Review
Cadence of Hyrule

Cadence of Hyrule is de beste Zelda spin-off ooit

Maar smaakt wel naar meer

Geschreven door Michel Musters op

Conclusie

Cadence of Hyrule combineert op natuurlijke wijze de ritmische gameplay van Crypt of the NecroDancer met de spelwereld en audiovisuele flair van de Zelda-reeks. Dat levert iets heel speciaals op. Na een erg uitdagend begin wordt het spel echter steeds makkelijker en komt het avontuur iets te snel ten einde. Een betere balans had dit spel nog indrukwekkender gemaakt.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Ritmische gameplay steekt geweldig in elkaar, Zelda-muziek is fenomenaal
 • Minpunten
 • Game wordt al snel te makkelijk en is mede daardoor te kort
Op avontuur gaan in de nieuwe Zelda-game Cadence of Hyrule vereist één essentiële vaardigheid: een gevoel voor ritme. Zowel vijanden als jijzelf bewegen zich in deze combinatie tussen indiegame Crypt of the NecroDancer en de Zelda-franchise namelijk op het ritme van muziek.

In feite is de hele spelwereld van Cadence of Hyrule (vormgegeven alsof je zoals vanouds A Link to the Past op de Super NES speelt) opgedeeld in kleine vakjes. Elke stap, slag of stoot die je maakt, is een ‘beat’. Op die manier dansen zowel de vijanden als jij over het speelveld. Door het ritme van de muziek (en de meter onderin het scherm) aan te houden benader je vijanden, val je ze aan en bouw je de meter op, waardoor vijanden betere loot in de vorm van meer kristallen achterlaten. Daarnaast is het aan te raden om het aanvalspatroon van vijanden te leren kennen, zodat je niet te vaak door ze wordt geraakt.

Cadence of Hyrule

Van frustrerend naar een makkie

Doodgaan is, zeker in het begin van Cadence of Hyrule, namelijk meer regel dan uitzondering. Zeker wanneer je zoals ondergetekende niet bekend bent met voorganger Crypt of the NecroDancer, heeft dit spel in het eerste uur een steile leercurve. Tot overmaat van ramp verlies je elke keer wanneer je sterft al je verzamelde rupees en items. Alleen je hoofdwapens en -items, zoals de boemerang, hookshot en heart containers, behoud je. Ook de kristallen die je ontvangt wanneer je een heel speelveld ontruimt van vijanden, blijven in je bezit. Hiermee koop je in het Game Over-scherm onder andere betere wapens, waarmee je bijvoorbeeld meer schade doet en verder om je heen slaat.

Met meer heart containers in je inventaris en een sterker wapen in de hand wordt het spel snel een stuk makkelijker. Dan komt ook die gewenste ‘klik’ in je hoofd, en begin je de ritmische gameplay te begrijpen. Je boekt dan opeens vliegensvlug progressie, weet je door verschillende kerkers heen te slaan zonder regelmatig te sterven en de handige wapens en items blijven zich opstapelen, waardoor je je binnen enkele uren al oppermachtig voelt. In een sneltreinvaart race je door het spel, denk aan drie tot zes uur, afhankelijk van hoe snel je de gameplay de meester maakt.

De echte ster is de opzwepende muziek, bestaande uit swingende remixen van bekende Zelda-nummers

Dat is aan de korte kant voor een Zelda-game, maar de spelwereld is relatief uitgebreid vergeleken met Crypt of the NecroDancer. Daardoor is het niet zo verslavend om net als in laatstgenoemde game dagelijks een complete ‘run’ te doen – daar is het spel niet compact genoeg voor – maar tegelijk smaakt het korte avontuur naar meer. De ontwikkelaar tracht dit op te lossen met leaderboards om je te motiveren snellere runs te doen en een lijst aan spelregels om zelf in te stellen, zoals een permadeath-modus die een stuk pittiger is. Toch blijft het knagende gevoel hangen dat we graag wat langer bezig waren geweest met het avontuur zelf. Een betere balans tussen het uitdagende begin en de te makkelijke tweede helft van het spel had dit mogelijk opgelost.

Cadence of Hyrule

Jazzy lounge

Dat je graag langer door had willen spelen, kan natuurlijk ook als compliment richting de game gezien worden. Want ondanks de korte speelduur is elk moment van Cadence of Hyrule genieten geblazen. Niet alleen draagt de fijne gameplay daaraan bij, ook de audiovisuele presentatie is van een niveau alsof Nintendo zelf het spel heeft geprogrammeerd. Zelda-fans kunnen genieten van een prachtig vormgegeven wereld – die ook nog eens bij elke run nagenoeg compleet willekeurig gegenereerd wordt – en bezoeken bekende locaties zoals Hyrule Castle, Zora’s Domain en Death Mountain. Tijdens deze tocht kom je allerlei bekende personages, vijanden en items uit de franchise tegen. Een Zelda-fan haalt absoluut meerwaarde uit Cadence of Hyrule.

De echte ster is de opzwepende muziek, bestaande uit swingende remixen van bekende Zelda-nummers. Een jazzy lounge-versie van Zelda’s Lullaby op het startscherm belooft al veel goeds, en muzikaal gezien stelt Cadence of Hyrule geen moment teleur. De bekende nummers uit de reeks zijn van allerlei interessante variaties voorzien, die zowel verrassen als een nostalgisch gevoel oproepen. Door de simpele structuur van de nummers zijn ze ook ideaal om in het ritme van de game te blijven, waardoor je de ritmemeter onderin beeld al snel vergeet.

