De klassieker Space Invaders verscheen voor het eerst in 1978 en bestond vorig jaar dus 25 jaar. Een normaal mens viert dit met taart, drank en prikkertjes met kaas en zilveruitjes, maar Taito besloot dat het weer eens tijd werd om de reeks flink aan de uiers te trekken. Alles wat er op het gebied van merchandising mogelijk was, werd uit de kast getrokken. Van T-shirts en cd's tot de Space Invaders: Anniversary Edition voor de Playstation 2. Deze laatste is hier in Europa op de markt gebracht door Empire Interactive.

Space Invaders: Anniversary Edition bevat een negental varianten van de originele Space Invaders. De gameplay van al deze spellen is voor het grootste deel identiek. Je bestuurt een 'ruimteschip' onder in beeld van links naar rechts en schiet de aliens boven in beeld kapot. Deze aliens bewegen als groep van links naar rechts, en weer terug, waardoor het schieten wat moeilijker is dan wanneer ze stilstaan. Naarmate je meer aliens afschiet, zullen ze sneller gaan bewegen. Hierdoor wordt het spel steeds pittiger naarmate je verder komt. Onder in beeld bevinden zich een aantal obstakels waar je achter kunt schuilen om de aanvallen van de aliens te ontwijken. Deze obstakels gaan langzaam kapot wanneer er op geschoten wordt, dus blijf er vooral niet al te lang zitten. Dat is Space Invaders in een notendop.

Space Invaders: Anniversary biedt je een virtuele 3D arcadehal waar de verschillende kasten en tafels staan waar je de negen versies op kan spelen. Zowel de originele Space Invaders als Space Invaders: Part II zijn van de partij, alsook de speciaal voor deze compilatie ontwikkelde Space Invaders 3D Mode en Space Invaders: Versus Mode. Ook kan je coöperatief Space Invaderen met Space Invaders: Double Mode. De overige vier games zijn slechts grafisch afwijkende versies van de originele Space Invaders en Space Invaders: Part II. Zo kan je het origineel als Tabletop in kleur, cellofaan en monochroom spelen. Van het tweede deel staat naast de arcadekast enkel de Tabletop cellofaanversie tot je beschikking.

In plaats van negen games, zijn er dus eigenlijk maar vijf en je moet al een echte fan van het origineel zijn, om je langer dan een uur met deze vijf games te kunnen vermaken. In tegenstelling tot veel andere arcadecompilaties, zoals Midway's Arcade Treasures dat onlangs verscheen, heeft Space Invaders weinig te bieden. Het spel mocht dan een klassieker voor zijn tijd zijn, tegenwoordig zijn we meer gewend en weet de gameplay niet echt meer te boeien. Ook biedt de compilatie weinig extra's om warm van te worden. Je zal het moeten stellen met een paar plaatjes, wat concept-artwork en een aantal muziekjes van andere Taito games, waaronder het aanstekelijke Bubble Bobble deuntje.

Space Invaders: Anniverary is een zeer goedkope compilatie geworden en een hopeloze poging van Taito om te profiteren van de nostalgische verlangens van de fans van de klassiekers. Men vraagt ongeveer een euro per jaar dat het spel oud is, en dat is gewoonweg te veel voor negen 'verschillende' versies van hetzelfde spel. Mocht je het 25 jarige bestaan van Space Invaders persé willen vieren, koop dan een taart of een zak chips. Het is goedkoper, je zal er meer plezier aan beleven en er waarschijnlijk ook langer zoet mee zijn.

Cijfer: 4.0