Van de hand van Kuju, onder andere bekend van Train Simulator, Reign of Fire en Lotus Challenge, komt nu Fire Warrior; een first person shooter die zich afspeelt in het Warhammer 40.000 universum. De PS2 versie van dit spel werd redelijk goed ontvangen en dus leek het Kuju een goed idee het spel ook naar de PC te porten. De lat voor een goede FPS op de PC ligt echter wel wat hoger…

Voor iedereen die niet weet wat Warhammer inhoudt, hier even een korte uitleg: Warhammer is een spel van Games Workshop waarbij je met een miniatuurlegertje strijdt tegen het miniatuurlegertje van iemand anders. De soldaatjes in je legertje, die overigens klauwen met geld kosten, hebben allen hun plus- en minpunten en uiteraard zijn er bij de strijd allerlei regels betrokken, waarmee ik jullie niet zal vervelen. De 'standaard' Warhammer gebruikt een fantasy setting, maar een variant hierop is Warhammer 40.000, dat een science fiction setting gebruikt. In dit laatstgenoemde universum speelt Fire Warrior zich af.

In Fire Warrior speel jij Kais, een jonge strijder van het Tau ras. De Tau zijn in een oorlog verwikkeld met de mensheid (de Imperials) en nadat de belangrijke Tau-leider Ko'vash wordt ontvoerd door de Imperials wordt jij op een missie gestuurd om Ko'vash te bevrijden. Je speelt in dit spel een keer niet de stoere jonge kerel die talloze aliens aan gort schiet, maar de rollen zijn dus omgekeerd wat zeker leuk is voor de verandering.

En die mensen zijn een irritant volk kan ik je vertellen: je krijgt vanaf het begin van het spel geen moment rust. Vooral in de eerste helft van de game sturen de imperials erg veel kanonnenvoer op je af wat op den duur nogal frustrerend wordt. De gevechten zijn in dit spel namelijk geen pretje. De voornaamste wapens die je gebruikt, de pulse rifle, pulse carbine en lasgun, schieten ontzettend trage pulselasers af, waardoor het mikken ongelooflijk moeilijk wordt gemaakt. Maar ook met de betere wapens die je verderop in het spel krijgt zoals de shotgun en de rocket launcher is het vechten niet erg plezierig, doordat je vijanden nogal veel kunnen hebben. Een raket in de maag van je tegenstander is niet altijd genoeg en dat is extra vervelend omdat zij altijd raak lijken te schieten. Elk gevecht is dus een chaotisch gebeuren waarbij je veel geraakt wordt, waarna je weer healthkits vindt, en zo verhaalt de cirkel zich door het hele spel. Sluipen en sneaken is er ook niet bij, want zodra je kleine teen binnen het gezichtsveld van de tegenstanders komt openen ze het vuur, zelfs al sta je in het donker.

Als een buitenaardse Rambo door de levels rennen is dus het motto en dat wordt binnen niet al te lange tijd erg eentonig. Daar komt nog eens bij dat het verhaal maar moeilijk op gang komt en niet erg aangrijpend is. Zelfs de de schitterend vormgegeven cutscenes kunnen dit niet redden. Een ander punt is dat de AI zo nu en dan van een bedroevend niveau is. Het enige dat tegenstanders doen is irritant heen en weer strafen, of ze blijven zelfs helemaal stil staan. Van je AI teammates die je soms helpen hoef je ook niet al te veel hulp te verwachten en als het tegenzit schieten ze je zelfs zonder pardon in je rug.

Een ander heikel punt is het bijzonder matige leveldesign. De levels spelen zich grotendeels binnen af en de leveldesigners hebben er niet voor teruggedeinsd om deze gebouwen zo saai mogelijk te ontwerpen. De vele repeterende kamers die je tegenkomt zijn gevuld met doelloze houten kratjes en vaten olie. Je kunt ze wel kapot schieten, maar bent dan nog niet verlost van de vraag wat al die kratjes daar in godsnaam doen. Ook zijn de levels zo lineair als maar kan. Soms bestaat er nog een soort doolhofstructuur, maar uiteindelijk komt het altijd op hetzelfde neer: ga van A naar B en schiet iedereen die je pad kruist neer. Puzzels bevat het spel ook niet, behalve als je schakelaars omzetten en sleutels zoeken puzzelen kan noemen.

Visueel trekt het spel ook alles behalve volle zalen. Zoals ik al zei zijn de cutscenes prachtig, maar daar houdt het op. Textures zijn saai en grauw en de enkele verschillende wapenmodellen die er zijn hadden ook wel wat meer aandacht mogen krijgen. Behalve dat het er niet zo appetijtelijk uitziet loopt het spel niet zo best, vooral tijdens explosies krijg je regelmatig flinke slowdowns te verduren.

Het geluid is ronduit slecht. Het geluid dat je hoort wanneer je ammunitie oppakt lijkt wel een soort gekraak, de schietgeluiden van de wapens klinken allesbehalve overtuigend en ook de voice-acting is om van te huilen. Muziek bevat het spel al helemaal niet en dat is misschien maar goed ook, want ik wil niet weten waar de ontwikkelaars dan mee aan hadden komen zetten.

Ik zou nog wel even door kunnen gaan, maar ik denk dat jullie ondertussen toch al een redelijke indicatie hebben van hoe matig dit spel is uitgewerkt. Wat op de Playstation 2 ongetwijfeld een redelijke shooter is, is voor PC-shooter standaarden gewoon buiten de maat. Het spel bevat online multiplayer, waarbij deathmatch, team deathmatch en capture the flag modes via internet gespeeld kunnen worden, maar de vraag is of iemand daar ooit zin in zal hebben. De singleplayer campaign is redelijk lang, maar daar heb je weinig aan als je na een kwartier al afhaakt. Wellicht dat Fire Warrior enkele uurtjes vermaak biedt voor de weinig veeleisende gamer, maar zelfs als je Warhammer fanaat bent doe je er goed aan twee keer na te denken voordat je deze titel koopt.

Gameplay: 6.0 Graphics: 5.5 Geluid: 4.0 Totaal: 5.5