Na het starten van het spel krijg je een korte uitleg over de constructie van gebouwen en de benodigde grondstoffen, alsmede een voorraadje om je op weg te helpen. Rymdkapsel laat de setting het verhaal vertellen, met glanzende pixelsterren in de verte en geometrische figuurtjes die onbewogen wachten op instructies. De drie stapeltjes ingrediënten die klaarliggen vormen de basis voor een succesvol ruimtestation: energie (groen), materialen (paars) en voeding (geel) voor je onderdanen. Twee werkers in de vorm van witte blokjes staan paraat om te bouwen, grondstoffen te verslepen en je basis te verdedigen.

Rymdkapsel

Rode draad

Al snel leer je dat er tijdsgebonden strategiewerk aan de winkel is, met als eerste opdracht het plaveien van de lege ruimte. Wegen – of eigenlijk gangen – en productiecentra voor grondstoffen bouw je door ze uit een balk in het scherm te slepen en gebouwen moeten altijd aan gangen zijn verbonden. Net als bij Dune II (de grondlegger van het genre) en Warcraft: Orcs & Humans (één van de eerste klonen) fabriceer je grondstoffen om vervolgens minions te trainen. Deze verdedigen uiteindelijk de basis tegen de aanvallers die vroeg of laat opduiken. Ver buiten je basis sluimeren ook nog eens mysterieuze zwarte zuilen, die verdacht veel op de monolith uit 2001: A Space Odyssey lijken. Tik je erop dan verliezen de zuilen echter alle geheimzinnigheid, want je krijgt meteen de betekenis te zien. Maar daarover zo meer.

Je onderdanen sleep je onderin het scherm naar een functie om ze aan het werk te zetten. Sleep ze bijvoorbeeld naar construction en ze beginnen met bouwen of sleep ze naar engineering om sneller energie op te wekken. Heb je een extractor en reactor gebouwd, dan komen materialen en energie, de eerste bouwstenen voor productie, binnen. Daarna is het zaak om tuinen en een keuken te bouwen, waarmee het ruimtespel ineens menselijker van aard wordt. Het delven van grondstoffen maakt plaats voor bereiding van voedsel en de zorg voor je rechthoekige onderdanen. Ze vormen het hart van je ruimtestation maar zijn tevens het doel van vijanden en bijster hulpeloos zonder wapen.

Zodra de balk onderin het scherm rood wordt vliegen komeetachtige wezens over je basis, schietend op alles dat wit en rechthoekig oogt. Een wapenkamer biedt hier uitkomst en bij de aankoop ervan zijn gelukkig reeds twee guns inbegrepen. Onderdanen die je naar de functie defense stuurt lopen de blauwe kamer binnen, pakken de wapens op en openen vuur op de rode kometen.

O ja, dan zijn er nog die ´mysterieuze´ zwarte zuilen buiten de basis. Tik erop en je ziet welke krachten ze je onderdanen verstrekken, variërend van hogere snelheden tot betere wapens. Bouw je een gang naar een zuil, dan verschijnt de functie research en mag je de witte rakkers op onderzoek sturen.

Rymdkapsel Rymdkapsel

Zweeds bouwpakket

Rymdkapsel lijkt een strategiegame pur sang: je verzamelt grondstoffen, verdeelt je manschappen over functies en houdt vijanden op afstand. Het minimalistische jasje en de vereenvoudigde gevechten vermaken en dagen uit, maar heb je nog klassiekers als Dune II, Command & Conquer of Red Alert 3 fris in het geheugen zitten, dan voelt het waarschijnlijk beperkt. Wat begint als strategiespel eindigt na 28 waves bovendien als tower defense, met een licht gevoel van verraad. Je werkt immers strategisch toe naar de illustere zuilen, die ineens ondersteuning blijken te zijn voor de echte missie: overleven.

Rymdkapsel klinkt als een IKEA-meubel en speelt dan ook een beetje als een bouwpakket. Plaats de blokken goed en een vermakelijk, doch kort potje tower defense volgt. Verwaarloos echter de basis en de pret is weg. Uiteindelijk houdt Rymdkapsel je slim bezig met kundig gerecyclede, geconcentreerde elementen uit het RTS-genre, vooral vermakelijk doordat het bekend en veilig voelt. Het tower defense-gedeelte is evenzo plezierig, hoewel kort van duur en simpel in opzet. Rymdkapsel richt zich iets teveel op geleende, minimalistische concepten en te weinig op content. Wij wachten met smart op een update en nieuwe zuilen, dit keer iets mysterieuzer misschien?

Benieuwd naar de betekenis van Rymdkapsel? Spreek het uit met een Scandinavisch accent en wellicht weet je genoeg. Rymdkapsel kost €3,59 en is te downloaden voor Android en iOS.