Review
Nacom Gaming Headsets

De Nacon Rig-headsets: degelijke middenmoters met subtiele surround sound

Nacon koopt niet alleen de Rig-headsets van Plantronics, ook BigBen wordt overgenomen

Geschreven door Sascha Meijer op

Nacon Rig 800HS

De Rig 800HS is, in tegenstelling tot de 500 Pro, volledig draadloos. De draadloos ontvanger van de HS-versie heeft een optical verbinding voor Playstation 4-gebruik. Daarmee wordt het helaas niet mogelijk om Dolby Atmos in te zetten in combinatie met de console. Het ontwerp van deze draadloze variant is even uitgesproken als dat van de bedrade 500 Pro en er zijn dan ook veel overeenkomsten in het draagcomfort van deze headsets. Er is hetzelfde elastiek dat de headset op je hoofd doet zweven, met stof beklede oorkussens en een aangenaam klemgevoel. De Rig 800HS voelt wel iets steviger en gewichtiger aan dan de 500 Pro. Dit komt ongetwijfeld deels door de batterij aan boord. Deze batterij voorziet in 24 uur onafgebroken, draadloos luisterplezier alvorens hij moet worden opgeladen.

Op de linkerschelp van deze headset vind je een flip-to-mute microfoon, de aan-knop en twee volumewieltjes. Een van de volumewieltjes dient voor de balans tussen game- en chatgeluid en het andere wieltje regelt het totale volume van de headset. Ook is er onderop de rechterschelp een knop te vinden die het mogelijk maakt te schakelen tussen vier ingebouwde equalizerpresets. Dit geeft consolegebruikers ook de mogelijkheid tot het manipuleren van de klankbalans. In de praktijk blijkt echter dat je maar beter ver weg kunt blijven van deze knop, want de headset gaat er absoluut niet beter van klinken.

De dongle voorziet in een snelle verbinding met als kanttekening dat deze verbinding tot tweemaal toe een hele hoge piep laat horen als de headset ongebruikt verbonden blijft. Een behoorlijk minpunt als het gebeurt, maar tijdens de testperiode niet consequent reproduceerbaar. Het bereik is daarentegen uitstekend: je kunt met gemak tien meter verderop gaan staan zonder signaalverlies. Daarnaast is de usb-kabel die aan de dongle zit verbazingwekkend lang. Dat zorgt er voor dat je de dongle op een plek kunt zetten die wat minder in het oog springt.

Nacom Gaming Headsets

De klank van de Rig 800HS

Bij het luisteren van muziek op de Rig 800HS, blijkt het laag behoorlijk overdreven. Dit resulteert in een behoorlijk onnatuurlijke klankbalans. Zeker bij moderne of elektronische muziek blijkt dit een groot probleem. De hogere frequentieregionen - die zorgen voor definitie in de stem en instrumenten - zijn een stuk beter op orde en klinken open en precies. Dat zorgt ervoor dat de Dolby Atmos Surround Sound ook bij de Rig 800HS goed uit de verf komt. Het stevig aanwezige laag zorgt bij het kijken van actiefilms juist voor dat extra beetje overdrijving en dat komt goed van pas. Wat wel opvalt ten opzichte van de 500 Pro, is dat Dolby Atmos bij de 800HS af en toe zorgt voor onnatuurlijke schelheid.

In-game is de laagrespons in-game - evenals bij film - een stuk beter op zijn plek. In combinatie met het volumebereik van de 800HS, dat iets overtuigender is dan dat van de Rig 500, zorgt het ervoor dat actiemomenten spectaculair overkomen. De headset presteert echter minder goed in de lokalisatie. Deze is ietwat troebel en dat maakt het lastiger om afstand in te schatten op de Rig 800HS dan op Rig 500 Pro. Desalniettemin is de klank van de headset overtuigend en kun je je, net als bij de 500 Pro, eenvoudig laten meeslepen in een game. De uitstekende afsluiting voor omgevingsgeluid helpt hierbij zeker een handje.

Nacom Gaming Headsets

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. BigBen PS4 Stereo Headset v3
  3. Nacon Rig 500 Pro
  4. Nacon Rig 800HS
  5. Samenvattend

Dit artikel delen:

Lees meer

Recent onthulde games bevatten meer vrouwelijke hoofdpersonages dan vorig jaar Win 250.000 Fifa 21 Points met Startselect
0

Reacties op: De Nacon Rig-headsets: degelijke middenmoters met subtiele surround sound

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.