpel te noemen. Axl Rose gooit er, als de schat die hij is, overal wat vreemde hoogtes in. Zo ook in dit nummer, laat je niet afleiden door de redelijk lage vocals tier, je zult beproeft worden en als je niet oppast ben je zo je combo kwijt.

8/10

Guns N' Roses – Better Gitaar: Ah Better, heerlijk nummer. Maar goed, de gitaarchart. De gitaar van dit nummer is bedrieglijk, maar o zo gaaf. Er is een prachtige blend tussen simpelere stukjes en complete nonsens stukken. En met complete nonsens bedoel ik echt stukken waar je op je runs afvraagt wat je in godsnaam moet raken. Deze stukjes zitten vooral in de eerste solo en in het refrein. Ik weet bij sommige stukken nog steeds niet hoe ik dat ooit wil gaan raken. Verdomme, Buckethead, verdomme…

9/10

Bass: Better is een goed voorbeeld van foute tiering. Dit hoort niet te staan tussen tracks als Eye of the Tiger en Something in the Way op bass, dit hoort hoger! Het nummer is over het algemeen vrij langzaam, maar af en toe zit er een gallopje in en dat maakt de track leuker om te spelen. Dan komt er op de helft van de song een heel leuk stuk wat me een beetje deed denken aan het stuk vlak voor het refrein van Inside the Fire van Disturbed gevolgd door een aantal leuke hammerons. Halen als je een bassist bent!

8/10

Vocals: Op zang is Better één van de simpelere Guns N' Roses tracks, en één van de tofste. Als je een vocalist bent, en je haalt niet het volledige album, moet je in ieder geval deze track halen. Heerlijk nummer met wederom heerlijke wisselingen in moeilijkheidsgraden, waardoor hij erg gaaf wordt om te zingen.

9.5/10

Guns N' Roses – Street of Dreams Gitaar: Dit nummer is vrijwel gemaakt voor vocals, en heeft dus niet echt een interessante gitaarportie. Echter werken de verschillende gitaristen die aan het album hebben meegewerkt hun magie heerlijk uit en zitten er in Street of Dreams nog steeds meer dan genoeg toffe stukjes om een aankoop te rechtvaardigen. Met als hoofdvoorbeeld de solo die erg lekker klinkt en ook leuk is om te spelen.

7.5/10

Bass: Van Street of Dream verwachtte ik niet veel op bass, ik geef het eerlijk toe. Ik was dan ook positief verrast toen het een erg leuke baslijn bleek te bevatten die je hand constant laat bewegen en leuke hammeron porties je kan op gooit. Ik heb veel plezier gehad met het spelen van dit nummer op bass.

8.5/10

Vocals: Ten eerste: verstokte GnR fans die niets te maken willen hebben met “nieuw-GnR” kunnen gerust hun hart ophalen, want Axl Rose klinkt in dit nummer precies als zijn jongere zelf in de dagen van Appetite for Destruction. Ten tweede: Dit nummer is gerankt als één van de lastigste zang nummers en dat is vooral aan het einde goed te merken. Ten derde: Wie zingt in Rock Band en dit nummer niet download is een idioot!

10/10

Guns N' Roses – If the World Gitaar: If the World is niet het meest interessante nummer op gitaar van Chinese Democracy. Echter is het nog wel gaaf genoeg om het niet een suf nummer te maken om te spelen. De main riff is simpel, maar redelijk leuk en de twee gitaarsolo's zijn beiden erg leuk om te spelen. De tweede gitaarsolo is overigens Buckethead op een Spaanse gitaar en het is de simpelste Buckethead solo die is gegeven als een solo in de game. Aan het einde komt Buckethead's snelheid nog even tevoorschijn met een aantal snelle sweeps en daar ging mijn 100%...

8/10

Bass: Er is in dit nummer weinig bass te bekennen. Af en toe een spurtje en dan weer een tijdje niks, zo gaat het constant in dit nummer. Echter is het wel zo dat zodra de basgitaar verschijnt in het nummer, het een gaaf riedeltje is wat je speelt. Jammer alleen dat er telkens een pauze tussenzit van vijf seconden.

7.5/10

Vocals: Lieve Axl, kan je alsjeblieft niet meer zo hoog zingen? Bedankt. Om dit nummer te meesteren moet je hoog zingen, heel hoog. Bij mij ging dat erg vals klinken en ik ging dan ook kijken na het nummer of dat musje dat zo net nog bij het raam zat niet dood op de grond lag. Maar genoeg over mijn zangtalententen, dit nummer is redelijk fun als je een groot bereik hebt.

8/10

Guns N' Roses – There Was a Time Gitaar: Dit nummer staat in Rock Band 2 in de laatste moeilijkheidsgraadstier, ik snap dat niet. Eigenlijk is het enige echt moeilijke in het nummer de madness die Buckethead (god, hij weer) aan het einde in de solo gooit en is het nummer voor de rest redelijk coulant. Hij is nog steeds wel erg gaaf om te spelen though en een aanrader voor gitaristen.

