Review
Quantum Break

Quantum Break

Een paradepaardje op papier

Geschreven door Harry Hol op
Onder alle grafische pracht en indrukwekkende vormgeving is Quantum Break niets meer dan een aardige cover-shooter met superkrachten. Sommige gevechten zijn leuk en intens, vooral als je al je krachten inzet. Deze momenten zijn echter zo voorbij en de vijanden zijn oliedom. De ‘tv-serie’ is miserabel slecht geschreven en wordt enkel drijvende gehouden door de fantastische acteurs.
6,5
Score
65
Score: 65
 • Pluspunten
 • Vormgeving, leuke shootermomenten
 • Minpunten
 • Wapens zijn oninteressant, verhaal is zwak, slecht geschreven

Quantum Break begint met hoofdpersoon Jack Joyce die midden in de nacht het laboratorium van zijn vriend Paul Serene bezoekt om een experiment bij te wonen. Het experiment gaat uiteraard fout, met als resultaat dat ‘de tijd’ kapot is en Jack opeens superkrachten ontwikkelt. Deze krachten gebruik je in gevechten en puzzels. Zo kun je vijanden in een bubbel bevriezen, supersnel rennen, een tijdschild gebruiken en een schokgolf afvuren. Tijdens de game vind je ‘chronon particles’ waarmee je je superkrachten kunt versterken, al geven de upgrades niet echt nieuwe krachten. Hooguit wordt je schild sterker of kun je vaker supersnel rennen. Wat volgt is een reeks vuurgevechten afgewisseld door segmenten waarin je de omgeving verkent en enkele eenvoudige puzzels oplost.

Dit is een cover shooter, wat betekent dat je een groot deel van de vuurgevechten schuilt achter handige barrières. Jack gaat automatisch in dekking als hij naast een obstakel staat. Er is geen coverknop zoals in bijvoorbeeld The Division of Gears of War. Tijdens het gevecht kun je switchen tussen een aantal wapens die je her en der vindt. Deze variëren van allerlei machinegeweren en jachtgeweren tot een assortiment pistolen. Hier zien we ook een van de eerste breuken in de façade van Quantum Break. De meeste wapens zijn namelijk niet bar interessant of handig. In de meeste gevallen is het standaard pistool de beste keuze. Niet alleen omdat deze heel zuiver richt, maar ook omdat deze onbeperkt ammunitie heeft. Koppel dit aan een van de meest gebruikte superkrachten, waarbij je een vijand in een bubbel vangt en dan een clip kogels er op afvuurt, en je hebt eigenlijk niets anders nodig.

Quantum Break

Het gebruik van de tijdkrachten maakt gevechten wel spectaculair. Vooral als je alle krachten tot je beschikking hebt is het een genot om supersnel door de kogelregen te flitsen (de omgeving staat dan even stil), een tijdbubbel af te vuren, vijanden met een superschop neer te halen of om exploderende vaten naast vijanden te laten ontploffen. Als je op deze manier speelt zijn de actiescènes erg leuk. Helaas is dit bij de meeste gevechten niet echt nodig. Zeker in de eerste helft van het spel is het veel efficiënter om ergens achter een muurtje te wachten tot de oliedomme vijanden vanzelf naar je toe komen. De kunstmatige intelligentie is zo slecht dat vijanden soms niet naar je toe komen maar ergens bevroren blijven staan tot je in de buurt komt. Dan pas komen ze in beweging. Dit betekent dat je eerst wacht tot je als in een schiettent alle rennende mannetjes neermaait, dan naar voren rent, in dekking gaat en dan de volgende golf uitschakelt.

In sommige gevechten zitten echter ook wat speciale tegenstanders, die zelf de tijd manipuleren. Deze injecteren de broodnodige spanning en variatie, al zijn hun patronen ook redelijk snel te herkennen en te exploiteren.

Verkennen

Tussen de gevechten door verken je diverse schitterend vormgegeven locaties. In een aantal ervan zijn de effecten van de breuk in de tijd zichtbaar. Zo zijn er momenten waarin alle andere mensen bevroren zijn en jij tussen hen doorloopt en collectibles verzamelt. Deze laatsten zijn over het algemeen e-mails in computers en andere verhaaldingetjes. Hoewel er veel tijd gestoken lijkt te zijn in het schrijven en maken van al die verzamelbare verhaaltekstjes, voelt het raar om tijdens een catastrofe rustig andermans e-mails te gaan staan lezen. Uiteindelijk voelt het vooral als ‘verzamel zeven dingen in dit level’ en minder als een uitwerking van het universum.

Quantum Break
Quantum Break
Quantum Break

Tijdens het verkennen kom je puzzels tegen die uiteraard alleen met de tijdkrachten zijn op te lossen. Dit voelt vaak erg geforceerd. Zo is er in het begin een heftruck die een pallet omhoog moet houden, maar te snel zakt voor je er op kunt klimmen. In plaats dat Jack een baksteen op de knop legt, gebruikt hij zijn gave om de tijd te bevriezen. Het spel zit vol met dergelijke geforceerde momenten.

