Review

Dead Rising 4

Frank West, thuis best

Geschreven door Erik Nusselder op
Dead Rising 4 is een heerlijke game waarin je even lekker los kunt gaan op een horde zombies, maar het is ook niet veel meer dan dat.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Heerlijk lompe actie, geslaagde humor, veel te doen maar niet verplicht
 • Minpunten
 • Te simpel, heeft moeite om de juiste toon te vinden, paar technische oneffenheden
Bij het reviewen van deze game zijn duizenden en duizenden zombies afgeslacht. De meeste daarvan zullen niet trots zijn op de manier waarop, want er zijn nogal wat domme manieren om de ondoden af te straffen. Een elektrische kerstkrans, een kerstman die gif spuugt, een kruisboog die vuurwerk schiet, noem het maar op. Maar ook alledaagse voorwerpen als een computermonitor, een grasmaaier en een kapstok, want alles is een wapen in deze volslagen – op een goede manier - idiote game.

Serieuze shit

Deel 4 brengt eindelijk held Frank West terug en stuurt hem ook terug naar de locatie van de eerste game: Willamette. De supermarkt waar het ooit begon is weer opgebouwd en alle inwoners zijn ingeënt tegen het zombievirus, dus er is niks meer aan de hand in het dorpje. Althans, dat zou zo moeten zijn, maar de hel is toch losgebroken en de ondoden hebben de straten weer overgenomen. Aan Frank en zijn nieuwe protegé Vick de taak om uit te zoeken wat er in hemelsnaam aan de hand is.

En dat verhaal is nog best interessant, voor een komische zombiesloopgame. We zullen de twists niet verklappen, maar personages die we eerst afdeden als niet belangrijk, bleken toch goed in elkaar te zitten. Personages hebben meerdere lagen en echte motivaties, en dat hadden we even niet verwacht in deze franchise. Het beste is toch wel de humor, die voor het grootste deel werkt. Frank West is, hoewel ingesproken door een andere acteur, nog steeds een narcistische en cynische klootzak die heerlijk scherp uit de hoek kan komen.

Het serieuze verhaal dat hier verteld wordt botst alleen wel een beetje met de rest van de game. Je kunt de meest belachelijke dingen doen, zoals ijszwaarden maken en bizarre outfits vinden of kopen voor Frank. Het is gewoon moeilijk om een diepgaande cutscene serieus te nemen als de hoofdpersoon een brandweerpak aanheeft, omdat je die toevallig net hebt gevonden. De game valt daarmee midden tussen over the top domme actie en een serieus complotverhaal en weet niet echt welke richting het wil kiezen.

Tijd zat

Gelukkig kun je jezelf ook genoeg vermaken buiten het verhaal van acht tot tien uur om, in de open wereld van Willamette. Het meeste plezier vind je in het nieuwe winkelcentrum, waar de vele winkeltjes vol liggen met bizarre wapens. Overal zijn kleine zijmissies te vinden, waarin je onschuldige burgers helpt of schatkamers leegrooft. Er zijn optionele bazen, extra sterke vijanden, zoals een mechanische kerstman, die je het vuur aan de schenen willen leggen. Je kunt op zoek gaan naar een hele sloot collectables, bijvoorbeeld blauwdrukken voor nieuwe combinaties. Met de juiste ingrediënten kun je dan de meest krachtige wapens maken, zoals een ontploffende stereo of een lasergeweer. En je kunt ook al een hoop lol beleven door de enorme hordes zombies gewoon zonder reden te lijf te gaan.

