Cars 2 rijdt je direct omver met z'n charme. De auto's hebben gezichten die boekdelen spreken, schreeuwen onderweg grappige kreten uit en je hebt er ook nog eens een hele garage vol van staan. Ze hebben allemaal hun eigen specialiteiten en dat is prettig kiezen. Houd je ervan vooral tegenstanders weg te duwen en gaat het je al snel te hard, dan kies je de relaxte hippie-Volkswagenbus Fillmore. Voor snelheidsduivels is Formule 1-wagen Bernouilli een beter alternatief.

Die auto's staan niet direct vanaf het begin op je te wachten, je moet ze vrijspelen in vier omgevingen. Net als in de film rijden de Cars een Grand Prix in Londen, Tokio, Italië en Radiator Springs. In elk level zitten grappige obstakels die de landen direct herkenbaar maken. In London moet je oppassen voor brandweerrode dubbeldekkers en kom je bekende attracties tegen zoals reuzenrad The Eye, terwijl je in het Amerikaanse Radiator Springs autospottende campers aan de kant van de weg ziet staan. Je vrolijkheid gaat binnen een seconde van 1 naar 100 door die ontzettend schattige Pixar-stijl. Klein smetje: het mist de stemmen uit de film.

Variatie

Sfeer en authenticiteit is er dus genoeg, maar er moeten bekers gescoord worden in Cars 2. Dit doe je voor een deel op de bekende kartgamemanier, oftewel: je racet met makkelijk te besturen wagentjes over korte parcours, terwijl je tegenstanders dwarsboomt met power-ups. Opvallende power-ups, want in een familiegame als deze verwacht je niet dat auto's uitgerust worden met raketten en geweren, ook al zit het ook in de film. Toch zijn er zelfs gehele gamemodes aan deze gevaarlijke wapens opgehangen.

En daar zit het andere grote verschil met verwante Mario Karts en Sonic & SEGA All-Stars Racing; je hoeft niet elk level weer saai tegen andere auto's te racen. De ene keer moet je zoveel mogelijk batterijen pakken om je schild mee te voeden, zodat de slechterik Professor Z je niet kan neerschieten met zijn laserstraal, en even later word je een level voorgeschoteld waarin je een heel parcours moet afleggen,terwijl je Z's onderdanen neerschiet. Dat is een verfrissende variatie op een game die anders alleen zou draaien om het eerst over de eindstreep gaan. In plaats daarvan krijg we dit gevarieerde aanbod allemaal voor de kiezen in de hoofdmodus, het zijn dus ook geen flauwe, losstaande minigames.

Wat ook anders is dan in andere kartgames, is de manier waarop je uit een rivier gevist wordt als je een stuurfoutje maakt. Nog voor je auto het water raakt, zorgt het spel ervoor dat je direct in de goede houding staat om verder te racen. Het houdt de snelheid lekker in de game; het draait echt om het racen zelf. Je bent natuurlijk wel wat tijd kwijt, maar niet meer die secondes waardoor het voelt alsof het uitrijden van het level kansloos is. Wat een verademing!

Botsing

Hoe meer bekers je wint, hoe meer punten je krijgt waarmee je auto's uit de garage vrijspeelt. Maar de punten zorgen er ook voor dat je omhoog schiet in klasse. Er zijn er in totaal zes. We willen je aanraden zo lang mogelijk te genieten van de eerste vier niveaus. Probeer daar eerst alle bekers te halen voor je in categorie vijf en zes aanbelandt, want daarin schiet de moeilijkheidsgraad zo Alpen-achtig omhoog, dat hoofdrolspeler Lightning er zelfs met raketten niet aan te pas komt.

Die akelige moeilijkheid zie je bijvoorbeeld in het stoffige Radiator Springs, waar je in de hogere niveaus racet tegen de andere Cars. Het draait in deze race puur om het boosten, power-ups worden even achterwege gelaten. Het vreemde is dat je de sterren van de hemel kunt rijden, maar toch tegenstanders voortdurend langs ziet scheuren uit hoeken die helemaal niet tot de weg behoren. En als je net iets op wilt pakken zodat je weer vooruit kunt boosten, dan kaapt een supersnelle vijand net alles voor je weg. Kortom, in de hogere niveaus veranderen de tegenstanders in goddelijke superbolides die alles kunnen en jij blijft boos en je-controller-willen-weggooiend achter.

Het is een ruwe botsing zo plots. Cars 2 is een ontzettend blije, vermakelijke en motiverende game in de eerste vier klasses, waarin je jezelf zult verbazen over de verrassende spelsoorten binnen de kartgame. Maar als je verder komt verlies je plezier in het spelletje, zeker als je na vijf keer hetzelfde level op een perfecte manier te doen nog steeds naast de bekers grijpt met een vierde of vijfde plek. Ontwikkelaar Avalanche Studios heeft er duidelijk te weinig rekening mee gehouden dat dit het gelijknamige spel van de film Cars 2 is, een kinderfilm! Zelfs de meest doorgewinterde racegamer zal op zijn tandvlees bijten bij de idiote onrechtvaardigheid die hem door die achterlijk rappe concurrentcoureurs wordt aangedaan.

Cars 2 is getest op de PlayStation 3.