Vroeger...

De eerste Panzer Dragoon verscheen in 1995 bij de launch van de Sega Saturn. Met revolutionaire 3d graphics, prachtige CGI intro en unieke voice acting liet het spel de kracht en vooruitgang van de (toenmalige) Next-Generation console zien.

Logischerwijs kwamen er een aantal vervolgen, die allen op de Saturn verschenen. Er kwam zelfs nog een 2d versie voor de toen reeds afgeschreven GameGear.

Sinds 1998 is er echter geen spel meer gemaakt die de naam 'panzer dragoon' droeg, tot nu toe dan. 5 jaar na de laatste titel en 8 jaar na de originele release verschijnt Panzer Dragoon Orta, de 5e in de reeks, op de Xbox.

Zand, zand, en beesten met te veel tanden.

De setting van de panzer-series is een post apocalyptische omgeving met vooral veel woestijnachtige gebieden. Ooit behoorde de wereld echter toe aan een machtige en technisch hooggeavanceerde beschaving; de 'Ancients'. Met al hun geavanceerdheid hebben zij helaas (per ongeluk) hun eigen beschaving vernietigd. Wat over is gebleven is een wereld vol met gemuteerde beesten (dankzij de experimenten van de Ancients), aangevuld met diverse (semi) mensachtige beschavingen en ruines van de eens zo prachtige en grootse steden. De macht in deze brave new world ligt bij de groepen die zoveel mogelijk technologie van de Ancients hebben weten te bemachtigen.

Het belangrijkste stukje technologie zijn de dragoons, draakachtige wezens die als machtig wapen kunnen worden gebruikt. En het geluk wil dat jij als speler zo`n draak besturen mag.

Draak redt meisje, meisje red wereld.

Tussen alle delen in de serie zit aardig wat tijd en elk deel heeft zijn eigen hoofdpersonen en verhaallijn. Doordat elk deel zodoende min of meer op zichzelf staat is het dan ook niet nodig om de eerdere delen te kennen om Orta te snappen.

In dit nieuwste deel zien we in een alleraardigste cgi intro hoe een grote lucht invasiemacht een meisje probeert te 'stelen'. Helaas voor die invasie macht komt een imposante draak met aardig wat firepower haar op het laatste nippertje redden. De draak neemt het meisje op zijn rug en schiet zich vervolgens door de vliegende schepen en draakachtigen van de invasie macht heen om te ontsnappen.

De rest van het spel draait natuurlijk om de draak en zijn berijdster, die de naam Orta heeft. Wie is ze, waar komt ze vandaan, en waarom zitten ze achter haar aan.