Enkele maanden nadat Ninja Gaiden in Amerika uitkwam, ligt hij dan ook eindelijk hier in de winkels, inclusief de veelbesproken censuur. Een Japanse hack & slash game waar vele gamers al maanden op wachten. Volgens de excentrieke Tomonobu Itagaki, hoofd van Team Ninja, is het de beste actiegame ooit gemaakt. En hij zou misschien wel eens gelijk kunnen hebben.

Je kent Ninja Gaiden misschien nog wel uit de arcades of van de NES (de game heette hier Shadow Warriors). Je speelt nog steeds Ryu Hayabusa, iemand die veel mensen waarschijnlijk wel kennen uit de Dead or Alive reeks, en zo zal ook Ayane de revue passeren. Verder heeft deze nieuwe Ninja Gaiden weinig van doen met de oude klassiekers, want het verhaal is compleet nieuw. Het verhaal is sowieso niet één van de sterkste punten van de game, zoals in veel Japanse actiegames. Ryu's clan waakt over de Dark Dragon Blade, een eeuwen oud zwaard, dat duivelse krachten geeft aan degene die het hanteert. Dan wordt Ryu's dorp plotseling aangevallen, waarna vele dorpelingen de dood vinden en de Dark Dragon Blade verdwenen is. Ryu zint natuurlijk op wraak en volgt het spoor van de daders naar de Vigoor Empire, een fictief land ergens in Azië.

Dat het verhaal flinterdun is maakt niet uit, want het draait allemaal om de gameplay in dit soort games, en daarmee zit het helemaal goed. Het vechtsysteem is razendsnel, maar reageert ook erg direct is binnen een half uurtje onder de knie te krijgen. Maar denk niet dat het daarom oppervlakkig is, want je hebt een variatie aan combo's en moves die je zelden tegenkomt in een game. Het vechtsysteem is zo enorm diep dat ik aan eind van de game nog steeds nieuwe moves ontdekte. Ook vind je gaandeweg nieuwe wapens, elk met talloze verschillende aanvallen, die weer geschikt zijn voor verschillende situaties. Het vechtsysteem is zo diep het geen moment saai wordt, en ik telkens weer stond te popelen om aan de slag te gaan als er een horde vijanden op me afkwam.

Die vijanden laten gele, blauwe of rode Essence achter wanneer je ze verslaat, wat je kunt zien als respectievelijk geld, health en magic. De magic heb je nodig voor Ninpo aanvallen, een soort magische über-aanval die meestal meerdere vijanden tegelijk doodt of veel schade doet aan een eindbaas. Omdat je aantal magic slots echter beperkt is kun je deze aanvallen niet in overmaat gebruiken en kun je ze het best bewaren voor de juiste momenten. Met de gele essence, oftewel het geld, kun je bij een smid verschillende elixirs kopen voor bijvoorbeeld health en magic, maar ook pijlen inslaan voor je boog of wapens laten upgraden, waardoor ze sterker worden en je er nieuwe moves mee kunt maken.