Special

Zelda: Breath of the Wild guide – Kleding, Fairy Fountains, koken en Korok Seeds

Tips voor de avonturier

Geschreven door Michel Musters op
The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een gigantische game. Hyrule is niet alleen een van de grootste open gebieden die we ooit virtueel hebben bezocht, de hoeveelheid bezigheden naast de hoofdmissies is ook duizelingwekkend groot. In deze guides op Gamer.nl helpen we je op weg met een aantal gedetailleerde strategieën en tips voor diverse bezigheden. In deze guide behandelen we onder andere het gebruik van kleding, hoe je Korok Seeds kunt vinden en hoe je een chef-kok wordt.

Let op: in deze artikelen verklappen we weinig tot niets over het hoofdverhaal van Breath of the Wild. Voor belangrijke spoilers hoef je dan ook niet bang te zijn. Wel bespreken we een flink aantal locaties en strategieën voor de gameplay die je misschien liever zelf uit wilt vogelen. Als je compleet zonder voorkennis Hyrule wilt verkennen, kun je deze guides dan ook beter links laten liggen. We geven elk onderwerp van tevoren wel duidelijk aan in de kop, dus je kunt specifieke dingen die je liever niet wilt weten gewoon negeren.

Deze guide draait om verschillende elementen die je verder helpen in Zelda: Breath of the Wild. Eerst behandelen we de verschillende kleding in het spel en hoe je deze kledingstukken in je voordeel gebruikt. Daarna vertellen we waar je Great Fairy Fountains kunt vinden en wat je er aan hebt. We geven je vervolgens een aantal handige tips voor het koken, om af te sluiten met hoe je alle Korok Seeds het gemakkelijkst kunt vinden.

Kleding

Gedurende de game vind je verschillende kleding voor Link. Dit is niet alleen om zo stijlvol mogelijk door Hyrule heen te wandelen, de diverse kledingstukken geven je ook verschillende voordelen tijdens gevechten en puzzels. Bovendien doorsta je zo beter de verschillende weerstypes.

Elk kledingstuk heeft een bijbehorend nummer dat staat voor hoeveel verdediging het biedt. Daarbij geldt: hoe hoger het nummer is, hoe beter je beschermd bent tegen aanvallen van vijanden. Vaak is het een goede regel dat kleding met ijzeren elementen meer bescherming biedt, maar je hoeft alleen maar naar het bijbehorende nummer te kijken om te zien wat je beste uitrusting is.

Hoewel je puur naar het verdedigingsnummer kijkt wanneer je een gevecht ingaat, is het slim om tijdens andere avonturen in de game vaak van kleding te wisselen. De meeste kledingstukken hebben namelijk specifieke elementen waar ze in uitblinken, die in het menu beschreven worden. Zo zie je bij het dragen van de Champion’s Tunic de precieze hoeveelheid levenspunten van vijanden, beschermt de Warm Doublet je tegen kou, zorgen de Climber’s Bandanna en Climbing Boots voor een sneller klimmende Link die minder snel stamina verliest en helpen de Stealth Mask, Stealth Chest Guard en Stealth Tights je bij het zo onzichtbaar mogelijk rondsluipen.

Kleding staat ook in direct verband met het weer in Hyrule. Het belangrijkste is om geen metalen kledingstukken (en wapens) te dragen wanneer het bliksemt. Er zijn wel kledingstukken gemaakt van rubber die de kans dat de bliksem bij je inslaat juist weer verkleinen. Je kunt zien of een kledingstuk (of wapen) bliksem aantrekt door in het menu te gaan wanneer je in een storm loopt. Elk item dat bliksem aantrekt wordt aangegeven met bewegende vonken van bliksem.

Kleding vind je soms in schatkisten, verkrijg je door het uitspelen van (zij)missies en is te koop in een aantal winkels in een van vele de dorpjes die de game rijk is.

Great Fairy Fountains

Er zijn vier ‘Great Fairy Fountains’ in Hyrule te vinden waar je je kleding kunt upgraden. Je betaalt eenmalig een bedrag in rupees aan de fee in kwestie, waarna je in ruil voor diverse items en monsteronderdelen de verdediging van je kleding kunt verhogen. Dit bedrag is afhankelijk van welke fee je als eerste vindt. De eerste fee die je vindt kost eenmalig 100 rupees om wakker te maken, de tweede 500 rupees, de derde 1000 rupees en de vierde 10.000 rupees.

Eén fee zit in ten noordoosten van Kakariko Village op het verhoogde bos achter het dorp. De tweede fee zit in het uiterste zuidwestelijke hoekje van de Gerudo Desert, onder een gigantisch skelet. De derde fee zit ten zuiden van de Tabantha Tower, aan het begin van de Piper Ridge. De vierde fee tenslotte bevindt zich ten zuiden van Tarrey Town, aan het oosten van Lake Akkala.