Ook zijn er puzzels die om onverklaarbare reden steeds weer terugkeren, zonder dat de uitdaging verandert. Als je op een gegeven moment doorhebt hoe je een te snel sluitende schuifdeur met je superkrachten moet bevriezen, is de uitdaging weg. Echter moet je nog heel wat deuren op exact die manier openhouden. Dergelijke ‘puzzels’ gaan dan als een soort bezigheidstherapie voelen. Vooral als je exact dezelfde puzzel meerdere malen moet oplossen. Dit gebeurt omdat de checkpoints op ongelukkige momenten zitten. Het komt regelmatig voor dat je een aantal simpele puzzels zoals die snel sluitende schuifdeuren moet oplossen vlak voor een groot vuurgevecht of een baasgevecht. Sterf je, dan ga je terug naar het moment vóór je deze banale puzzels hebt opgelost. Dit is bijzonder frustrerend.

Doorspoelen

En dan de grote gimmick van Quantum Break: de ‘televisieserie’. De game is in een aantal ‘acts’ opgedeeld, die worden afgesloten met een aflevering. Elke aflevering duurt zo’n 20 minuten, en is in HD gefilmd met echte acteurs in echte decors. Ontwikkelaar Remedy dacht dat het interessant zou zijn als de game over de held gaat en de serie over de boeven. Remedy heeft zich vergist. 

Quantum Break

Hoewel het wellicht leuk is om te zien wat de tegenstanders in dit universum motiveert, komt dit totaal niet uit de verf. De serie focust op volkomen oninteressante momenten en speelt deze veel te lang uit. Kan het ons echt wat schelen of de schofterige beveiligingsman van de evil megacorp Monarch in de friendzone zit met zijn mooie blonde collega? Zelfs als er later enige twisten in het verhaal zitten, blijf je je afvragen waarom je hier naar zit te kijken. Toegegeven, de cast is fenomenaal. Ze weten hun personages in dit vreselijk saaie script nog enigszins goed neer te zetten. Maar hoe mooi het ook allemaal is gefilmd, uiteindelijk zijn het twintig minuten durende cut scenes die veel te lang duren, die gaan over personages die je niks kan schelen in situaties die je niet emotioneel raken.

Keuzes keuzes

Als speler heb je enige invloed op het verhaal. In elke act zitten een aantal ‘ripples’ verstopt. Dit zijn momenten waarin de handelingen van Jack invloed uitoefenen op de tv-serie die je kunt zien na elke act. Die stellen echt niet veel voor. Ergens in act 1 verbeter je een formule op een schoolbord. In aflevering 1 van de serie zie je opeens dat schoolbord met een wetenschapper ernaast die zegt: ‘hey, iemand heeft die formule verbeterd’. Tja.

De belangrijkste keuzemomenten vormen een fundamentele fout in het ontwerp van Quantum Break. Aan het eind van elke act schakelt het spel over naar het perspectief van de bad guys. Vervolgens moet je als bad guy een keuze maken. Dit is een bizarre situatie. Want hoe interessant het ook is om het verhaal interactief te maken, is het gewoon een vergissing om die keuze te laten maken vanuit het oogpunt van de tegenstanders. Het haalt je totaal uit het verhaal omdat je opeens ofwel plots ‘voor de boeven’ moet zijn en kiezen wat hen het beste uitkomt, ofwel de boeven de slechtst mogelijke keus moet laten maken zodat held Jack er beter van wordt. Door deze onmiddellijke afstand tot de situatie is er geen sprake van een moreel vraagstuk en is er geen spanning. Je bent uit het verhaal en je zit in een ongeloofwaardige situatie die niets aan het spel toevoegt, anders dan dat het verhaal een iets andere wending neemt. 

Quantum Break

Zonde

Het is verleidelijk om je te laten overdonderen door de hoeveelheid geld en moeite die is gestoken in Quantum Break. Hollywood-acteurs, fantasievol design, indrukwekkende sets… en een heuse tv-serie tussen de gameplay door. Op papier klinkt dit als een paradepaardje voor de Xbox One. In de praktijk zitten er zoveel kleine en grote irritaties in dat het eindresultaat enorm tegenvalt. We hebben het nog niet eens gehad over het rare storingsfilter dat over alle beelden heen zit, waardoor we echt even dachten dat onze HDMI-kabel kapot was. Of over de glitch waardoor lampen in een andere ruimte door de muren heen schijnen, waardoor je denkt dat je een geheim hebt ontdekt wat er niet is. Of het feit dat je constant een ‘detective mode’ moet activeren, maar dat die uit gaat als je een stap zet, waardoor je de hele tijd heen en weer schakelt om een bepaald geheim te vinden.

Alle pracht en praal, alle dure sets, alle indrukwekkend vormgegeven tijdbreukmomenten, ze kunnen niet verhullen dat de game zelf flinterdun is, en enkel bestaat voor de makers om Hollywoodje te spelen. Remedy wil overduidelijk liever tv-series maken dan games, maar zoals ze dat in showbusiness zeggen: doe maar liever iets wat je wél kan.