Cadence of Hyrule

Kort en krachtig, zo laat dit spel zich het beste omschrijven. Je bent er doorheen voordat je er erg in hebt en hebt na afloop het gevoel een van de betere Zelda-games te hebben gespeeld. Sterker nog: dit is met stipt de beste Zelda spin-off ooit en laat games als Hyrule Warriors (leuk!) en Link’s Crossbow Training (meh…) ver achter zich. Onafhankelijke ontwikkelaar Brace Yourself Games heeft met de Zelda-licentie iets heel speciaals gecreëerd.

Cadence of Hyrule: Crypt of the NecroDancer featuring The Legend of Zelda is nu te koop voor de Switch via de eShop. Het spel kost 25 euro.

Laatste reviews op Gamer.nl:

Dit artikel delen:

Lees meer

Elon Musk weigert Nier: Automata-artiest te vermelden op Twitter Gears of War-film speelt zich in alternatief universum af
13

Reacties op: Cadence of Hyrule is de beste Zelda spin-off ooit

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  MichelMusters

  • 18 juni 2019 10:02
  Mochten er vragen zijn dan probeer ik die hier te beantwoorden.

  Paar dingen waar ik geen ruimte voor had om in de recensie te vermelden:
  - Er is tevens een dagelijkse challenge run.
  - Er zijn meer personages dan alleen Link om mee te spelen.
  - Er is een modus waar je niet op de ritme van de muziek hoeft te bewegen. Handig voor beginners, maar ik raad spelers toch aan even door de zure appel heen te bijten in het begin en de gameplay te leren. Is part of the fun!
  - De game bevat één onbedoelde bug (voor zover ik weet): wanneer je de Switch op de slaapstand zet terwijl je in de game zelf zit, loopt de gametimer door (en kan het dus zomaar dat je opeens 20 uur in een spel hebt zitten).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Sabor

  • 18 juni 2019 10:10
  @MichelMusters
  Die laatste bug is wel vervelend!
  Heb de Switch toch vaak in slaapstand.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 18 juni 2019 10:18
  @Sabor Klopt, als iemand die het altijd leuk vindt om zijn speeltijd te checken is dat vervelend. Je kunt dus beter stoppen met spelen en de Switch in slaapstand zetten wanneer je Game Over bent. Dan kun je de game opslaan en teruggaan naar het hoofdmenu, en dan loopt de timer niet door. Hopelijk fixen ze het nog!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • gimbal2

  • 18 juni 2019 10:14
  Prachtig spel op zich met echt hele goede versies van de bekende Zelda tunes, maar ritmische gameplay zal denk ik nooit mijn ding zijn :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Baukereg

  • 18 juni 2019 11:16
  Drie bonuspunten voor de singing shopkeeper.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • -it-

  • 18 juni 2019 12:39
  Fantastisch spel! Dit is waarom de switch zo uitblinkt op het moment.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  watashi wa maurice desu.

  • 18 juni 2019 14:56
  Hmmm, misschien dan toch maar aanschaffen, ik had namelijk een matige zelda ervaring verwacht. Maar zoals ik hey dus hoor is het wel een echte goede zelda ervaring maar dan op een volledig unieke manier.
  Nu ben ik toch heel benieuwd geworden,

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 18 juni 2019 16:09
  @watashi wa maurice desu. Mja, er is helaas geen demo om het uit te proberen. Niemand in je omgeving waar je het bij uit kunt testen toevallig? Het eerste halfuur/uur is even doorbijten als je niet bekend bent met de gameplay, maar geloof me, daarna wordt het echt heel leuk!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Excalibur82

  • 18 juni 2019 22:34
  En ik maar denken dat het voor mobiele telefoons was!

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Heiny Reimes

  • 19 juni 2019 08:48
  Het gebruik van 'maar' in een positieve ondertitel nadat je positief begint in de titel klopt niet echt… 'en' is dan veel beter ;).

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  MichelMusters

  • 19 juni 2019 15:51
  @Heiny Reimes Ondanks dat naar meer smaken wel positief is ergens, is het wel degelijk negatief bedoeld ;) Dat is dan ook het enige minpunt van de game.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  PietS.

  • 19 juni 2019 09:16
  Goede review (helemaal mee eens –> Top game!) en die bug die je aanhaalt in je comment is inderdaad ERG vervelend (understatement). Ik heb de game 100% uitgespeeld in +/- 10 uur, maar omdat ik m'n games tussendoor eigenlijk nooit afsluit en m'n Switch altijd in sleep mode zet, staat m'n timer nu op +/- 95 uur… -_-

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • DopieJopie1

  • 19 juni 2019 10:37
  Gekocht en teleurgesteld. Als groot Zelda liefhebber hier ingetrapt. Het speelt niet. Puzzels zijn saai en voorspelbaar. Dungeons veranderen steeds, wat irritant is. Sfeer is matig. Verre van Zelda kwaliteit, maar puur 25 euro vragen om 'de naam'. Een 6 had hier beter gepast.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.