Afhankelijk van hoeveel je aan de fee hebt betaald, kan zij de verdediging van je kleding met 1 tot en met 4 niveaus verhogen. Bepaalde kledingsets (dus bijbehorende broeken en bovenstukken) geven daarnaast een extra verdedigingsboost wanneer ze allemaal naar niveau twee zijn geüpgraded en tegelijk gedragen worden.

Koken

Koken lijkt een klein onderdeel van dit gigantische spel, maar kan je virtuele leven een stuk gemakkelijker maken. Bij het verslaan van vijanden of oppakken van items vind je namelijk, in tegenstelling tot eerdere Zelda-games, geen hartjes die je levensbalk aanvullen. In plaats daarvan moet je eten om je levensenergie aan te vullen. Je kunt los voedsel dat je in je omgeving vindt - zoals appels, paddenstoelen en rauw vlees dat achterblijft wanneer je op wild jaagt - eten om leven aan te vullen, maar door eten te koken maak je het veel voedzamer en is het dus beter voor je gezondheid.

Allereerst is het aan te raden zoveel mogelijk voedsel (en andere grondstoffen en objecten die vijanden achterlaten) te verzamelen. Appels hangen aan heel veel bomen, eieren liggen bovenin bomen en paddenstoelen staan er vaak omheen. In andere gebieden zijn er weer andere delicatessen. Zo vind je in en rondom de woestijn vaak ‘mighty bananas’. Verschillende dieren laten verschillend soort vlees achter.

Door in het menu een bepaald ingrediënt te selecteren en vervolgens ‘hold’ te kiezen, kun je maximaal vijf ingrediënten vasthouden. Zorg dat je naast een kookpan staat en gooi al het voedsel erin. Kookpannen staan vaak in dorpjes en naast paardenstallen. Staat het vuur van de pan niet aan, maak dan zelf een vuurtje eronder door een vuurpijl te gebruiken of er de steensoort ‘flint’ onder te leggen en er vervolgens met je metalen zwaard tegen te slaan. Van de vonken start je ook een vuurtje. Regent het en sta je niet onder een afdakje, dan kun je tijdelijk geen vuur maken.

Vervolgens kun je experimenteren met verschillende ingrediënten. Veel paddenstoelen, groente, fruit en grassoorten bij elkaar zorgen vaak voor stevige mixen die je leven omhoog krikken. Doe hetzelfde met vlees en/of vis voor een soortgelijk effect. Soms is de mix zo krachtig dat je er tijdelijk een aantal extra hartjes bijkrijgt. Sommige ingrediënten kunnen je zelfs beschermen tegen extreme weersomstandigheden. Zo helpt het om hete pepers te koken. Deze maaltijd beschermt je langdurig tegen koude omgevingen. Vaak kun je de regel aanhouden dat hoe meer je van hetzelfde ingrediënt in één maaltijd gooit, hoe langer het effect werkt.

Je kunt ook drankjes maken die je bijvoorbeeld meer stamina of meer stealth geven. Deze maak je meestal door monsteronderdelen (bijvoorbeeld hoeven of vleugels) te combineren met een reptiel, kikker of insect. Ook hier geldt dat experimenteren vaak loont.

Iets wat je beter kunt vermijden is om rotsen, metalen onderdelen en andere vreemde substanties in je eten te gooien. Dit levert meestal een vies prutje op dat maar één hartje heelt. Tot slot een laatste tip: bepaald voedsel, zoals appels en vlees van dieren, kun je zonder kookpot bakken. Houd er een fakkel bij of gebruik een vuurzwaard om meteen gebakken vlees of gebakken appels te maken. Hoewel het niet zoveel effect heeft als maaltijden koken, heelt het wel meer hartjes dan het fruit of vlees rauw eten.

Korok Seeds

Waarschijnlijk ben je ze tijdens je avontuur al tegengekomen: de Koroks. Deze kleine boswezentjes met een blad voor hun gezicht zitten goed verstopt, maar als je ze vindt geven ze een Korok Seed. Er zijn maar liefst negenhonderd Koroks te vinden (en dus 900 Korok Seeds te verzamelen) in heel het spel.

De Seeds zijn erg handig, want je kunt ze inleveren bij Hestu. Deze uit de kluiten gewassen Korok kom je voor het eerst tegen op het pad van de Dueling Peaks Stable naar Kakariko Village. Help je hem een aantal vijanden verslaan, dan kun je Korok Seeds bij hem inleveren. In ruil daarvoor geeft hij je meer ruimte in je inventaris om wapens, schilden en bogen op te slaan. Nadat hij tussen Dueling Peaks Stable en Kakariko is verdwenen, kun je hem vlakbij Woodland Stable vinden, en daarna blijft hij op dezelfde plek in Korok Forest, ten noorden van Hyrule Castle. Hoewel je voor de eerste inventarisuitbreiding maar één Korok Seed betaalt, worden dat er steeds meer.

