Zelf speel ik in een toernooi en naar mijn mening speel je op deze manier veel meer de game zoals deze gespeeld hoort te worden dan wanneer je alleen of met een klein clubje vrienden op een public server speelt.


Er zijn veel spel elementen in Battlefield welke goede samenwerking vereisen om goed tot zijn recht te komen. Daarnaast is de manier van spelen totaal anders wanneer er georganiseerd 32 vs 32 gespeeld word dan wanneer iedereen maar doet wat hij wil. Door een rangen structuur te hebben en goede communicatie tussen de spelers te hebben lijkt het meer als een voetbal wedstrijd in de eredivisie dan de F-jes van de lokale voetbalclub.


Deze toernooien zijn geen alternatief op clan play. Het is een totaal andere vorm (clan play is vaak maar max 12v12 of lagere numbers). Veel clans spelen ook in toernooien. Er word vaak wekelijks 1 battle gespeeld maar dit hangt van de format af van het toernooi.


De voertaal in de toernooien is altijd engels, maar in elk toernooi is een grote mix van internationale figuren. Zowel uit europa (NL, DE, BE, SE, NO, UK, CZ) als de americas (US, CA, BR) en soms een verdwaalde afrikaan (Mauritius) en/of aziaat (SG). Het internationale karakter maakt (in mijn ogen iig) het toernooi spel nog interessanter.


Verschillende toernooien
Er zijn meerdere toernooien waar in gespeeld kan worden. Elke organisatie houd er een iets ander beleid op na en er zijn dus ook verschillende stijlen van spelen. De toernooien waar ik van af weet:


- 21cw (www.21cw.net)
Een toernooi gericht op teamplay met een strict rangen systeem. Teamplay staat hier hoog in het vaandel en skills op 2e plaats. Dit toernooi is het langst lopende Battlefield toernooi (bestaat al 10 jaar) en heeft een grote historie in de community.


- LevelBF (http://levelbf.com/)
Een toernooi gericht op de top spelers uit de community. Hier gaat vooral skill voorop en word veel gestreamed op twitch.tv. Dit toernooi is opgericht door enkele oud leden van 21cw die een andere koers wilden varen.


- Global Conflict (http://www.global-conflict.org/)
Dit toernooi ben ik persoonlijk wat minder bekend mee maar voor zover ik weet is dit een soort 21cw kloon.


Veel spelers in de toernooien doen mee in meerdere toernooien tegelijk. Vaak spelen clans mee in deze toernooien om zo ook oefening te krijgen met hun clan en mensen in de community te leren kennen. 


Onderlinge communicatie gaat in alle gevallen via het online forum van het betreffende toernooi en via teamspeak. De ingame voicechat is gebrekkig en word daardoor niet gebruik in de battles. 


De format is in de verschillende toernooien iets anders, maar waar het vaak op neer komt is dat er meerdere legers zijn met een Generaal aan het hoofd. Hieronder zit een rangen structuur.


De generaal heeft enkele HCO's onder hem welke hem in zijn taken ondersteunen. Dit is vooral het in goede banen leiden van het leger en de globale strategieën maken.


Het leger is verder opgedeeld in infantry companies (met al dan niet een special forces company met de beste spelers van het leger), een Armor company (tanks, APC's) en airforce (Jet, helo, mobile AA). Deze companies worden geleid door een Captain en binnen die company zijn rangen te verdelen van Recruit tot aan 1LT (rechterhand van de Captain). Door veel te spelen en goed mee te doen (en mee denken) klim je hoger in rang.


Bij het joinen van een toernooi kun je vaak aangeven waar je preferentie ligt. Line companies zijn default maar als je een beetje skills hebt in tanks of helos kun je een tryout doen voor Armor of Airforce. 


De battles zijn helaas niet ranked. Om het prive te houden worden de servers passworded en hierdoor is het helaas niet mogelijk om ranked te spelen. Door te oefenen met jouw company of met anderen op public servers speel je vaak wel ranked op niet battle days.

Ik hoop dat ik hier mee een (leuke) discussie los maak over tournament play. Persoonlijk speel ik in 21cw en het zou leuk zijn als mensen joinen van hier maar dat is niet direct de insteek van dit verhaal.