Review

Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands

Jungle-bugs

Geschreven door Ron Vorstermans op
Ghost Recon: Wildlands is een spel dat barst van onlogica en bugs, maar met name met vrienden is deze co-op-shooter af en toe niet te versmaden.
7,5
Score
75
Score: 75
 • Pluspunten
 • Vrijheid, goede co-op, aanpasmogelijkheden wapens, mooie spelwereld
 • Minpunten
 • Enkele confronterende bugs, rare en onhandige designkeuzes, missiestructuur zelden origineel
Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands wekt de indruk een serieuze tactische teamshooter te zijn, maar zodra auto’s uit het niets als een tol over het wegdek spinnen en vijanden opeens verdwijnen, is het met ‘serieus nemen’ snel gedaan. Of neem de geringe variatie in missiedoelen: infiltreer dit kamp, laat die auto ontploffen, achtervolg deze vrachtwagen. Toch is Ghost Recon: Wildlands ondanks die bugs en identieke missiedoelen multiplayerlol ten voeten uit.

Wildlands speelt zich af in een vrij te verkennen Bolivia waar een cocaïnekartel al jaren de dienst uitmaakt. Het is aan de speler en drie teamgenoten om kopstuk na kopstuk om te leggen en ‘t kartel zo stapsgewijs te ontmantelen. We raden je aan om dat samen met drie vrienden te doen, maar je kunt de game ook in je uppie spelen en teren op de kunstmatige intelligentie van je teamgenoten. Zij doen hun werk aardig: ze slagen er vrijwel altijd in om je tijdig te reviven en te luisteren naar het handjevol commando’s dat je tot je beschikking hebt.

Bovendien gaat alles als in je uppie speelt een stuk sneller dan wanneer je speelt met drie teamgenoten van vlees en bloed. Dat komt vooral omdat je zelden op de kunstmatige intelligentie hoeft te wachten: rijd je in je uppie weg in een auto, dan verschijnen de teamgenoten als van eigens in je voertuig. Dat neemt allemaal niet weg dat Wildlands een co-op-shooter pur sang is. De lol schuilt voor een groot deel in het samenspel met mensen van vlees en bloed, idealiter vrienden of mensen met wie je vaker speelt.

Ghost Recon Wildlands

Bedoeld vermakelijk

Het is lastig om Ghost Recon: Wildlands in te kaderen. Gamers van de oudere garde zullen zich het tactische Ghost Recon van weleer nog wel herinneren. Enkel af en toe keert Wildlands terug naar zijn roots – nou ja, deels. Vijanden gaan met één schot in het hoofd dood, er zijn allerlei technische snufjes om te ontgrendelen en het is van groots belang om de omgeving eerst te scouten met je drone of verrekijker, alvorens jij en je teamgenoten een kamp, dorp of gebouw binnenrennen of -kruipen.

Wildlands dwingt je in elk geval om je best te doen. Word je beschoten of gespot, maar kun je niet tijdig dekking vinden? Enkel het vluchtige handelen van je teamgenoten verhelpen in dat geval dat je de dood vindt, want veel kogels kunnen de Ghosts niet hebben. Het is daarom handig dat een mislukte missie zo weer opnieuw is opgestart, want doodgaan is aan de orde van de dag in Wildlands. Zeker als er met teamgenoten wordt gespeeld met wie niet of moeilijk gecommuniceerd wordt.

Die ruis die wel eens op de lijn verkeert is inherent aan de soms imponerende vrijheid die Wildlands biedt: in missies zelf, maar ook in de volgorde waarin je ze afrondt. Spelers bepalen zelf in welke kopstukken van het kartel worden omgelegd. Gezien ieder kopstuk aan een bepaalde provincie is gekoppeld, trekt iedere speler en ieder team een eigen route door Bolivia. Spelers hebben de keuze uit verhaalmissies, zijmissies en kleine, random events, waarmee punten te vergaren zijn om je al zeer uitgebreide wapen- en gadgetarsenaal nog verder te kunnen uitbreiden.

Welbekende assault rifles, submachinegeweren en sluipschuttergeweren zijn geheel naar eigen smaak aan te passen: cosmetisch, maar ook in onderdelen. Wildlands gaat daarin verrassend diep, iets wat ook de wapenleek zal kunnen waarderen.

Ghost Recon Wildlands

Wildlands op z’n best

De missies lijken in structuur en uitwerking vaak erg op elkaar, maar gezien spelers zoveel vrijheden wordt geboden blijven ze vermakelijk.

Het is geheel aan jou en je teamgenoten (van idealiter vlees en bloed) om een plan van aanpak te bedenken, bijvoorbeeld als je een villa of kartelvesting moet binnenvallen. Wildlands is op zijn allerbest wanneer je de bendeleden omlegt vanaf grote afstand met een sluipschuttersgeweer, terwijl een teamgenoot uit een helikopter springt om van bovenaf al parachuterend de aanval in te zetten en één andere teamgenoot intussen stilletjes naar binnen sluipt met een gedempt pistool.

