Basketbal is niet een verschrikkelijk populaire sport in Nederland en NBA Live en de NBA 2K-serie moeten dan ook strijden om de restjes. Die tweede weet de laatste jaren de meeste harten te veroveren en dat is dit jaar niet anders.

Laten we meteen beginnen bij één van de grootste en leukste nieuwe toevoegingen aan NBA 2K10: NBA Today. Deze tool houdt de NBA-wedstrijden in de Verenigde Staten nauwkeurig bij en converteert elke week de veranderingen en gebeurtenissen van de echte competitie naar het spel. Het commentaar in het spel wordt hier zelfs door beïnvloed en geeft zo correct mogelijke up-to-date informatie over de spelers en de clubs.

Daarnaast is ontwikkelaar Visual Concepts een samenwerking aangegaan met statistiekenwebsite 82games.com. Deze website houdt alle mogelijke statistieken van de NBA-competitie ongelooflijk nauwkeurig bij. Dat betekent dus niet alleen blessures en het aantal schoten en punten, maar ook de posities van het hoofd en de armen van spelers wanneer ze dribbelen of schieten. Deze statistieken worden automatisch in het spel geïmplementeerd.

Uiteraard maken de belangrijkste spelers uit de NBA-League in 2K10 nog steeds gebruik van het zogenaamde Signature-play, ditmaal nog uitgebreider dan eerst. In Signature-play worden alle realistische eigenschappen van echte spelers doorberekend naar het spel. Kobe Bryant loopt, gooit, dunkt en schiet bijvoorbeeld op zijn eigen, opvallende manier. Dit geeft echte basketballiefhebbers net dat beetje meer inleving in het spel en versterkt de band met de spelers.

My Player-modus

Een andere toevoeging aan 2K10 is de My Player-modus, de carrièremodus van het spel. In deze modus krijgt je de mogelijkheid om een personage aan te maken en deze aan te passen naar je eigen wensen. Nog nooit was het creëren van een eigen speler in een NBA-game zo uitgebreid. Van vele verschillende lichamelijke eigenschappen en een speelstijl, tot het aanbrengen van zelf ontworpen tatoeages; werkelijk elk detail kan worden aangepast.

Na het creëren van een personage krijg je door middel van het zogenaamde Summer Circuit een zestal doelen opgelegd die je moet proberen te behalen in zes wedstrijden. Als je het er goed vanaf brengt, krijg je een aanbieding van een club uit de NBA om mee te doen aan een trainingskamp. Doe je het minder goed, dan zul je het voorlopig moeten doen met een team uit de D-league en vanaf daar je carrière verder proberen op te bouwen.

In de wedstrijden van de My Player-modus krijg je slechts de besturing over je eigen personage, de rest van het team wordt door de computer aangestuurd. Dit zorgt soms voor frustratie, omdat de computergestuurde spelers op bepaalde momenten hopeloos de fout in gaan. Vooral in spannende wedstrijden met nog luttele seconden op de teller kunnen dergelijke momenten vervelend zijn.

Ook is het grappig dat je in de My Player-modus door de coach naar de kant kan worden geroepen om een tijdje op de bank plaats te nemen. Gelukkig bestaat er de mogelijkheid om de wedstrijd vooruit te spoelen tot het moment dat de coach besluit dat je weer nodig bent in het veld. Daarnaast ontvang je voor elke wedstrijd een aantal opdrachten waarmee je punten kunt verdienen als je ze succesvol afrondt.  Deze punten kun je vervolgens besteden aan het verbeteren van je vaardigheden, zoals je uithoudingsvermogen of je nauwkeurigheid. Natuurlijk is dit niets nieuws, maar het blijft toch weer leuk om de vaardigheden van je personage te zien groeien.

Spelers die een pauze willen nemen van hun My Player-ervaring kunnen hun heil zoeken in de multiplayer-modus van het spel. Deze is naar Visual Concepts's traditie weer enorm goed uitgewerkt en bevat alles wat je van deze modus zou verwachten.

Uithoudingsvermogen

Om misbruik van de turbo-optie te voorkomen, heeft Visual Concepts in 2K10 een turbo-meter toegevoegd. Deze meter raakt langzaam leeg als je de turbo-optie van een personage veelvuldig gebruikt wordt. Hierdoor wordt je speler oververmoeid en presteert hij aanzienlijk minder; passes komen niet meer aan en ook actief verdedigen zit er ook niet meer in. Mede door deze optie is de leercurve, vooral voor spelers die onbekend zijn met de serie, behoorlijk pittig. Om deze spelers tegemoet te komen is er de 2K Insider, een soort persoonlijke manager die je handige tips geeft en je helpt bij het maken van de juiste beslissingen in je carrière. Daarnaast is het nu ook mogelijk om het spel tijdens een wedstrijd op te slaan om er vervolgens een volgende keer mee verder te gaan.

Sfeer

Hoewel het in vorige delen al in grote maten aanwezig was, druipt de typisch Amerikaanse sfeer er in NBA 2K10 echt vanaf. Er is geen enkele mogelijkheid onbenut gelaten om het typisch Amerikaanse NBA-sfeertje in alle glorie los te laten. Van de overdreven reclames en de muziek tot de typische houding van de spelers, mascottes, coaches en scheidsrechters; alles wordt in perfect detail weergegeven. Daarnaast moet ook het sublieme wedstrijdcommentaar, dat het becommentariëren van sportgames naar een nieuwe hoogte brengt, genoemd worden. Het klinkt misschien afgezaagd, maar af en toe vergeet je echt dat het om een spel gaat en dat je niet naar een basketbalwedstrijd op televisie zit te kijken.

Dit gevoel wordt nog eens versterkt door de prachtige graphics, die wederom verbeterd zijn ten opzichte van het toch al erg sterke NBA 2K9. Zo blijft het knap om te zien dat spelers steeds zichtbaarder gaan zweten naarmate een wedstrijd vordert en zijn ook de animaties weer van ongekend hoog niveau. Het is werkelijk waar prachtig om te zien hoe natuurlijk het er uit ziet om na een slimme actie voorbij je tegenstander te sprinten en een dunk te maken. Helaas eist de grafische pracht ook zijn tol van de console, want het spel gaat geregeld gepaard met stotteren en framerateproblemen. Gelukkig gooit dit niet te veel roet in het eten en is het slechts een kleine smet op een prima basketbalgame.