De Tour de France komt er weer aan en dus leek dit het juiste moment voor het Franse Cyanide Studio om de derde telg in hun wielermanagement sim Cycling Manager voor de PC uit te brengen. De vorige twee delen hadden nogal te lijden onder vele bugs, maar wisten niettemin een kleine groep schare fans achter zich te krijgen. Is Cycling Manager 3 goed genoeg om ook het grote publiek voor zich te winnen?

Laat ik maar met de deur in huis vallen: ik ben geen wielerfan. Ik gruwel bij het horen van de stem van Mart Smeets begin juli en ik zet mijn TV de komende maand dan ook niet op Nederland 2. Wellicht ben ik dan ook niet de juiste persoon om deze game te reviewen, maarja, iemand moet het toch doen. Met frisse tegenzin stopte ik dan ook het schijfje van CyM3 in mijn CD-rom speler.

Fietsen maar

Zoals bij elke manager game bestaat het belangrijkste deel van het spel uit de Career Mode, waarbij je het complete seizoen 2003-2004 afwerkt. Een groot gebrek voor mij was alvast het ontbreken van een tutorial. Beginnende spelers en wielerleken zoals ik zullen dus naar de handleiding moeten grijpen. Je hebt de keuze uit 40 teams die tot in elk detail waarheidsgetrouw zijn. Voor slechts een paar teams zijn helaas geen officiële licenties bemachtigd, waardoor Nederland's bekendste ploeg de naam Robinbank meegekregen heeft. In de Career Mode neem je de taak van ploegleider op je schouders en ben je verantwoordelijk voor alles wat op en buiten de baan gebeurt. Je kunt rijders aankopen en verkopen en je maakt de trainingsschema's voor je ploeg. Alle rijders hebben natuurlijk verschillende sterke en zwakke punten. Je regelt de financiën, of als je geen zin hebt om de financiën te regelen neem je personeel aan die dat voor je doet. Bij blessure's regel je een fysiotherapeut, je kunt nieuw materiaal aanschaffen voor je team en ga zo maar door. Alles wat je gewend van een complete managementsim zit erin.

Wanneer je alle zaakjes op orde hebt kun je meedoen aan een rittenkoers. Je kunt ervoor kiezen deze races door de computer te laten simuleren, maar je kunt ze ook zelf in real-time volgen en je rijders de nodige instructies geven. De wielerfans zullen hun lol op kunnen met alle tactieken die na te bootsen zijn. Tijdens de race kun je het spel pauzeren zodat je alle tijd hebt om je renners orders uit te delen. In totaal zitten er 360 bestaande ritten in het spel waarvan de helft real-time gespeeld kan worden. Niet alleen complete rittenkoersen als de Tour de France en de Giro de Italia zijn aanwezig, maar ook de kleinere dagritten en kampioenschappen. Deze ritten zijn natuurlijk ook allemaal te spelen in de andere gamemodes, zonder dat je er een heel seizoen voor hoeft te starten. Om het feest compleet te maken beschikt het spel over multiplayer support tot 20 personen, via LAN of over internet, en wordt er een wereldwijde ranglijst bijgehouden van de beste CyM3 spelers.