GTA 3 is de meest succesvolle PS2 game tot op heden. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er met hoge verwachtingen werd uitgekeken naar de uitbreiding annex vervolg op deze topper. GTA: Vice City belooft meer van hetgeen we in GTA 3 tegen kwamen, veel meer. Als locatie is het deze keer de beurt aan het zonnige Miami om flink onveilig gemaakt te worden. Maar weet Vice City genoeg toe te voegen om de aanschaf te rechtvaardigen wanneer je GTA3 reeds grijs gespeeld hebt?

In GTA: Vice City neem je de rol aan van Tommy Vercetti, een crimineel die in opdracht werkt van grotere, meer gevreesde criminelen. Het spel begint met een intro waarin je ziet hoe een belangrijke klus van Tommy een beetje in het honderd loopt. Er is veel geld mee gemoeid en dit moet terug gehaald worden. Voordat dit kan gebeuren moet Tommy eerst een hele reeks klusjes klaren. Vice City volgt dezelfde opzet als GTA3. Je kan kiezen tussen een aantal adresjes die over de stad verspreid staan om vervolgens een missie voor je kiezen te krijgen die tot een goed eind gebracht dient te worden. Sommige missies zijn van belang voor het verhaal, anderen zijn vooral leuk en brengen een extra zakcentje binnen.

De missies zijn meestal van hetzelfde kaliber als die in GTA3. Het komt vaak neer op het executeren van een bepaalde persoon, het respect afdringen bij bepaalde mensen, voor wanorde zorgen of bommen plaatsen. Je hebt dit keer echter wel het gevoel wat meer betrokken te zijn bij je missies, mede doordat Tommy een eigen persoonlijkheid heeft gekregen en zo nu en dan zijn mond open doet om wat te zeggen. De stem van Tommy wordt vertolkt door Ray Liotta die in de topfilm Goodfellas al liet zien een goede gangster neer te kunnen zetten. De in-game gerenderde filmpjes die je aan het begin van je missie te zien krijgt zijn ook van hogere kwaliteit dan voorheen. Ze zijn vooral gevarieerder, grappiger en zitten cinematografisch leuker in elkaar.

Maar wanneer je geen zin hebt in missies is er natuurlijk in de stad zelf nog genoeg te beleven. Qua omvang is Vice City ongeveer even groot als Liberty City in GTA3 al heeft men dit keer veel meer detail erin gestopt en kan je zo nu en dan ook gebouwen binnentreden met mooie, gedetailleerde interieurs. Tijdens je sightseeing sessies in Vice City kan je onder andere een vliegveld, een vuilnisbelt, een groot winkelcentrum, een golfclub en uitgestrekte stranden tegen komen.