Het helpt ook niet dat de voor vrijheid strijdende hackersgroep DedSec wordt geframed voor een aantal aanslagen in de Britse hoofdstad. De spion aan het hoofd van deze groep komt daarbij om het leven en de rest van zijn volgelingen worden in koelen bloede afgeslacht. Een klein deel van DedSec weet echter te ontkomen en probeert via het overgebleven smeulend vuurtje een nieuwe revolutie te laten oplaaien.
Vreemdelingenlegioen
Daarvoor zijn nieuwe leden van DedSec nodig en in Watch Dogs Legion zijn die overal in London te vinden. Iedereen die ook maar een beetje gepikeerd is over de bezetting van Londen door het privéleger Albion, kan gerekruteerd worden. Zo wordt het nieuwe legioen van DedSec al snel een gek bij elkaar geraapt zooitje, bestaande uit alle lagen van de Londense bevolking. Ze brengen ook ieder hun eigen unieke vaardigheden met zich mee.
Een stevig drinkende, gepensioneerde dame is misschien niet de meest voor de hand liggende hacker, maar ze kan door haar hoge tolerantie voor alcohol ook meer klappen ontvangen. Een advocaat krijgt haar handlangers sneller vrij nadat ze gearresteerd zijn, een gespecialiseerde hacker heeft een unieke drone met lasers en een voormalig lid van Albion kan met zijn gestolen outfit voor het gewone publiek afgesloten ruimtes binnenwandelen.
Door een vast hoofdpersonage achterwege te laten en in plaats daarvan willekeurig gegenereerde bewoners van London speelbaar te maken, neemt het derde deel van Watch Dogs een originele nieuwe wending. Alle personages zijn tot op zekere hoogte tot hetzelfde in staat. Camera’s, auto’s, drones, deuren en computers hacken is voor iedereen zo simpel als op een knop drukken. Het verschil zit hem echt in de paar unieke vaardigheden die ieder personage bezit. Om het allemaal nog interessanter te maken introduceert Legion ook permadeath. Sneuvelt een van de rekruten van DedSec tijdens een missie, dan zijn ze ook echt voorgoed dood en moet een ander lid de opdracht afmaken.
Actie zonder gevolg
Op papier klinkt dat briljant, maar Watch Dogs Legion weet nooit volledig voor de roguelike-achtige elementen te gaan. Daarvoor zijn de missies bijvoorbeeld te eenzijdig. Keer op keer komt het erop neer dat je een basis moet binnendringen om eenmaal binnen cruciale informatie te stelen uit een mainframe. Manieren om binnen te dringen zijn er genoeg en juist daarom voelt welk personage de missie accepteert niet zo belangrijk.
Of je nu als een professionele huurmoordenaar of bouwvakker toegang verkrijgt: het maakt eigenlijk niet uit, want het is voor beide kandidaten even gemakkelijk. Omdat ieder personage standaard over tal van gadgets en wapens beschikt, krijg je nooit het gevoel dat je de verkeerde hacker hebt meegenomen. Wisselen tussen de leden van DedSec voelt daardoor naarmate je meer upgrades en gadgets hebt steeds onnodiger.
Omdat ieder personage standaard over tal van gadgets en wapens beschikt, krijg je nooit het gevoel dat je de verkeerde hacker hebt meegenomen.
Opeenstapeling van missers
Het is prangend dat het Legion-aspect van Watch Dogs niet goed uit de verf komt, want het spel schiet op allerlei andere gebieden ook behoorlijk tekort. Zoals het lijkt te horen in een Ubisoft-game, moeten er wijken van London bevrijd worden. Om dat voor elkaar te krijgen zijn er korte missies die wisselen tussen sabotage of het ombrengen van een VIP binnen Albion. Is er aan genoeg eisen voldaan, dan volgt er een speciale missie waarmee de bewoners van een gebied geïnspireerd worden om het op te nemen tegen hun bezetters.
Het verschil tussen een buurt die vecht tegen Albion en eentje die nog onderdrukt wordt is echter minimaal. Het helpt daarbij ook niet dat het London van Legion nooit helemaal als de echte stad aanvoelt. Daarvoor is het te rustig op de weg en reageren de voetgangers te weinig op alle chaos die de speler veroorzaakt.
