Voordat ik begin aan mijn recensie van Surgeon Simulator 2013, zou ik graag van de gelegenheid gebruikmaken om een brief aan de nabestaanden van Bob, mijn onlangs overleden patiënt, met jullie te delen.

Geachte nabestaanden van Bob,

Zoals u weet is Bob, uw geliefde/vader/zoon/vriend/wat-dan-ook, onlangs overleden tijdens een helaas niet geslaagde harttransplantatie. Er zijn nadien vragen gesteld over mijn handelen en u heeft mij beschuldigd van kwakzalverij. Middels deze brief wil ik mij graag verdedigen.

Ik snap dat de situatie er niet ideaal uitziet. Er valt niet te ontkennen dat op de vloer van de operatiekamer een nog draaiende boormachine met daaraan de linkerlong van Bob gevonden is. Noch kan ik tegenspreken dat het gezicht van Bob om onverklaarbare redenen met een scalpel bewerkt is. En hoewel ik snap dat het op zijn minst verdacht is dat mijn bloed op de injectiespuit met narcosemiddelen is gevonden, vind ik het voorbarig mij te beschuldigen van opereren onder invloed.

Mijn collega’s noemen mij vaak onhandig, al is het maar omdat ik iedere keer de telefoon op de grond gooi als ik ‘m wil opnemen. Maar dat is geen reden om aan te nemen dat ik enige blaam tref in het overlijden van Bob. Sterker nog, als hij een paar milliliter extra bloed had gehad, dan was het me waarschijnlijk gelukt om tijdig het nieuwe hart te plaatsen. Dus als we eerlijk zijn is het overlijden van Bob gewoon een tragische samenloop van omstandigheden.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over de mysterieuze omstandigheden rondom het overlijden van Bob. Tevens wens ik u sterkte in deze moeilijke tijden.

Hoogachtend,
Gijs van Veen
Soort van chirurg

PS: Ik ben de komende tijd niet bereikbaar voor eventuele vervolgvragen in verband met het uitvoeren van een operatie op het Internationale Ruimtestation.

 

Onhandig

Anders dan de titel doet vermoeden is Surgeon Simulator 2013 geen simulatiegame. Althans, we mogen hopen dat geen enkele chirurg met deze game zal trainen. De game is zo ongeveer de minst realistische weergave van een operatie ooit. . Uiteraard is dat de gehele grap achter het spel, dat begon als eindproduct van een 48 uur durende gamejam. In de game speel je Nigel Burke, een stuntelige chirurg.

De game bestaat uit enkele operaties, waarbij Nigel orgaantransplantaties moet uitvoeren. Hij moet het orgaan verwijderen en vervangen met een nieuw orgaan. Om bij de organen te komen moet eerst de ‘rest’ met chirurgische precisie uit het lichaam van de patiënt gehaald worden. Daarbij maak je gebruik van allerlei chirurgisch gereedschap, waarbij het de bedoeling is zo min mogelijk onnodige verwondingen te maken.

SQOP

De twist schuilt in de besturing. In de game stuur je de linkerarm van Nigel aan. Iedere vinger bestuur je middels een toets op het toetsenbord, terwijl de muis de arm beweegt en roteert om organen en chirurgisch gereedschap op te pakken. Dat klinkt net zo onhandig als het in de praktijk is.

Surgeon Simulator 2012 klinkt als een combinatie tussen Dokter Bibber en QWOP. En dus laat je per ongeluk scharen in het lichaam van je patiënt vallen of verwijder je organen op zeer oneerbiedige manieren. Dat leidt tot zoveel hilarische situaties dat het zelfs leuk is om Surgeon Simulator 2013 beurtelings met een stel vrienden te spelen.

Ambulance

Ten opzichte van de gratis Gamejam-versie is Surgeon Simulator uitgebreid met niet alleen meerdere soorten operaties (waaronder hersentransplantaties en operaties in een hobbelige ambulance), maar vooral ook met extra gereedschappen om de operaties mee uit te voeren. Daarnaast zijn de lichamen van de patiënt anatomisch net iets correcter omdat er meer organen in te vinden zijn. Dat maakt de game ook meteen een stuk lastiger.

Dat die hoge moeilijkheid veroorzaakt wordt door de onhandige besturing is tegelijkertijd het grootste plus- en minpunt van de game. De onhandigheid maakt de game continu hilarisch, maar in de praktijk ook onmogelijk of op zijn minst oneerlijk. Voor de gratis versie van het spel is dat laatste misschien niet zo’n probleem, maar als je betaalt verwacht je toch stiekem dat het enigszins uitvoerbaar is. Uiteindelijk is Surgeon Simulator 2013 gewoon een erg geslaagde grap, maar als je eenmaal uitgelachen bent is er niet veel meer te beleven.