Asfalt. Lange uitgestrekte landschappen. Grote trucks. Met de vlam in de pijp klinkt door de radio. Broodje bal met extra pindasaus bij het tankstation. Even schijten. En weer door. Het leven van een vrachtwagenchauffeur klinkt mogelijk niet voor iedereen als een droombaan. Maar toch blijft er een grote doelgroep te zijn voor Euro Truck Simulator 2 – ja, de tweede versie alweer – die een krachtige simulatiegame blijkt te zijn waar de rust en sereniteit van het lange afstanden rijden met strakke deadlines en stressvolle situaties worden afgewisseld.

Euro Truck Simulator 2 is ontwikkeld door de Tsjechische gamestudio SCS, die onder andere Scania Truck Simulator, UK Truck Simulator, Bus Driver en het befaamde 18 Wheels of Steel Extreme Trucker 2 op hun naam hebben staan. Je kunt wel stellen dat trucksimulatorgames hun specialiteit zijn, zeg maar. Het is tevens interessant dat een Tsjechisch bedrijf de game heeft ontwikkeld; normaal zijn Duitsers de koningen van de zinvolle en zinloze simulatiegames.

Euro Truck Simulator 2

Droombaan (voor sommigen)

‘At last you have the chance to experience your dream job – driving a truck!’ Euro Truck Simulator 2 is net zo enthousiast als de fanatieke trucksimulatordoelgroep. En niet zonder reden, want de game is een vermakelijke combinatie van het daadwerkelijk uitvoeren van opdrachten (het rijden) en het opstarten, organiseren en beheren van je eigen vervoersbedrijf. Om je eigen bedrijf te starten, heb je echter wel een truck nodig. Je kunt een ton bij de bank lenen (een truck kost minimaal 100.000 euro in de game) of zelf hard aan de slag gaan zonder bovenop het geleende bedrag een flinke rente te betalen. Het is aan te raden om in het begin als freelance-trucker een aantal opdrachten voor externe opdrachtgevers te voltooien, mede omdat zij je benzine betalen – daar gaan de kosten in zitten – en je direct het rijden, navigeren en afleveren goed onder de knie krijgt.

De spelers die al over een rijbewijs beschikken, hebben een streepje voor. Zij kennen de verkeersregels, weten hoe je moet voorsorteren en wanneer je het knipperlicht aan moet zetten als je de volgende afslag wilt nemen. Je kunt daadwerkelijk voor overtredingen – van een rood stoplicht negeren tot te hard rijden – worden bekeurd, maar een doorgetrokken streep meepakken kan volgens de game nog wel door de beugel. Als je – net als ondergetekende in het begin – met een truck gaat rijden alsof je Grand Theft Auto IV speelt, heb je al binnen een paar kilometer een schadepost van enkele tientallen duizenden euro’s. Een rijstijl die ik in Euro Truck Simulator 2 ten zeerste afraad.

Euro Truck Simulator 2

Eigen truckimperium met Euro Truck Simulator 2

De besturing gaat via het toetsenbord of een externe controller als een apart stuurwiel. Euro Truck Simulator 2 heeft acht (!) verschillende camerastandpunten en biedt truckers een PDA met ingebouwde navigatie, e-mail en opdrachten, dat een handig hulpmiddel is. Met deze SatNav plan je opdrachten, krijg je de kortste route te zien of bel je de wegenwacht als je door te hard rijden over de kop bent gegaan. Alle brokken die je maakt worden rechtstreeks van je eigen vermogen afgetrokken.

Het doel van een opdracht is simpel: lever in de gegeven tijdsperiode de bestelling af bij het eindpunt. Voor een opdracht krijg je in het begin gemiddeld zo’n 3000 tot 4000 euro en wat ervaringspunten, die beide oplopen wanneer de ritten langer worden. Hoe meer geld en ervaringspunten, hoe beter de opdrachten en hoe meer je een truck kunt pimpen. Het starten van een eigen bedrijf kan ook als je genoeg geld hebt: het is in Euro Truck Simulator 2 mogelijk om meerdere trucks te kopen, werknemers in te huren en hen opdrachten te geven. Na enkele tientallen uren heb je een eigen truckimperium opgebouwd.

Euro Truck Simulator 2

Van bergen naar tolwegen

Naast tanken, het onderhouden van je truck, bezoeken van truckdealers en organiseren van je eigen bedrijf ben je vooral bezig met rijden. Het ene moment rijd je op de lange asfaltwegen in Duitsland, het andere moment sla je een nauw zandpad in. De landen die in Euro Truck Simulator 2 toegankelijk zijn, ogen erg gedetailleerd en hebben echt hun eigen kenmerken. Als je van Amsterdam naar het Duitse Osnabrück rijdt, is het landschap van onze oosterburen zeer heuvelachtig en veel groener. Zelfs de snelwegen zijn breder. In Nederland hebben we bijvoorbeeld de oude vertrouwde blauwe borden en groene weilanden. Een ander leuk detail zijn de tolwegen in Frankrijk of de lange tunnel naar het Verenigd Koninkrijk.

De ritten die je in in Euro Truck Simulator 2 maakt, zijn veelal in een redelijke ‘echte’ tijd af te leggen. Zo rijd je van Amsterdam naar Londen in niet veel langer dan een half uur en heb je een ritje in Nederland binnen vijf tot tien minuten afgelegd. Als je van het zuiden van Frankrijk naar het noorden van Duitsland moet rijden, is het handig om toch even een plaspauze in te lassen. Een dergelijk ritje levert wel enkele tienduizenden euro’s op. En dat is toch de droom van een trucksimulatorspeler: lange ritten, nachten doorrijden, beetje tanken, uit het raam kijken en uiteindelijk geld verdienen.

Maar de trucksimulatorspeler zit niet in ons allen verscholen. De groep gamers die helemaal niets ziet in met een echte DAF lange afstanden rijden, een beetje met de radio meezingen en achteruit inparkeren, moet niet aan Euro Truck Simulator 2 beginnen. Het is een nichegame die aan de strenge eisen en wensen van de doelgroep voldoet, maar geen wereldschokkende en enorm toegankelijke game is. Wel een verrassend rustgevende en bij vlagen uitdagende game die de dikke, snordragende en fastfoodetende trucker in je los kan maken – of jij (of je partner) dat nu wil of niet.