Geen zwarte spiegel
Het verhaal heeft ondertussen te lijden onder het gebrek van een vast hoofdpersonage. De weg naar de bevrijding van London voelt als een aaneenschakeling van nabije-toekomst sci-fi clichés, gemengd met Black Mirror-afleveringen van tien jaar geleden.
Interessante verhaallijnen zijn wel te vinden in de schermen met informatie die verschijnen wanneer de hacktool op een willekeurige voorbijganger gericht wordt. Als lid van DedSec krijg je toegang tot alle privégegevens van iedereen op straat. Zo leer je wat ze zoal bezighoudt en wat hun hobby’s zijn, maar ook speciale vaardigheden wanneer je ze rekruteert. Opvallende potentiële nieuwe leden kunnen op die manier in de gaten gehouden worden.

Vermakelijke machtsfantasie
Het spel komt ook op andere manieren verrassend uit de hoek. Zo zijn er gebieden in missies die compleet ontoegankelijk zijn voor een mens, maar die door slim wisselen tussen camera’s en drones wel zichtbaar zijn. Als stealthgame is Watch Dogs ondertussen verre van briljant, maar het spel heeft vaak genoeg gave momenten. Omdat hacken geen enkele moeite kost, verander je een rustig checkpoint met een paar tikken op je telefoon in een chaos van plotseling vijandelijke drones, geparkeerde auto’s die vol gas wegrijden en wapens die het ineens niet meer doen. Legion is wat dat betreft een enorme machtsfantasie en ook nog best een leuke.
Deze derde Watch Dogs heeft helaas niet genoeg frisse nieuwe ideeën om het hele vijftien à twintig uur durende hoofdverhaal lang boeiend te blijven. Daarvoor zijn de nieuwe elementen, zoals meerdere speelbare personages, te oppervlakkig verwerkt in de rest van de gameplay. Pas tegen het einde van Legion komt er bijvoorbeeld pas een missie voorbij waarin er verplicht gewisseld wordt tussen de personages. Tegen die tijd voelt het hele unieke uitgangspunt al verkwanselt aan een game die er veel te weinig mee doet. Tel daarbij de opvallende hoeveelheid bugs, extreem lange laadtijden en crashes op en je hebt een game die simpelweg nog niet helemaal af voelt.
Watch Dogs Legion is vanaf nu verkrijgbaar voor pc, PlayStation 4 en Xbox One. Het spel verschijnt later dit jaar ook voor PlayStation 5 en Xbox Series X en S.
Meer reviews:
Reacties op: Watch Dogs Legion is eerder een schoothondje
TommyVercetti
fonsrutte
Een ontwikkelaar als CDPR of Rockstar brengt de game dan gewoon niet uit en gaat dingen fixen, Ubisoft niet die pleurt het gewoon in de winkel. Want ja, de feestdagen staan voor de deur en dan kan er geld verdiend worden.
Aquemini
Djobba007
Ryme
Ryme
GregWiki
Je hoeft uiteraard geen fan te zijn van een game, een gamereeks of een developer. Maar je moet wel jouw huiswerk maken vooraleer je iets begint te roepen.
Iedereen koopt elk jaar opnieuw de nieuwste Fifa wat elk jaar opnieuw één en dezelfde missie heeft. En toch wordt dit anders beoordeeld dan bv. een Ubisoft game.
Brengt Ubisoft veel vernieuwing in hun games? Nee… Maar eigenlijk maken ze met dat vele geld dat ze daarmee verdienen toch ook meer dan degelijke games.
Het is en blijft een business. Bedrijven die geld moeten verdienen. Heb je u trouwens als eens afgevraagd waarom, het door u vernoemde, Rockstar na de vorige generatie, de huidige generatie en nu ook de volgende generatie GTA V nog eens uitbrengt?
Kuddegedrag is ook om jouw eigen mening te staven op één mening van een ander. Als ik het cijfer van dit game bekijk op Metacritics, krijg ik een ander beeld. Meningen zijn vrij voor iedereen. Maar ik heb het spel gekocht en gespeeld. Zonder problemen en/of bugs. En ik vond het vermakelijk zonder veel diepgang te hebben verwacht.