Quantum Break is vanaf 5 april verkrijgbaar op Xbox One en pc. Deze recensie is gebaseerd op de Xbox One-versie van de game.

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Laatste online game op PS2 sluit servers De bloederige wereld van Doom in live-action
61

Reacties op: Quantum Break

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  haastnooit

  • 1 april 2016 09:10
  Jammer zeg had hier veel meer van verwacht.
  Zit erg veel verschil in reviews, varieert van 6 tot een 9. Lijkt een love it or hate it game.

  Edit: Niet om te zeggen dat deze review niet klopt, want ik heb Harry als reviewer best hoog zitten, maar ik zie in andere reviews vooral 8en en negens. Ik ga de game toch proberen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Mister White

  • 1 april 2016 12:48
  @haastnooit Een 6 tot een 9 is geen "love it or hate it", dat zou het zijn als de cijfers tussen de 3 en de 9 zouden zitten.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  spreadthehate

  • 1 april 2016 09:12
  Ouch, ergens had ik dit wel verwacht met alle hype rond deze game.
  Haal deze wel een keer in de aanbieding .

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Zut

  • 1 april 2016 09:14
  Exact wat ik ervan had verwacht. De gameplay zag er vreselijk saai uit. Toch wel een grote teleurstelling voor Microsoft.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SamBeesems

  • 1 april 2016 09:18
  De hype-train heeft lang rond mogen rijden, maar is op station Gamer.nl ontspoord. Jammer, omdat de core mechanic zo veel potentieel heeft. Maar totaal niet onverwacht. Een multimediale storyline met een tie-in serie is een absoluut obstakel voor een goed verhaal.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  NextKid

  • 1 april 2016 09:45
  Zooo. Dat wordt uit de budgetbak dus. Alles zag er middelmatig uit in de trailers. ach ja. nog een maandje en dan uncharted.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JaapGoose

  • 1 april 2016 09:52
  Oef, da's geen best cijfer..

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 1 april 2016 09:52
  Bende. de game draait in 720p en heeft nog framedrops. sloppy gameplay. sloppy animaties. slecht verhaal. Wie de hell bedacht dat een tv-serie dit moest ondersteunen moeten ze echt ontslaan. Dit moest mijn system-seller worden. what the. Een gimmick game, en als remedy-fan: 1 zware deceptie.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SamBeesems

  • 1 april 2016 10:01
  @casualkiller Nu heb ik de game niet gespeeld, maar het lijkt er op dat Remedy zichzelf in de voet schiet. Toch zijn veel critici ook redelijk positief, dus ben ik des te benieuwder wat er voor verkoopcijfers uit komen rollen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  keepitfrosty

  • 1 april 2016 10:03
  @casualkiller Je kan je system toch alsnog gaan sellen als het zo tegenvalt ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  SamBeesems

  • 1 april 2016 10:15
  @keepitfrosty Hahaha, dat zie ik zo snel niet gebeuren. Of QB mijn Xbox ooit aanraakt is een tweede….

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkRuleR

  • 1 april 2016 10:02
  Nou dit is wel een erg laag cijfer. Zeker vergeleken met reviews van andere sites.
  Maar ik kan me de laatste tijd ook geen positieve review van Harry meer herrineren. :)
  Ik heb hem gepreordered. Ga zelf een conclusie trekken.
  Voorlopig heb ik nog wel zin in de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 1 april 2016 10:03
  @DarkRuleR The Division, een 8,5, van Harry.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkRuleR

  • 1 april 2016 10:16
  @MichelMusters cool! Je hebt toch 1 positieve gevonden. Die moet ik dan gemist hebben.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  HarryHol

  • 1 april 2016 10:14
  @DarkRule Bravely Second: 8. Zombi: 8. The Division: 8,5. World of Warships: 8. Kerbal: 10. Heart of Thorns: 8,5.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  DarkRuleR

  • 1 april 2016 10:25
  @HarryHol Oke. Dan had ik dat niet goed gezien.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  XtraLinkUK

  • 1 april 2016 20:07
  @DarkRuleR Ja, zo blijft een deels terechte (als het gaat om budget vs. prijzen en ambities tegen de huidige content) preview, die veel backers in het oog steken, lang hangen. (damn, wat een lange zin haha!)

  Een aantal bezoekers kunnen kritiek niet altijd waarderen, iedereen heeft weleens iets vergelijkbaars met een game. Maar, om dan meteen GNL niet meer willen bezoeken en een prof. af te blaffen?

  De kritieken waren echt snoeihard. Nee, dat gaat te ver.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Arrahant

  • 1 april 2016 15:03
  @HarryHol ^^

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  FishSt1ck

  • 1 april 2016 10:05
  1 april!

  Maar anders… erg jammer, had wel een hoop verwacht van Remedy

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The Chosen One

  • 1 april 2016 10:20
  @FishSt1ck Met een 7.8 uit 54 reviews lijkt me dat nog steeds meer dan redelijk. Nooit teveel naar 1 review kijken.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.