Subtiel een actie uitvoeren is in CoD vrijwel niet meer mogelijk. En ik vrees voor Advanced Warfare een nog grotere bombarie dan we de laatste tijd al voorgeschoteld krijgen. De q en e stonden voor, als we terugkijken in de tijd waar CoD nog echt CoD was, het naar links (q) of naar rechts (e) kijken met alleen je hoofd en niet je hele lichaam. Zo konden je vijanden jou minder snel opmerken. En de q en e zijn wat mij betreft het symbool voor hoe subtiel acties uitvoeren in de game ooit was. Er waren namelijk nog meer mogelijkheden om je vijand te besluipen zonder echt op te vallen. Silencer op je geweer, silenced feet zodat je diegene niet hoorde aankomen en zitten/liggen achter een struikje waren ook nog echte bruikbare strategieën. 

Alhoewel sommige hiervan nog steeds toegepast kunnen worden, heeft dat weinig nut tijdens een intens potje online. Jouw sluip- of geluidloze strategieën worden tenietgedaan door de overweldigende choppers, bommen, granaten, vliegtuigen etcetera. We zagen hier ook een trend in en fans klaagden dan op een gegeven moment over de hoeveelheid kogels en bommen die van bovenaf kwamen. Perks en andere inzetbare machines werden iets beperkt. Men probeerden hiermee ook campers het leven zuur te maken, maar als je het mij vraagt, bevorder je hiermee juist het schuilen in een schuurtje.

Gamemakers mogen natuurlijk zelf weten welke richting een game op gaat op langer termijn. En natuurlijk kijken ze daarbij ook naar wat het publiek wil. Het moet immers een zo breed mogelijk publiek aanspreken.  Maar ik denk niet dat ik bij dat publiek hoor. Geef mij maar een WOII setting waarbij q en e weer rendabel zijn. En waarbij 'silenced feet' door op je hurken te gaan zitten de vijand echt de das omdoet. En alhoewel ik zelf ook echt geen fan ben van campers, heb ik liever en WOII sfeer mét campers dan een futuristische/onrealistische sfeer met schuilers.