Headshot voor headshot storten slachtoffers vervolgens naar de grond, terwijl het langzaamaan donker wordt (er is een dynamische dag- en nachtcyclus), en jij en je teamgenoten handig gebruik maken van je nachtkijkers om de missie geruisloos tot een goed einde te brengen. Word je dan toch gespot, dan kunnen de geluidsdempers gestaag van de wapens worden afgeschroefd, waarna de granaatwerpers, fraggranaten en submachinegeweren tevoorschijn komen.

Al die vrijheid kan behoorlijk imponerend zijn. Neem een zijmissie waarin je een colonne moet onderscheppen. Aanvankelijk lijkt ’t misschien wel logisch om de wagens van de weg te beuken. Maar je kunt ook een blokkade maken met gestolen auto’s en de chauffeur van de vrachtwagen met een sluipschuttersgeweer van afstand omleggen. Of iemand legt een mijn op de weg om de voorste auto van de colonne op te blazen, een file te veroorzaken en daarna simpelweg de chauffeur uit de vrachtwagen te trekken en weg te rijden.

Ghost Recon Wildlands

Onbedoeld vermakelijk

Een team dat samenwerkt kan op veel manieren slagen en daarin schuilt een groot deel van de lol. Maar soms is het net zo leuk als alles misgaat, iets wat onvermijdelijk is in Ghost Recon: Wildlands. Ja, je krijgt alle vrijheid om een eigen plan te trekken, maar zelden sluit dat plan aan op de praktijk. Nogmaals: Ghost Recon is best moeilijk. En dus slaan teamgenoten die uit helikopters springen te pletter tegen rotsen, blijkt een gedempte headshot soms toch niet zo heel erg gedempt (‘Oh, oh ja, de silencer’) en eindigt het rijden op bergweggetjes meestal in een weinig elegante klifduik.

En dan is er nog een andere onvoorspelbare, maar bijna prominente factor: de bugs. We hebben onder meer een uitgebrande boot verticaal en onophoudelijk door het water zien spinnen, als een tol in een onzichtbare windhoos. En op een gegeven moment zagen we een van onze teamgenoten toch echt met 130 kilometer per uur naast en op de auto lopen, terwijl diegene in werkelijkheid gewoon in het voertuig zat. Het is enkel een kleine greep uit het brede assortiment aan technische mankementen.

Ghost Recon Wildlands

Gecombineerd met het cheesy schrijfwerk, komt Ghost Recon: Wildlands tot op zekere hoogte nog weg met zulke foutjes ook. Maar enkel tot op zekere hoogte, want sommige bugs zijn spelbederf. Zo spawn je af en toe recht tussen de vijanden, ook als daar nauwelijks aanleiding toe is. In een van de missies waarin we iemand moesten achtervolgen, vertrok ons target niet door een bug. Behoorlijk ergerlijk. En hoewel het geen bug is, is de interface bijzonder traag en irritant. Bovendien gaat het beklimmen van bijvoorbeeld rotsen in Wildlands aan de hand van een logica die wijzelf nog niet hebben kunnen ontdekken.

Kortom: je moet vrede sluiten met de fouten van Wildlands wil je de aftiteling van de game ooit halen. Sowieso moet je je best doen om het einde te zien, want de kopstukken laten zich niet gemakkelijk uitschakelen en als je je route door Bolivia een beetje onhandig plant, ben je tientallen uren bezig voordat je je over het hoofd van de organisatie mag ontfermen. Ook wij hebben nog wel even te gaan, maar dat we samen met ons vaste team aan spelers na zoveel uur op de klok nog altijd met plezier aan de missies beginnen, wijst erop dat Wildlands ondanks zijn misstappen ook veel goed doet.

Ghost Recon Wildlands is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Benieuwd naar de prestaties op pc? Lees nu dan nu ons rapport over deze versie met alles over de graphics, framerate en instellingen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Verwoest de vloer in nieuwe gratis modus voor Rocket League De tweede slome pc-winnaar van een 500GB SSD
33

Reacties op: Tom Clancy's Ghost Recon: Wildlands

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  vladimirr

  • 13 maart 2017 15:35
  alweer een ubisoft game met een magere 7.5 cijfer hier haha wanneer breken jullie de vloek gamer.nl :P?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 13 maart 2017 19:28
  @vladimirr
  Vind het wel een 8 waard. Maar goed. Gamer.nl gaat wel games een 10 geven met - punten. Ik ben toch al aan het rondkijken naar een andere waardige gamesite.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 14 maart 2017 11:17
  @Battlestar28
  "Boehooeeeee, een spelletje dat ik leuk vind krijgt een beoordeling waar ik het niet mee eens ben, boeeehoeeee. Ik kom hier nooit meer"

  Man man man, wat een niveau.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 14 maart 2017 13:58
  @Sander999
  Nee simpele klont. Nier geven ze een 9.5 door framedrops, Legend of Zelda een 10 met framedrops.

