Laat ik maar beginnen met dit artikel. Actuelere zaken konden mij eerlijk gezegd weinig interesseren, dus besloot ik maar een wat algemener stukje te schrijven. De gameconsole waar ik naar refereer in de titel is niet de SNES, ook niet de PS2 en, nee,  zelfs niet de Nintendo DS. Ik noem de Playstation Vita namelijk de beste gameconsole ooit. Ik beschouw de PC overigens niet als console, omdat die doorloopt in meerdere consolegeneraties. 

Zo'n omstreden statement verdient natuurlijk de nodige uitleg. Omdat gamer.nl redelijk algemeen nieuws brengt, verwacht ik niet dat jullie veel kennis hebben over nichere consoles zoals de Playstation Vita. Bovendien draag ik hier alleen maar mijn eigen mening uit, dus voel je niet persoonlijk aangevallen als jij elke dag met liefde op de Xbox 360 speelt. Uiteraard beargumenteer ik mijn mening graag.

Hardware

Dan bedoel ik niet de hardware op papier, maar de console zelf. Alsjeblieft, wat een prachtig ding. Je zou je er al bijna een dag op kunnen vermaken zonder ook maar één game gekocht te hebben. Het scherm van de Vita schijnt nog scherper in je ogen dan Nintendo's gamepad en je waant je bijna in de spelwereld zelf; een gevoel dat handhelds sowieso sterker overbrengen dan consoles over het algemeen.

Hidden gems

Een gamesysteem schaf je echter aan om games mee te spelen, neem ik aan. Hoewel de Playstation Vita inderdaad weinig AAA-games heeft, distantieert het spelsysteem zich echter juist door de merkwaardig goede gamelibrary die het heeft. Tuurlijk hebben series als Uncharted, Killzone, Resistance en Little Big Planet hun weg vrij snel gevonden naar Sony's nieuwste handheld, maar daar ga je geen Vita voor kopen. Zelf ik, als grote handheldconsoleliefhebber, zie dat zulke series op het grote scherm meestal een stuk beter naar voren komen. Games waar je wél een Vita voor aan wilt schaffen zal ik hieronder stuk voor stuk kort bespreken.

Danganronpa: Trigger Happy Havoc

Een psychologische oorlogsvoering in optima forma. Als je mij zou vragen om Danganronpa te beschrijven, zou ik dat zo ongeveer doen. Een gekke beer sluit onder 'valse voorwaarden' een stel 'uitstekende' studenten op in een school. Je zult daar de rest van je leven moeten verblijven, tenzij je 'afstudeert'. Dat doe je door een van je medestudenten om het leven te brengen. Animefans zullen wellicht de anime van deze game al bekeken hebben, maar ik moet zeggen dat de game de moeite pas écht waard is. Danganronpa biedt je een interessant psychologisch spel aan, waarin de meest voor de hand liggende moordmotieven naar voren komen. Het enigszins voorspelbare einde loopt uiteraard over van Japanse gekkigheid en de school trials bevatten meer actiegameplay dan je ooit van Ace Attorney zult mogen verwachten. Al met al een game met fantastische symboliek. Game of the Year 2014? Wat mij betreft een grote kanshebber. 

Persona 4 Golden

Persona 4's remake heeft zijn eerste verjaardag al weer mogen vieren. In 2013 bracht Atlus weer leven in de Persona-serie door Persona 4 Golden en Persona 4 Arena uit te brengen. Dit jaar gaat de door Sega overgekochte uitgever nog een stapje verder met maarliefst 4 nieuwe Personatitels op de planning. Persona 4 Golden is de ultieme versie van een van de beste JRPG's ooit; Persona 4. Eerlijk gezegd denk ik niet dat deze versie interessant is als je Persona 4 al gespeeld hebt op de PS2, maar als je Persona 4 nog niet gespeeld hebt moet je beslist één van de beide versies in huis halen. De combinatie tussen dungeon crawlen in een episch misdaadverhaal en je sociale leven onderhouden op de Japanse High School in nog steeds uitstekend gebalanceerd en ongeëvenaard. 

Ys: Memories of Celceta

Elke zichzelf respecterende gamer, op welke consoles dan ook, heeft vast ooit kennis genomen van de geweldige Ys-serie. Steam betrekt de laatste tijd ook vaak de games Ys I, Ys II en Ys Origin in hun sales. Uitstekende games, maar wel een tikkeltje verouderd. Memories of Celceta volgt het verhaal van een dappere roodharige avonturier die zijn geheugen heeft verloren. Hoe dat nou heeft kunnen gebeuren, hoor je pas tegen het einde van de game. Deze enorm actievolle JRPG besteedt namelijk weinig aandacht aan het verhaal. Maar wat maakt dat uit? Niet nadenken, gewoon hack 'n slashen! Omdat enemies niet veel kracht bezitten en omdat nieuwe gebieden ontdekken praktisch nooit verveelt, blijf je doorspelen. Af en toe een dungeon, maar meestal de overworld. Dit eenvoudige principe gaat samen met veel speelbare personages, erg mooie graphics en verslavende kenmerkende Ys-muziek. Tegen het einde van de game volgt veel meer informatie over het verhaal, maar het gaat natuurlijk nooit zo diep als een verhalende JRPG zoals Xenoblade Chronicles of Tales of the Abyss uiteraard.

Het totaalplaatje

Uiteindelijk koop je een console altijd voor het totaalplaatje. Als MMORPG's of Platformers jouw genres zijn, koop je natuurlijk geen Vita. Iedereen weet dat je MMO's op een PC speelt en dat Nintendo de beste platformers maakt. Wil je speciaal een gameconsole kopen omdat je jezelf elke dag een uur in de trein verveelt? Zou ik ook niet doen. Je moet een Vita kopen om nieuwe games te ontdekken. Naast de drie bovengenoemde games zijn bijvoorbeeld ook New Little King's Story, Disgaea 3, Soul Sacrifice, Virtue's Last Reward en Unit 13 prima games. 

Fijn om rekening mee te houden: Sony heeft de Vita zo ongeveer gedropt. Verwacht dus niet te veel van je lievelingsseries op de PS3, die zullen niet zo snel hun weg naar de Vita vinden. De PSN-store op de Vita kent echter enorm veel goede indiegames voor een niet al te hoog prijskaartje. 'Normale' games kosten echter ook niet zo veel geld. Zo komt er dit jaar een God of War-collectie voor maar €30. Hetzelfde geldt voor de Sly-collectie. Houd bovendien Conception II in de gaten. De game verschijnt in april in Amerika en kun je dus importeren. 

Nu ben ik benieuwd naar wat voor jullie de beste gameconsole is? Dit hangt natuurlijk heel nauw samen met je favoriete gamegenres en -series. De SNES vanwege haar fantastische collectie old skool RPGs? De Wii vanwege zijn collectie gezellige multiplayergames? De PC omdat Steam zo voordelig en gemakkelijk werkt? Of gewoon de PS3 omdat er in de breedte zo enorm veel goede games voor verschenen zijn? Ik ben benieuwd!