Dit keer doe je dat allemaal op je gemakje, want de timer die in eerdere delen zo onheilspellend boven je hoofd hing is verdwenen. Hierdoor gaat een stukje herkenbaarheid van de franchise verloren, maar wij vonden het totaal niet erg dat we alle tijd kregen om op pad te gaan. Het verkennen en voltooien van extra opdrachten is namelijk leuker dan ooit, en nu hoefden we niet te stressen over toffe content die we moesten missen door tijdsdruk. Je hoeft gelukkig ook geen overlevenden naar de safehouse te escorteren, daar lopen ze helemaal zelf heen. Hoe meer mensen je redt, hoe sterker je safehouse wordt en hoe meer verschillende wapens de verkopers daar verkopen. Alle safehouses staan door geheime tunnels met elkaar in verbinding, zodat je makkelijk kunt fast travellen, maar in de praktijk zul je meestal gewoon door de open wereld naar je volgende bestemming lopen. Dat is wel zo leuk en de kaart is niet dusdanig groot dat het te lang gaat duren.

De zombiehordes die op je afkomen zijn ontzettend groot en het is indrukwekkend hoe goed de engine zich houdt op de Xbox One met zo veel vijanden tegelijk op het scherm. Het komt regelmatig voor dat je met een gestolen auto op zeker honderd zombies tegelijk inrijdt, zonder vertraging in de framerate. Dat geeft trouwens een heerlijk gevoel. Op andere momenten erger je je juist aan de vele bugs, niet onbekend voor deze serie. Zombies en npc's komen vast te zitten in muren, wapens blijven in je handen ook al selecteer je iets anders, en soms valt Frank helemaal door de wereld heen.

Zombies zijn zo dom

Dat is op zich allemaal niet erg, als de actie maar leuk is. En hoewel dat de eerste paar uur ook zo is, gaat het al redelijk snel vervelen. De game is niet zo heel moeilijk. De zombies zijn heel dom, doen nauwelijks schade en met op de x-knop rammen in het midden van een grote groep is eigenlijk genoeg om het te overleven. Met wat experience points kun je skills kopen waarmee je extra voedsel kunt dragen en aangezien er bijna overal eten ligt ben je daarna vrijwel onoverwinnelijk. Er zijn wel nieuwe zombies die extra snel bewegen en net iets meer uitdaging bieden, maar die kom je dusdanig weinig tegen dat het nauwelijks de moeite is. En helaas is er geen mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad aan te passen.

Het is wel leuk om steeds nieuwe manieren te vinden om de zombies om te brengen en de wapens die je kunt maken blijven verrassen. Elk wapen kent een eigen finishing move die vaak op de lachspieren werkt. Sowieso zijn de animaties buitengewoon goed gedaan. Frank beweegt geloofwaardig van de ene naar de andere aanval. Een halve zombie die net doormidden is gekliefd probeert al strompelend op één been je nogmaals aan te vallen. En een grote groep vliegt omhoog als je er op volle snelheid met een auto op inrijdt.

Naast het verhaal en de open wereld is er ook nog een multiplayer-modus om je bezig te houden. Helaas is er dit keer geen mogelijkheid om samen met een vriend door het verhaal te gaan in coöp, maar je kunt toch samen strijden en proberen te overleven in verschillende losse scenario's. Het is op zich aardig, maar niet meer dan een extraatje.

Wat overblijft is een game waar je ontzettend veel domme lol mee kunt beleven en die leuk is om af en toe in je console te schuiven. Dat werkt goed, maar het is ook niet veel meer dan dat.

Deze game is getest op een Xbox One en is ook verkrijgbaar voor pc.

Dit artikel delen:

Lees meer

Ontsnappen of vechten in Resident Evil 7: Biohazard The Last Snowboard Zombie XV - Gamer.nl-Podcast 97
19

Reacties op: Dead Rising 4

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • trekinbami

  • 12 december 2016 10:04
  De review leest weg als minimaal een 8.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 december 2016 11:16
  @trekinbami tja een cijfer is ook maar een mening. Als de minpunten voor jou minder zwaar wegen dan voor mij, dan is het cijfer voor jou wellicht hoger!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • LastCorax

  • 12 december 2016 12:59
  @ErikNus
  Een 7,5? :")

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  haastnooit

  • 12 december 2016 13:59
  @LastCorax Ha ha! Touché

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 12 december 2016 11:49
  Dead Rising… is dood.