  Daar gaat je geloofwaardigheid dan als Gamer.nl . Inderdaad vind ik dit een vermakelijk een spel, en niet meer dan dat.

  Tot slot. Volgens mij was het een normale reactie en slaat jou kinderachtige reactie nergens op. Misschien moet je toch eerst het praktijkonderwijs afmaken knul.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 14 maart 2017 15:29
  @Battlestar28
  Anders ga je even in een hoekje zitten huilen met je persoonlijke aanvallen, over kinderachtig gesproken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 14 maart 2017 15:42
  @Sander999
  "Boehooeeee" is ook zo volwassen. Geniet van je dag ventje. Dat je toch ooit eens wijs mag worden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 14 maart 2017 15:55
  @Battlestar28
  Jij bent degene die loopt te janken dat het cijfer 'm niet aanstaat en vervolgens een statement denkt te maken door aan te kondigen naar een andere gamesite op zoek te gaan. Alsof iemand het ook maar één reet boeit dat je hier nooit meer zou komen. Buh bye!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BobbyDigitaL

  • 13 maart 2017 15:36
  Meh, kreeg hem gratis bij mijn GTX1070. Vermakelijke game maar ik zou er geen 50Eurie voor neerleggen.

  edit: Ik moet wel eerlijk zeggen dat de game er erg goed uitziet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  mcbrew

  • 13 maart 2017 15:44
  @BobbyDigitaL
  Ik kreeg hem ook bij m`n GTX 1070. Ik vind het wel een vermakelijke game, hij is alleen erg slecht geoptimaliseerd. Ik speel op ultra zo rond de 55 fps, soms heb ik op de raarste momenten fps drops tot onder de 20.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BobbyDigitaL

  • 13 maart 2017 15:57
  @mcbrew Daar heb ik geen last van, wat voor cpu heb je?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Battlestar28

  • 14 maart 2017 14:00
  @mcbrew
  Dat hebben de meesten. Dit ligt niet aan GPU of CPU, maar meer aan de optimale staat van de game. Hij loopt namelijk bij mij op zo'n 55 tot 60 fps, en heel af en toe ineens naar 15 voor een seconde.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Magister

  • 13 maart 2017 21:24
  @BobbyDigitaL collega heeft `m ook bij zijn 1070 gehad, wil het spel helemaal niet spelen maar kan hem ook niet aan mij geven. Jammer hoor, had hem graag willen hebben, maar vind hem gewoon geen 60 euro waard.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DutchamZz

  • 13 maart 2017 15:37
  Ik vind de game persoonlijk echt geen bal aan, maar dat zal wel aan mij liggen dan.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • oropher(new)

  • 14 maart 2017 02:48
  @DutchamZz
  Zeker niet, het is een slecht spel dat via coop nog enigszins werkt. Ik ben er van overtuigd dat het coop idee is toegevoegd nadat men er achter kwam dat het spel mislukt was.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DOMINATOR

  • 13 maart 2017 16:06
  ik kan het spel niet eens op ultra spelen met een 1080 wat een troep spel.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  BobbyDigitaL

  • 13 maart 2017 16:10
  @DOMINATOR Dat ligt dan echt aan je systeem, ik speel hem op ultra met 60fps op een 1070. Een enkele frame drop van 2 a 3 daargelaten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FlorisdeBijl

  • 13 maart 2017 17:43
  @DOMINATOR Check effe of je drivers geüpdated zijn. Ik had voor de update vrij slechte prestaties, dat is nu een stuk beter.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Kerrigan

  • 13 maart 2017 18:15
  Dit is echt zo'n mediocre spel vind ik. Het is eventjes wel geinig maar het houd snel op nadat je merkt dat het behoorlijk repetitief is. Ubisoft rolt veel van deze "mediocre" games uit. Hopelijk gaat South Park daar verandering in brengen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DOMINATOR

  • 13 maart 2017 19:34
  lol mijn systeem is prima xd.

  Processor: Intel Core i7-6700K
  CPU Cooler: be quiet! Dark Rock 3
  Memory: 16 GB Corsair Vengeance LED 2.666Mhz
  Motherboard: MSI Z170A GAMING M5
  SSD 1: Samsung 750 EVO 250GB
  HDD 1: 2TB WD Blue
  HDD 2: 2TB WD Blue
  Graphics Card: MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G
  Power Supply: Corsair RM750x
  Case: Corsair Graphite 780T Black

  dat is mijn systeem mankeert niks aan.
  Ja drivers zijn up to date.
  Heb veel meer problemen in het spel zoals dat sommige grafische dingen totaal niet laden en dat de game soms helemaal vast loopt.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Nolimit2410

  • 13 maart 2017 19:37
  @DOMINATOR Vreemd dan. Ik heb een redelijk gelijkwaardige build maar dan met een 4790k en speel zelfs hoger dan Ultra (custom) met enkele settings hoger.
  Daarbij speel ik ook nog eens op 1440p. Heel apart dat je zoveel issues hebt..
  Ik zit eigenlijk redelijk stabiel op 60 fps.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.