Review
Dark Souls 3

Dark Souls 3: Ashes of Ariandel

Als sneeuw voor de zon

Geschreven door David Kers op
De eerste downloadbare content voor Dark Souls 3 is een korte ervaring. Het kost doorgewinterde spelers maximaal vijf uur om alle hoeken en gaten van Ashes of Ariandel te ontdekken. Wel weten de ijskoude setting, vijanden, wapens en spreuken te vermaken. Met slechts twee eindbazen, waarvan één onderhoudende, voelt het geheel toch wat karig aan. De nieuwe PvP-opties zijn voor fans een langverwachte en uitstekende toevoeging.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Nieuwe wapens en spreuken; PvP-opties; enkele uitdagende vijanden
 • Minpunten
 • Erg kort; te weinig eindbazen

De lat ligt hoog bij downloadbare content van de Japanse ontwikkelaar FromSoftware. Stuk voor stuk weten de uitbreidingen een daadwerkelijke toevoeging en verbetering te leveren op het originele product. Artorias of the Abyss voor Dark Souls, het drieluik The Lost Crowns voor Dark Souls 2 en The Old Hunters voor Bloodborne wisten allemaal een ijzersterke indruk achter te laten. Het verwachtingspatroon voor de dlc van Dark Souls 3 liegt er dan ook niet om.

Ashes of Ariandel is de eerste van twee uitbreidingen en speelt zich af in een bevroren land geteisterd door sneeuwstormen. Voor spelers van de originele Dark Souls wellicht een bekend strijdtoneel. De dlc kent net als Dark Souls 3 veel indirecte hints naar eerdere delen, in dit geval de Painted World of Ariamis. Ashes of Ariandel voelt aan het begin meer open dan andere gebieden in Dark Souls 3, maar in werkelijkheid is deze veel beknopter dan op het eerste gezicht. Dankzij veel shortcuts en hoogteverschillen weet het vier verschillende gebieden op vernuftige wijze aan elkaar te koppelen. De locaties, zoals een verlaten dorpje en een bevroren meer, zijn sfeervol en weldoordacht ontworpen en maken van de dlc een aanlokkende strooptocht.

Dark Souls 3

Dat deze door ervaren spelers, vanaf level 80, in slechts enkele uren is te doorlopen is de grootste aderlating van Ashes of Ariandel. Dat wil niet zeggen dat het niet voldoende variatie biedt. Zo wordt elk gebied geteisterd door enkele volledig nieuwe vijanden en varianten daarop. Bevroren bomen en kolossale Vikingen zorgen voor een aangename verrassing, maar zo ook de wolven en krabben die van een winterbontje zijn voorzien en enkele nieuwe aanvallen etaleren. De vijanden vormen een goede uitdaging voor ervaren spelers en moedigen bovendien verschillende speelstijlen en characterbuilds aan.

Experimenteren

De uitbreiding geeft daar ook de ruimte voor en voegt een ruime hoeveelheid aan nieuwe bepantsering, spreuken en wapens toe. Van een reusachtige bijl die de omliggende grond doet bewegen tot een ijzige spreuk die een dikke mist laat opdoemen. Ook deze bieden inspiratie voor complete nieuwe builds, die vooral interessant zijn om mee te experimenteren in de PvP van Dark Souls 3. FromSoftware heeft met Ashes of Ariandel dan ook meteen de gelegenheid aangepakt om dit competitieve aspect van de game te verbeteren.

Dark Souls 3

Zo heeft de ontwikkelaar een matchmaking-systeem toegevoegd, een speciale arena en een aantal daadwerkelijke spelmodi. Deze PvP-modi beslaan traditionele 1 op 1 gevechten, free for all-gevechten met zes man tot 3 versus 3 teamgevechten. Daarbij zijn er extra opties in te stellen zoals de mogelijkheid om te genezen en is er een anti spawn-kill effect ingesteld. De community heeft hier lang op gewacht en ondanks de vermakelijke modi is dit met één speelbare arena aan de karige kant.

Dat kan ook gezegd worden over het aantal eindbazen dat Ashes of Ariandel betrekt. Met slechts twee exemplaren draagt dit niet bij aan de speeltijd van de dlc. Eén van de bazen beslaat een uitdagend gevecht van drie fases, die ook voor ervaren spelers een behoorlijke uitdaging biedt. Het andere gevecht is een veel te simpele en daardoor ook erg kort. Dat is dan ook tekenend voor de gehele uitbreiding, die eigenlijk veel te kort is. Zelfs met het uitkammen van ieder hoekje van Ashes of Ariandel kost het maximaal vijf uur om alles in Ashes of Ariandel te ontdekken.

Dark Souls 3: Ashes of Ariandel is nu voor 14,99 euro beschikbaar als download voor Dark Souls 3 op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor deze recensie is de PlayStation 4-versie gespeeld.

Dit artikel delen:

Lees meer

Gratis update DriveClub brengt vijftien nieuwe racetracks Nieuw personage Overwatch per ongeluk getoond
2

Reacties op: Dark Souls 3: Ashes of Ariandel

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  garciagarcia

  • 1 november 2016 13:08
  Je merkt aan alles dat From Software hun aandacht heeft verlegd naar de twee nieuwe IP's die ze aan het ontwikkelen zijn. Er is gewoon nog een klein team bezig aan de uitbreidingen voor Dark Souls 3 en dan komt dit er uit voort.

  Zoals de review al zegt: de DLC is gewoon wat je mag verwachten van From Software, maar erg kort.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  GoRightAhead

  • 1 november 2016 21:10
  Ik wacht even tot de andere dlc ook uit is en dan ga ik er lekker mee aan de slag.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.