Het blijft ook na drie eerdere delen een geweldig idee: een wereld waarin de speler alles kan creëren met woorden. Van een paarsgestreepte moorddadige operazangeres tot een vliegende romantische vuilniswagen. Dat objecten een bijvoeglijk naamwoord kunnen krijgen, was een verdienste van Super Scribblenauts. In Unlimited heeft de spelwereld zelf een make-over gehad en heeft hoofdpersoon Maxwell een nieuwe motivatie om zijn magische notitieboekje te gebruiken.

Als Maxwell en zijn zusje Lily een oude, hongerige man plagen met een rotte appel, blijkt deze man eigenlijk een tovenaar. Woedend vervloekt hij Lily, die daardoor langzaam in steen verandert. Maxwell kan haar alleen redden door Starites te verzamelen. Dat zijn de sterren die je krijgt als beloning voor een puzzel, of (in de context van het verhaal) als beloning voor het gelukkig maken van anderen. Dus trekt Maxwell de wijde wereld in op zoek naar problemen die een creatieve oplossing nodig hebben.

 

Van de oceaanbodem tot outer space

De tijdloze tekenstijl van Scribblenauts geeft vorm aan een prachtige spelwereld, die behalve kleurrijk ook zeer divers is. Maxwell begint zijn avontuur in de grote stad, waar niet alleen op straat, maar ook in elke wolkenkrabber en zelfs onder de pier in de haven puzzels te vinden zijn. Om Lily te redden, bezoekt hij onder andere jungleruïnes, een middeleeuws kasteel, een spookhuis, bossen, velden, een westernstad, de bodem van de oceaan en een ruimtestation. En dan hebben we slechts kleine greep uit alle levels genomen.

Dan is het wel zo handig om een stel vleugels tevoorschijn te toveren. Zodra Maxwell kan vliegen, is navigeren een stuk makkelijker en sneller. De game gaat zelf in veel gebieden al uit van dit principe. Ook een overzichtelijke wereldkaart maakt het eenvoudig om tussen gebieden te reizen. Van een echt open wereld is geen sprake, vooral aangezien puzzels – zowel grote puzzellevels als kleine probleempjes – beperkt zijn tot hun eigen gebied. Dankzij het verhaal voelen de plekken die Maxwell bezoekt wel iets minder willekeurig dan in eerdere delen.

Niet altijd logisch

Ook door aanpassingen in zowel de regels als de interface is Unlimited tot dusver het beste deel in de serie. Zo kunnen al bestaande objecten nu ook een bijvoeglijk naamwoord krijgen. Een smerig toilet is snel brandschoon door er (in de Engelstalige versie) 'clean' voor te zetten. Helaas ondermijnt deze regel soms de uitdaging van puzzels. Een dode minnares komt weer tot leven door er 'living' voor te zetten. Weinig origineel. Aangezien de ontwikkelaars dat ook beseften, zijn bij sommige puzzels de bijvoeglijke naamwoorden ineens uitgeschakeld. Een wat flauwe manier om de speler in een bepaalde denkrichting te sturen.

Dit soort keuzes zorgen ervoor dat er toch nog wat willekeur zit in dit deel. Hetzelfde geldt voor de potentiële oplossingen van puzzels. Enerzijds zijn die oplossingen niet altijd logisch. Zo kan een 'environmental activist' met zijn kartonnen protestbordje op gedumpt gifafval inslaan totdat de vervuilende tonnen verdwijnen en dus zijn opgeruimd. Maar als je er een 'cleaning lady' opzet, gebeurt er niets. Dat beperkt de creativiteit. Anderzijds geeft het spel soms een ander resultaat aan jouw oplossing. Als je een ter dood veroordeelde een advocaat geeft, doet het spel alsof je hem een vermomming hebt gegeven waarmee hij kan ontsnappen.

Hoe creatiever hoe leuker

Meestal ligt de oplossing sterk voor de hand en soms wordt die al aangereikt in de omschrijving van het probleem. 'Oma heeft een stoel nodig', dat niveau. Moeilijk is Unlimited absoluut niet. Dat wil niet zeggen dat het enkel geschikt is voor kinderen, want er wordt soms nog best wat achtergrondkennis gevraagd. Maar zelfs wie zo nu en dan iets op moet zoeken op Wikipedia zal hooguit enkele minuten nodig hebben voor een puzzel. Wat elke puzzel toch leuk maakt, is je eigen fantasie. Creatief denken is het doel, het oplossen van een puzzel is slechts een excuus. Zelfs met bovengenoemde beperkingen is de stroom oplossingen van elk probleem namelijk eindeloos, en de uitwerking ervan niet zelden komisch.

Na elke puzzel ontvouwen zich kleine verhalen en overal in de wereld is jouw invloed zichtbaar. Schakel in het dinosauruspark een vlinder uit voordat het beestje chaos kan veroorzaken in de toekomst – de game zit vol met dit soort verwijzingen naar popcultuur – en de inmiddels agressieve vlinder weet met een tijdmachine terug te keren en alsnog wraak te nemen. Voorzie een eenzame kakkerlak van een partner en de hoofdstad wordt overspoeld door een kakkerlakkenplaag. Nodig een medusa uit voor een dansfeest in het spookhuis en het gevolg is een bonte mix monsterlijke standbeelden.

 

Geen alcohol en seks

Wie een puzzel verprutst met bijvoorbeeld een fatale afloop, wat soms best vermakelijk is en trouwens niet altijd verkeerd, kan een level resetten zonder Starites te verliezen. Een enkele keer is dit zelfs nodig omdat het helpen van de één ervoor zorgt dat het probleem van de ander onoplosbaar wordt. Bijvoorbeeld als drie orcs een kasteel willen binnenvallen, maar de wachter ze juist weg wil jagen. Door zo'n reset komt het nooit voor dat je door eigen toedoen volledig vastzit. Dit zijn kleine dingen die er wel voor zorgen dat Unlimited voelt als een afgerond geheel.

Dat je zelf objecten kunt maken en toevoegen aan de vocabulaire is een grappig idee, maar het levert niet echt wat op. Het draait vooral om het aanpassen van een bestaand object zodat het een nieuw object wordt, en dat kan weer enkel omschreven worden met al bestaande woorden. Geef een watermeloen een chique motiefje en een gouden kroon, en noem het een koninklijke watermeloen. Presto. Als je 'royal watermelon' intypt, krijg je het zelf geknutselde stuk fruit. Niet heel zinvol. Wie hoopt op deze manier in de game ontbrekende woorden – alcohol, seks, bijbels en eigennamen – via een omweg toe te voegen, komt dus bedrogen uit. Maar een beetje creatieveling weet ongetwijfeld amusante en suggestieve gedrochten te creëren.

Ondanks de mooie, levendige spelwereld en de uitgebreidere vocabulaire voelt Scribblenauts Unlimited uiteindelijk meer als een verbeterde versie van eerdere delen dan als een echt vervolg. Het spel heeft nu een duidelijk doel dankzij de verstening van die arme Lily. Bovendien is het spel charmanter en vollediger, en krijgt de speler meer vrijheden dan voorheen. 'Onbeperkt' is de game zeker niet. Bij wie de verveling al toesloeg in andere Scribblenauts-games hoeft deze geen nieuwe kans te geven. Het blijft onmiskenbaar een spel waarbij meer plezier gaat zitten in vrijblijvend ontdekken en uitproberen dan in het overwinnen van een uitdaging en het halen van de eindstreep.

Deze game is getest op PC.