9/10

Bass: Dit nummer was al kickass op gitaar en dat is hij ook op bass! Heerlijke basstrack, met wel een hoop strumwerk, maar als het zo tof is om te spelen hoor je mij totaal niet zeuren.

9/10

Vocals: Zelf beschouw ik dit als één van de simpelste nummers op zang van Chinese Democracy. Er zitten nog steeds wat extreme hoogtewisselingen in die je off guard zullen vangen, maar het is over het algemeen redelijk straightforward. Het nummer is echter wel retegaaf om te zingen, al was het maar voor de geweldige lyrics.

8.5/10

Guns N' Roses – Catcher in the Rye Gitaar: Gave gitaarportie heeft dit nummer toch. Het is niet lastig ofzo, maar het is gaaf om te spelen. De solo's klinken heerlijk en zijn goed te doen, de eerste solo heeft een lastig stuk, maar daar stopt het wel verder mee. Gitaristen kunnen hun lol niet op met dit album.

8.5/10

Bass: Wederom is deze basstrack niet al te lastig. Echter is hij net zoals voorgaande nummers wel leuk om te spelen en bevat een aantal leuke versnellingen in het tempo en hammerons. Dit nummer is je geld zeker waard als je waarde hecht aan het instrument basgitaar.

8/10

Vocals: God, wat heb ik bij dit nummer op de hoogtes zitten vissen. Gaaf nummer op zang, maar vrij lastig gezien Axl's bereik. Zangers zouden dit nummer eigenlijk moeten halen als ze nog geld over hebben na het halen van de pure zangsongs.

9/10

Guns N' Roses – Scraped Gitaar: Ik heb geen andere woorden voor dit nummer op gitaar dan: FUCKING KICKASS. God, wat heb ik genoten van deze chart. Toffe main riff, leuke gitaarfills en twee zeer toffe solo's (met in de tweede solo uiteraard een WTF-stuk, want het is gespeeld door Buckethead). Haal dit nummer gitaristen, like NOW!

9.5/10

Bass: De gitaarportie van Scraped was tof en toevallig is de basportie dat ook. Ze lijken qua opzet veel op elkaar (alleen mist de bass uiteraard de gitaarsolo), maar dat maakt geen fluit uit. Namelijk, lijkt een basschart op een gave gitaarchart, dan is die basschart ook gaaf.

9.5/10

Vocals: Oké, wat is dat begin in godsnaam? Ik heb de hoogtes na drie keer proberen nog niet door daar. Voor de rest is het een redelijk leuk zangnummer, met toffe (maar simpele) wisselingen van hoog naar laag. Ben je niet goed hierin, haal deze track om te oefenen met het wisselen van octaven en hoogtes, dit nummer is ervoor gemaakt.

8.5/10

Guns N' Roses – Riad N' the Bedouins Gitaar: Gitaristen, zoek je een uitdaging? Zoek je een nummer met stukken waar je na tien keer spelen nog steeds niet door hebt wat je nou precies op bepaalde stukken moet spelen? Zoek je een nummer met zieke solo's? Zoek je een nummer wat gewoon geweldig is om te spelen? Zoek niet verder, want Riad N' the Bedouins is dit alles!

9.5/10

Bass: Yeah baby! YEAH! Riad N' the Bedouins is op bass retegaaf, hij bevat letterlijk alles wat een bastrack gaaf maakt, alles zeg ik je! Hammerons, altstrumsecties, plotselinge versnellingen, awesomesauce. Het heeft het allemaal. Dit is de ultieme basschart van deze week en misschien wel de beste basstrack van in ieder geval deze maand.

10/10

Vocals: Autch, dat kwam hard aan. Ik kon wat ik ook probeerde geen vijf sterren krijgen op dit nummer op zang. Hoe hard ik ook probeerde. Dit nummer is kwaadaardig, maar leuk. Het is echter niet het hoogtepunt op vocals voor het album en kan makkelijk overgeslagen worden als je singles uitzoekt van het album.

7.5/10

Guns N' Roses – Sorry Gitaar: Sorry is op gitaar niet heel boeiend. Het is ook zeker niet slecht, maar het heeft weinig interessante stukken. De solo is samen met de outro het spannendste van het nummer en is, hoewel hij heerlijk episch klinkt en perfect past bij het nummer, één van de minst interessante solo's van het album. De outro daarentegen is dan wel weer leuk om te spelen, dankzij een vreemde zigzag, maar het haalt het vijfer niet enorm veel omhoog. Alleen halen als je het nummer tof vindt of als je wilt genieten van de reductie bij het kopen van het volledige album.

7.5/10

Bass: Tja, euhm. Sorry is een rustig nummer en bij een rustig nummer hoort ook een rustige chart, zoals ook al bleek uit de gitaarchart die ik hierboven heb besproken. Ook op bass is het niet veel speciaals, vooral lange noten en weinig interessants. Vanaf Riad N' the Bedouins is het allemaal bergafwaarts lijkt het wel.