  Te makkelijk, geen uitdaging , geen echte co-op meer (wtf) en ziet er niet uit.

  Refund gedaan en FF XV gekocht. Doei Frank.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 12 december 2016 12:50
  @casualkiller
  LOL. Je noemt letterlijk alle minpunten van FFXV op (behalve de co-op dan) ;)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 12 december 2016 15:47
  @Sander999 LOL , ik heb meer lol gehad met 25 minuten staren naar het installatie scherm van FFXV , dan de gehele DR4 game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 12 december 2016 16:19
  @casualkiller
  Serieus!? Moet zeggen dat het installatiescherm van FFXV het hoogtepunt van de game bleek te zijn.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  yuck0

  • 21 december 2016 11:53
  @Sander999
  Weet niet of FF XV een betere optie is. Maar begrijp prima waarom hij DR4 terug geboekt heeft.
  De eerste twee delen kwamen nog van Capcom zelf af, deel 3 en 4 door kazige westerse developers die alles zo 'toegankelijk' mogelijk willen houden. Het leuke aan deel 1 en 2 was het toch wel het verhaal, en vooral de eindbazen ook wel "psycho's" genoemd. De setting was super, paste helemaal bij de stijl van de game.

  Nu geen psycho's meer, en veel grijs beton en sneeuw. Echt niemand die terug wilt naar dat achterhaalde stijltje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  coola

  • 12 december 2016 17:09
  @casualkiller

  De betere keuze, FF XV is weer echt een geweldige Final fantasy die de naam final fantasy eer aan doet ( plus binnenkort co-op)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Linksquest

  • 12 december 2016 12:46
  Ik wil hem graag spelen, maar wacht nog even ermee tot hij goedkoper is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 12 december 2016 12:51
  Een 7 is wel een terecht cijfer. Ik vermaak me er prima mee, maar mis wel de diepgang. Het is de eerste Dead Rising game die ik speel dus ik heb geen refentie materiaal maar het mindless slayen van zombies is natuurlijk altijd leuk. Verhaal is aardig, graphics zijn aardig. Gewoon een leuk tussendoortje.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  ErikNus

  • 12 december 2016 12:55
  @Sander999 precies. Het is leuk, het is prima, beetje dom zombies slopen met domme wapens, beetje lachen.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • casualkiller

  • 12 december 2016 17:33
  @Sander999 misschien had je met deel 1 moeten beginnen, zodat je nu zou weten wat voor mindless troep je nu aan het spelen bent

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sander999

  • 12 december 2016 18:08
  @casualkiller
  Liever niet, zou zonde van m'n 60 euro zijn, heb het nu prima naar m'n zin

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  yuck0

  • 21 december 2016 11:58
  @Sander999
  €70 zelfs. Lang leven de windows store.. of kun je de game ook ergens anders kopen?

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  The soy sauce

  • 12 december 2016 13:16
  ''Helaas is er dit keer geen mogelijkheid om samen met een vriend door het verhaal te gaan in coöp, maar je kunt toch samen strijden en proberen te overleven in verschillende losse scenario's.''

  W T F ? Geen co-up!? what a joke
  Doek gewoon die hele serie op want met elk vervolg word het alleen maar slechter, ze hebben totaal geen idee waar ze nou heen willen

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  maartencartman

  • 12 december 2016 13:38
  Deel 3 was erg leuk, dus ga deze ook halen als hij wat afgeprijsd is.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  yuck0

  • 12 december 2016 13:50
  Deel 1 en 2 hadden een redelijk uitgebreide verhaal lijn, deel 2 kwam zelfs in twee smaken. Daarbij hoorden een aantal bazen met eindbaas natuurlijk, die psycho's worden genoemd. Dat maakte de game helemaal af, was erg uitdagend, leuk en grappig. Waarom haal je dat eruit!?
  Sommige zaken snappen de Jappen toch weer beter.. alhoewel als ik naar FF15 kijk.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.