Video
Horizon Zero Dawn

Guerrilla's Eric Boltjes over de ontwikkeling van Horizon Zero Dawn

In voor- en tegenspoed

Geschreven door Arran Winmai op
Guerrilla Games lead designer Eric Boltjes blikte terug op de maak van Horizon Zero Dawn tijdens de GDC. Een video met zijn volledige presentatie is nu beschikbaar.

Horizon Zero Dawn is ondertussen ruim een jaar geleden uitgebracht en de game is goed ontvangen door critici, waaronder bij ons. Voor Nederlanders is dit een extra stukje trots omdat het spel van Nederlandse bodem is. Op de Game Developers Conference (GDC) vertelde Eric Boltjes, lead designer bij Guerrilla, meer over de productie van het spel.

Daar opent hij met een grote tegenslag die ze een jaar voor het spel uitkwam kregen toen hun meest recente build door twintig spelers werd getest. Tot de teleurstelling van de Amsterdam studio reageerden zij allemaal negatief, wat Guerrilla erg deed twijfelen aan hun game. Boltjes geeft zelfs toe dat hij echte paniek voelde toen hij de feedback te zien kreeg.

Horizon Zero Dawn

Verder laat hij meerdere prototypes en initiële ideeën zien die gebruikt werden of geschrapt moest worden voor het uiteindelijke resultaat. Zo zien we het eerste prototype van een machine en tonen beelden hoe spelers toen de robot uit konden schakelen. Ook zien we beelden van tests om te zien of het reizen door een bos op een mount frustrerend of soepel verliep.

Boltjes geeft kijkers een uitgebreide kijk achter de schermen voor het ontwikkelingsproces van een AAA-titel zoals Horizon Zero Dawn, de verschillende fases die deze projecten doorlopen en hoe anders het uiteindelijke product kan zijn van het aanvankelijke concept. Volgens hem is het altijd pijnlijk om ideeën weg te gooien, maar het is ook noodzakelijk om te kunnen vorderen. Zo reed Aloy in eerste instantie op een paard en waren er andere grote dieren, maar dit kwam in de weg te zitten van de focus van het spel: de machines. Ook liet hij afbeeldingen zien met verschillende wapens die spelers mogelijk konden gaan gebruiken, zoals een schild en een raketwerper.

Ondertussen is Horizon Zero Dawn al een jaar uit en ook de dlc, The Frozen Wilds kan sinds november gespeeld worden. Guerrilla heeft al laten weten dat er geen verdere uitbreidingen komen voor de game, maar mogelijk komt er wel een tweede avontuur met Aloy.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ubisoft-AI Sam bevestigt mogelijk Watch Dogs 3 De beste gamedeals van de week
2

Reacties op: Guerrilla's Eric Boltjes over de ontwikkeling van Horizon Zero Dawn

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Millman7

  • 12 april 2018 12:22
  Even offtopic: Watch Dogs 3 wordt bevestigd door Ubisofts virtual assistant Sam. Wanneer gevraagd word of de desbetreffende game er gaat komen zegt de assistant dat hij het al even heeft kunnen spelen etc.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MonsterCrab

  • 12 april 2018 12:41
  @Millman7 thanks voor de tip. We gaan op onderzoek!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.