5/10

Vocals: Ten eerste moet ik dit kwijt: Dit nummer is fantastisch vind ik zelf. Heerlijk refrein, verrukkelijke coupletten. Dit nummer is één van mijn favoriete GnR tracks ooit. Ja, het nummer is zo gaaf. Vandaar dat ik hem ook prachtig vond op zang, en deze review kan inderdaad wat bevooroordeeld over komen, maar fuck dat. Het is geweldig op vocals, punt uit!

10/10

Guns N' Roses – I.R.S. Gitaar: Dit is op Chinese Democracy de alfa en de omega op gitaar. Wil je één nummer halen van het album, zorg er dan voor dat het deze is. Het nummer is over het algemeen vrij lastig door de afwisseling van relatief snelle hammerons en chords in het nummer buiten de solos om. De eerste solo is vrij simpel maar pokkeleuk om te spelen. En de tweede solo, tja… Ik hou van je, Buckethead <3

10/10

Bass: I.R.S. is beter dan de tracks die hierna komen op bass, dat zeker. Maar nog steeds een stuk minder dan de eerste helft van het album, helaas. Hoezeer ik ook van het nummer hou, op basgitaar is hij niet boeiend om te spelen en dat is jammer.

6/10

Vocals: I.R.S. is simpel, maar erg leuk. Misschien was het ook zo simpel voor mij omdat ik het nummer zo ontiegelijk vaak heb geluisterd, maar dat even achterwege gelaten is het over het algemeen ook technisch niet al te lastig. Het bevat echter wel heerlijke stukjes waar Axl Rose al zijn emotie zijn vrije gang laat gaan. Heerlijk!

9/10

Guns N' Roses – Madagascar Gitaar: Tja, dit nummer is op gitaar niet heel boeiend om heel eerlijk te zijn. Ten eerste is er aan het begin een grote open ruimte waar je niks doet en ten tweede is de gitaar vrijwel minimalistisch. Er zit nog wel een gave, maar erg simpele solo in (die overigens niet gegeven staat als solo), maar het gemis van de samples uit het nummer op de cd doen een beetje afbreuk aan de sound van de solo. De vele hammerons maken de song gelukkig wel nog leuk om te spelen voor zover er gespeeld wordt.

6.5/10

Bass: Tja, hier is niet veel op te zeggen. Het einde van het album is basswise erg saai.

4/10

Vocals: Op vocals is Madagascar gaaf. Ten eerste klinkt het nummer episch en is het puur gemaakt om op mee te zingen. Ik zie Madagascar altijd als een soort November Rain Junior, dankzij de opbouw van het nummer. En aangezien op November Rain de zang heerlijk is,is Madagascar qua zang ook heerlijk. Helaas missen we wel de kans om quotes van onder andere Martin Luther King te zingen doordat de samples missen. Zonde.

8.5/10

Guns N' Roses – This I Love Gitaar: Maak je borst maar nat, want je gaat bij dit nummer heel, heel lang niets doen. Gelukkig maakt de solo, die ik bij deze bestempel als de meest episch klinkende solo in een muziekgame ooit, een hoop goed, maar nog steeds is de song door de enorme pauze niet een track die ik bespelers van de plastic gitaar kan aanraden.

7/10

Bass: Bleh, alleen maar lange noten. Niet halen als je vooral bassist bent in Rock Band.

4/10

Vocals: This I Love is geniaal op vocals. Vocalists moeten dit nummer halen, no matter what!

10/10

Guns N' Roses – Prostitute Gitaar: Prostitute is een nummer wat wederom typisch laat zien wat dit album zo goed in is. Het nummer is redelijk simpel tot de tweede solo je een schop in de noten geeft met een aantal snelle, maar zeer gave notenporties. Ik was bang dat na de tweede solo je twee minuten niks zou doen, maar Harmonix heeft dit opgelost door de piano te charten. Echter is het niet heel interessant om te spelen, maar goed: het is beter dan niets.

8/10

Bass: Wederom, saai. Beter dan de vorige twee echter…

5/10

Vocals: God, ik hou van de opbouw van de meeste GnR tracks van Chinese Democracy. Het is zo heerlijk op zang om de coupletten zacht en laag te doen en dan helemaal los te gaan bij de refreinen, het geeft ook dit nummer weer die epic feel die het nummer op zang goed doet. Voor de rest is het nummer qua hoogtes weer uitzonderlijk afwisselend en geeft het een goede uitdaging.

8.5/10

Prijzen:

Het volledige album Chinese Democracy is te downloaden voor € 20,00 (1600 Microsoft Points

De nummers zijn per stuk los te downloaden voor € 2,00 (160 Microsoft Points / 200 Wii Points)

De tracks zijn vanaf vandaag (14 april 2009) beschikbaar op Xbox Live Marketplace en in de Music Store van de Nintendo Wii. Aanstaande donderdag zullen ze ook op PlayStation Network verschijnen.