De Nokia G21 bevat te veel compromissen

De Nokia G21 bevat te veel compromissen

De Nokia G21 is met 189 euro niet duur, wat hem interessant maakt voor een groot publiek. Reden genoeg om de smartphone uitgebreid te testen. Dat heb ik de afgelopen weken gedaan. De telefoon aanbevelen vind ik moeilijk, en graag leg ik je uit waarom.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op ComputerTotaal.

Degelijk ontwerp

De behuizing van de Nokia G21 is van kunststof, voelt solide aan en ligt prettig in de hand. Vingerafdrukken zijn minder zichtbaar dan op smartphones met een glanzende achterkant. Een aandachtspunt is dat de cameramodule achterop snel krast. Dit lees ik ook terug in andere reviews. 

 

Het ontwerp is simplistisch, wat ikzelf prima vind. De aan- en uitknop op de rechterzijkant bevat een nauwkeurige en snelle vingerafdrukscanner om de telefoon te ontgrendelen. Fijn is de aanwezigheid van een 3,5mm-audiopoort op de bovenkant om oordopjes of een hoofdtelefoon aan te sluiten. Veel midrange en high-end smartphones missen een audiopoort. Ook prettig is dat de Nokia G21 ruimte biedt aan twee simkaarten én een micro SD-kaartje. Onderop vind je een usb-c-poort. 

Waar ik geen fan van ben, is de Google Assistent-knop op de linkerzijkant. Die knop voelt overbodig aan omdat je de Assistent ook kunt starten via de aan- en uitknop. Bovendien is de werking van de speciale knop niet te veranderen. Op sommige smartphones kun je instellen dat de knop in plaats van de Assistent de rekenmachine of zaklamp start, bijvoorbeeld. Het is jammer dat Nokia die optie niet geeft.

 
 

Slechts een HD-scherm

Het scherm van de Nokia G21 is 6,5 inch groot. Dat is een gangbaar formaat anno 2022. Minder gebruikelijk is de schermresolutie. De Nokia-telefoon heeft een scherm met een resolutie van 1600 x 720 pixels, oftewel HD. Veel concurrerende toestellen zijn voorzien van een Full-HD-scherm (minimaal 1920 x 1080 pixels), dat merkbaar scherper beeld toont. Spijtig dat Nokia op dit punt bezuinigt. 

Het bedrijf kiest bovendien voor een lcd-scherm, dat minder kleurrijk oogt dan een oled-scherm. Er verschijnen steeds meer toestellen onder de tweehonderd euro met een oled-scherm. Enkele voorbeelden zijn de Xiaomi Redmi Note 11, Poco M4 Pro en Motorola Moto G31. 

Veel betaalbare smartphones gebruiken een scherm met een verversingssnelheid van 90 Hz. Die verversingssnelheid levert soepeler beeld op dan een 60Hz-scherm. Ook de Nokia G21 heeft een 90Hz-display. Het scherm oogt inderdaad vloeiender, maar blijft als HD-lcd-scherm geen uitblinker in de markt.

 

Nokia G21 specificaties

Voor de specificaties geldt dat de Nokia G21 een dertien in een dozijn-toestel is. De gebruikte Unisoc T606-processor is geen snelheidsmonster maar vlot genoeg voor WhatsApp en andere populaire apps. Het werkgeheugen is met 4 GB van gebruikelijke grootte. 

Je kunt de Nokia G21 kopen met 64 GB of 128 GB ingebouwd opslaggeheugen. Het prijsverschil is beperkt. Goed om te weten is dat je het opslaggeheugen zelf kunt vergroten door een microSD-kaartje in de smartphone te stoppen. 

De Nokia G21 ondersteunt géén 5G-internet. Sommige concurrerende toestellen doen dat wel, wat ze meer toekomstbestendig maakt. Vooralsnog biedt 5G weinig meerwaarde ten opzichte van 4G, dat de Nokia G21 natuurlijk wél gewoon ondersteunt. Ook kan de smartphone overweg met wifi 5 (802.11ac) en heeft hij een nfc-chip om contactloos te pinnen in winkels. 

Lange adem, lange oplaadtijd

Nokia claimt dat de accuduur van de Nokia G21 erg goed is, tot wel drie dagen gebruik. Bij mijn redelijk intensieve gebruik houdt de 5050mAh-accu het zeker twee dagen vol. Dat is een knappe prestatie en deels te danken aan het lagere resolutie scherm. Ik verwacht dat veel mensen twee tot drie dagen met de Nokia G21 kunnen doen. 

En dan is het tijd om de accu - van gemiddelde grootte - op te laden. In de doos van de Nokia G21 zit een 10watt-oplader. Dat is gek, want de fabrikant zegt dat de smartphone kan opladen met maximaal 18 watt. De keuze voor een tragere oplader is een financiële keuze, heb ik begrepen. In de praktijk betekent het dat het volledig opladen van de accu ruim 2,5 uur duurt.

Dat is erg lang, ook voor een budgetsmartphone. Ik heb er een 18 watt-oplader met PD-ondersteuning bij gepakt en de G21 toen nog eens volledig opgeladen. Het scheelde veertig minuten. 