Battlestar28
bigds9fan
Vind zelf dat er in Assassin's Creed genoeg variatie zat. Ok Oddesey verschilde niet veel van Origins en ik ben zelf nog niet overtuigd van Valhalla.
Dat de games het nivo van Rockstar niet halen, absoluut.
Maar zo erg als EA is het ook weer niet.
VipeRecon
Djobba007
Maar goed. Er zijn mensen die elk jaar met vakantie iets nieuws willen (zoals ik). En er zijn mensen die steevast, jaar na jaar, naar dezelfde camping in Zuid-Frankrijk gaan om daar met precies dezelfde mensen, precies hetzelfde te doen. Na 10 of 20 jaar kunnen ze de gebeurtenissen van een specifieke vakantie niet koppelen aan het moment dat ze daar waren. Want tja, 20 jaar op hetzelfde plekje, met dezelfde mensen, met dezelfde caravan. Weet je nog? Die ene keer? Was dat nou vorig jaar of 2 jaar geleden? Of was het toch 3 jaar geleden? Had net zo goed 5 jaar geleden kunnen zijn. Ach ja, was wel lachen toch?
geeMc
Ondanks dat WD mij totaal niet trekt (ik vind het legit 1 van de mindere IP's van Ubisoft), ben ik blij dat studio's als Ubisoft bestaan naast studio's als CDPR/Rockstar. Houdt de dynamiek er toch behoorlijk in.
RuanMoleman
Djobba007
Freyk
Ik zie watchdogs & assassins creed, als een potje voetbal:
Je trapt met je team, iedere keer een bal van de ene kant naar de andere.
En een andere team probeert het te voorkomen.
Ja, men kan dit zien als "eentonig",
maar iedere ronde is anders (door andere handelingen)
en daardoor het blijft leuk!!
Waar ik mee zit, zijn die crashes van dit spel op mijn xbox one.
Ik hoop dat er snel een tweede update komt, om dit te verhelpen.
En ik vind het jammer dat je missies niet opnieuw kan doen,
om de missie op een andere manier uit te voeren.
(dit kan alleen door tijdens de missie te verliezen of een gehele nieuwe game te starten)
Deze optie zat wel in de vorige delen.
Ryme
tyberium
Ik denk dat menigeen de game benaderd als het gung-ho naar binnenstormen en alles dat beweegt neer te knallen. Het is nu eenmaal geen 13 in een dozijn shooter. Ik krijg steeds meer de indruk dat games die geen snelle shooter-fix geven, aan de kant worden geschoven door de huidige generatie.
Als je echter strategisch te werk gaat, heeft het super toffe elementen. Zo kun je bewakingspoortjes uitschakelen, strategisch bewakers omver melee-en, een drone of spiderbot inzetten, enzovoort. Pak je een Albion bewaker in je team, dan kun je met de vermomming ineens veel gemakkelijker een Albion basis binnen lopen. Heb je een dokter in je team, dan loop je zo het ziekenhuis binnen en genezen je teamleden sneller. Als je de side-quests speelt en de textfiles verzameld krijg je een goede dosis 'lore' die de game uitdiept. Ik vond het verhaal juist super tof. Het lijkt inderdaad wat black-mirror achtig, maar is daarom niet minder interessant. Grafisch ziet het er op de XB1X super tof uit. Over een paar weken word daar nog eens ray-tracing aan toegevoegd.
Technisch gezien is de game een knap staaltje programmeer werk; alle karakters die je maakt komen terug in de cutscenes, zien er uniek uit, maar blijken toch goed in het verhaal te worden geïntegreerd, inclusief tekst en animatie. Door mijn hele speelsessie heb ik 1x een vastloper gehad en geen game-breaking bugs tegen gekomen.
Ik snap absoluut niet waarom deze game een budget-bak waardering krijgt van Gamer. Ik ga in ieder geval binnenkort bezig met m'n 2e playthrough.
TommyVercetti
denver
tyberium
"The graphics are disgusting. The gameplay has not improved, as well as the physics of the machines along with the interface.
"Generic story, with generic protagonists, and generic antagonist, terrible optimization on PC"
"It’s unfortunately bland, but I must commend the attempt the developers have made. It is a functioning game but not a fun one."
Inderdaad allemaal reden voor een 0.