Maar hoe vind je al die Korok Seeds? Om ze alle negenhonderd aan te wijzen gaat ons een beetje te ver, maar er zijn verschillende terugkerende omgevingspuzzels waardoor je de Koroks gemakkelijk kunt vinden. Leer je onderstaande puzzels herkennen, dan zul je binnen de kortste keren veel Seeds hebben.

Onder rotsen: Overal in de spelwereld liggen kleine rotsen die je op kunt tillen. Zie je een eenzame rots, vaak bovenop een heuvel of berg, liggen, til die dan zeker op, want negen van de tien keer zit er een Korok onder verstopt.

Bij rotspatronen: Er ligt vaak een groep stenen in cirkels en andere vormen verspreid in de spelwereld. Vaak ontbreekt er één steen in het patroon. Vind een nabijgelegen steen en leg die op de juiste plek in het patroon om de Korok te onthullen.

Kubuspuzzels: In bergwanden zie je soms kleine kubussen. Vaak zijn het twee paar kubussen die elk een patroon vormen, maar één van de twee wijkt af. Door Magnesis te gebruiken en de kubus op de juiste plek te plaatsen, laat je de Korok tevoorschijn komen.

Bloempaden: Hier en daar steekt er een opvallend grote, gele bloem uit de grond of uit een steen. Wanneer je er naartoe loopt, verdwijnt de bloem en verschijnt hij een eindje verder. Je achtervolgt de bloem als het ware. Na zo’n vijf keer verdwijnen en verschijnen, laat de Korok zichzelf zien.

Grote stenen in gaten rollen: Soms zit er een opvallende ‘deuk’ in de grond naast een heuvel, met op de heuvel zelf een grote steen. Duw die steen in het gat en je ziet vanzelf de Korok.

Appels offeren: Overal in de wereld, waaronder in Kakariko Village zelf, staan offerbeelden. Voor die beelden staan mandjes. Meestal liggen in een paar van die mandjes al appels. Leg in de lege mandjes ook appels om de Korok tevoorschijn te toveren.

Feeënstof: Hier en daar zie je glitters in de omgeving die een soort mix tussen feeënstof en bladeren uitbeelden. Zorg dat je deze kleine wolk op tijd bereikt en onderzoekt voor een Korok Seed.

In cirkels springen: Soms is er een cirkelvormig patroon in het water te zien, gevormd door een stel stenen. Duik van bovenaf midden in de cirkel om de Korok te onthullen.

Boogschieten: Zie je een ballon of gekleurd vlaggetje ergens op een verhoging, klim er dan naartoe. Vaak kun je dan een stuk of drie ballonnen of andere objecten kapotschieten met pijl en boog, waarna de Korok vanzelf verschijnt.

Bomen: Soms lijkt het of de ontwikkelaars van Nintendo lekker The Witness hebben zitten spelen. Bepaalde bomen staan vaak in groepen van drie naast elkaar. In alle drie de bomen hangt een hoeveelheid fruit, in de derde boom een ander aantal. Zorg dat er evenveel stukken fruit in de derde boom komen te hangen.

Racen: Hier en daar staan er boomstronken in de spelwereld met daarop de afbeelding van een blad. Wanneer je er op gaat staan, zie je in de verte een cirkel. Zorg dat je er doorheen bent gesprongen voordat deze cirkel verdwijnt voor de Korok Seed.

Met bovenstaande tips kun je een stuk beter voorbereid de gigantische wereld van Zelda: Breath of the Wild verkennen. Veel succes!

Dit artikel delen:

Lees meer

Super Mario Run vanaf 23 maart uit voor Android Matchfixing in eSports: de grootste schandalen
4

Reacties op: Zelda: Breath of the Wild guide – Kleding, Fairy Fountains, koken en Korok Seeds

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Jejoa

  • 18 maart 2017 12:54
  Lijkt erop dat je je enorm vermaakt en lang hebt moeten wachten op dit spel Michel! Leuke/informatieve blogs, ook de eerdere over de historie van Zelda. Ik word nog altijd een beetje blij als er weer een artikel over dit fantastische spel op gamer staat!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 18 maart 2017 13:49
  Leuke guide weer, keep 'em coming.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Lord Ganon

  • 19 maart 2017 00:48
  Ik heb nu dik 80 uur in de game zitten en ik ben nu pas op de helft :P

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Vriess

  • 19 maart 2017 22:17
  Korok seeds vinden in groepen fruitbomen, dat wist ik nog helemaal niet :O Ik ga ze niet allemaal verzamel hoor. Ik denk dat ik er inmiddels een stuk of 100 heb gevonden en ik heb mijn wapen, boog en schild slots al behoorlijk uitgebreid. Wat moet je met zo veel Korok seeds? Als het een gigantische spoiler is, dan wil ik het niet weten ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.