Geen groothoekcamera

Op de achterkant van de Nokia G21 vind je drie cameralenzen. Dat zijn een hoofdcamera, een macrocamera en een dieptesensor. Die laatste is geen echte camera, maar een sensor om een scherpte-diepte-effect te creëren. In feite heeft de G21 dus maar twee camera's, waarvan de macrocamera zwaar tegenvalt. De resolutie van 2 megapixel is namelijk zo laag dat macrofoto's er wazig en flets uitzien. Dat merken we vaker op budgetsmartphones.

 
 
 

De hoofdcamera van de Nokia G21 bevalt prima en heeft een aparte nachtmodus. Die helpt, zoals je op onderstaande fotovergelijking ziet. 

Zonder nachtmodus
Met nachtmodus

In de camera-app schotelt Nokia je overigens ook een zoommodus voor, maar laat je niet van de wijs brengen. De Nokia G21 heeft geen zoomfunctie en maakt via de zoommodus enkel een uitsnede van het beeld. De kwaliteit is niet bijzonder, zo zie je hieronder.

 
 

Opvallend is het gebrek aan een groothoekcamera op de Nokia G21. Veel concurrerende budgetsmartphones hebben wél zo'n camera, waarmee je een wijder deel van de omgeving vastlegt. Ook De Nokia G20 van een jaar geleden beschikt over een groothoekcamera. Naar mijn mening had Nokia voor de G21 beter opnieuw voor een groothoekcamera kunnen kiezen in plaats van een macrocamera.

De selfiecamera van de smartphone is overigens boven verwachting goed. Dat is een plus als je veel videobelt met je toestel of graag selfies schiet.

Oude software

De Nokia G21 draait bij zijn release op Android 11 en niet op Android 12. Dat is gek, want concurrerende merken brengen wél nieuwe toestellen met Android 12 uit. Nokia deed dat een paar jaar geleden ook, maar kiest nu dus voor een verouderde versie. Het bedrijf beloofde uiteraard een Android 12-update, maar garandeert geen update naar versie 13. Die is nu in ontwikkeling en komt in augustus of september uit. Dat Nokia nog geen toezegging wil doen over een update voor de G21, wekt bij mij geen vertrouwen. 

Concurrerende fabrikanten doen wél een toezegging. Android 13 introduceert allerlei visuele en technische verbeteringen, maar wie nu een Nokia G21 koopt, weet niet of hij/zij gaat profiteren van die verbeteringen. En dat is gek bij een telefoon die net te koop is en notabene met een verouderde Android-versie uitkwam. 

 
 
 

Beveiligingsupdates krijgt de Nokia G21 drie jaar lang, één per maand. De frequentie is erg goed, de periode gemiddeld. Ook Oppo, Realme, OnePlus, Xiaomi en diverse andere merken garanderen drie jaar updates voor hun budgettoestellen. Samsung kiest voor vier jaar en is op dit vlak dus de beste keuze. 

De software zelf op de Nokia G21 bevalt goed omdat Nokia kiest voor een nauwelijks aangepaste versie van Android. Wel valt de fabrikant je in het begin lastig met deelname aan een gebruikersprogramma, wat je gelukkig kunt weigeren. Op het toestel staat een handvol commerciële apps geïnstalleerd, waaronder Netflix en LinkedIn.

Conclusie: Nokia G21 kopen?

De Nokia G21 is geen schot in de roos. Het toestel sluit simpelweg teveel technische compromissen ten opzichte van de concurrentie en is daarom geen slimme koop. Helemaal niet omdat de software verouderd is en weinig updates krijgt. Ook dat doen veel vergelijkbaar geprijsde smartphones beter. Hoewel de Nokia G21 voor sommigen een prima keuze is, raad ik de meeste geïnteresseerden aan om verder te kijken. Bijvoorbeeld in onze koopgids met de 10 beste smartphones tussen de 150 en 200 euro

Conclusie

**Prijs** € 189,- **Kleur** Paars, blauw **OS** Android 11 **Scherm** 6,5 inch lcd (1600 x 720, 90 Hz) **Processor** Unisoc T606 **RAM** 4 GB **Opslag** 64 of 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 5.050 mAh **Camera** 50 en 2 megapixel + dieptesensor (achter), 8 (voor) **Connectiviteit** 4G, Bluetooth 5.0, wifi 5, gps, nfc **Formaat** 16,5 x 7,6 x 0,85 cm **Gewicht** 190 gram **Overig** dualsim, vingerafdrukscanner **Website** [www.nokia.com](https://www.nokia.com/phones/nl_nl/nokia-g-21?)

Plus- minpunten

Opgeruimde software

Lange accuduur

Houdt prettig vast

Goede selfiecamera

Langzame oplader meegeleverd

Oude software en maar één versie-update

HD-scherm

Beperkte camera's

Hoe vond je dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.
Artikel als favoriet toevoegen

Weet je zeker dat je de comment van wilt verwijderen?

""

Reacties

Meeste likesNieuwsteOudste
Login of maak een account en praat mee!
test

iPhone of Samsung iets anders kun je beter laten liggen

0
test

@R.J dat ligt maar net aan je budget en wat je er van verwacht. Als je met €189 naar een Apple store gaat, kun je hooguit met een lader naar huis. En bij Samsung kom je ook bij de budget bak uit.

0

Aanbevolen voor jou