Review
Burnout Paradise: Remastered

Burnout Paradise Remastered

Heeft geen schade opgelopen

Geschreven door Lars Cornelis op

Conclusie

  • Burnout Paradise Remastered bewijst dat het origineel tien jaar na dato nog steeds overtroffen moet worden. De mix van snelheid, sensatie en vrijheid blijkt nog altijd bijna perfect en de grafische update van Remastered verdoezelt bovendien goed Burnouts respectabele leeftijd. De kleine minpunten van toen blijven helaas hardnekkig aanwezig en wegen tegenwoordig misschien nog wel iets zwaarder, maar doen aan het eind van de rit weinig afbreuk aan het plezier waar Burnout Paradise voor staat.
    Score: 85 Uitstekend
    • Nog steeds ongekend snel, lekkere soundtrack, heel veel content
    • Geen snelle herstartmogelijkheid, op de lange termijn wat eentonig, nieuwe auto selecteren traag
Burnout Paradise gooide tien jaar terug hoge ogen met zijn zinderende snelheid, een open wereld en een geïntegreerde online modus. Daarmee was Criterion destijds best vooruitstrevend, maar inmiddels is dat bijna standaard voor het genre. Toch riepen veel fans om een heruitgave van Burnout Paradise. Burnout blijft namelijk bestaansrecht houden dankzij dat ene unieke, onovertroffen aspect: die snelheid.

Nou zijn bijna alle (arcade)racegames snel, dat is immers redelijkerwijs de essentie van autoracen, maar Burnout doet er een flinke schep bovenop door de teugels van de realiteit aangenaam te laten vieren. Vol gas gaat de game al hard, maar door veelvuldig te boosten gooi je daar nog een flinke schep bovenop. Afremmen voor bochten is nauwelijks nodig en overal zijn er jumps en stunts te vinden om stukjes af te snijden, of om de race gewoon wat sensationeler te maken.

Burnout Paradise

Crashen hoort erbij

Toch voelt Burnout Paradise niet goedkoop aan, iets waar andere games met een blinde focus op rauwe snelheid wel snel last van hebben. Dat komt omdat auto’s nog steeds voelbaar gewicht hebben. Met een goed getimede ruk aan de handrem slinger je een auto zonder noemenswaardig verlies van snelheid de bocht om, maar als je timing een beetje verkeerd is zie je hoe je auto als een blikje frisdrank in elkaar wordt gekreukt tegen de vangrail. Het gewicht is daarmee een fijne bijkomstigheid bij het rijden, maar speelt natuurlijk vooral een rol bij het beuken en incasseren, dat in Burnout bijna net zo’n belangrijk onderdeel van racen vormt als ‘de snelste’ zijn.

Anders dan bij andere racegames hoef je je echter geen zorgen te maken dat je verongelukt, zij het door een stuurfout dan wel door een agressieve tegenstander. Je crasht namelijk toch wel een keer (of tien). Dat is ook helemaal niet erg. Na de crash word je met plankgas en al terug in de actie gegooid en door de duidelijk aanwezige rubber banding zit je binnen no time weer middenin het racegewoel. Crashen voelt daarom geen moment als straf, maar is onderdeel van het sensationele feest der vrijblijvendheid dat Burnout Paradise heet.

Burnout

Concurrentie van zichzelf

Het verlangen van fans naar een heruitgave van Burnout Paradise is daarom ook wel begrijpelijk. Er is sinds Burnout Paradise simpelweg geen game geweest zoals deze. Dat komt door gebrek aan concurrentie (of een opvolger), maar de mix van snelheid, sensatie en vrijheid is ook nagenoeg perfect en zou moeilijk te overtreffen zijn. Dankzij de hogere resolutie (tot wel 4K op PS4 Pro en Xbox One X) doet Burnout Paradise Remastered bovendien nauwelijks verouderd aan. Het is weliswaar geen autoporno zoals Gran Turismo of Forza, maar je moet toch echt wel heel kritisch zijn wil je zien dat dit een tien jaar oude game is. De framerate was overigens op de vorige generatie ook al hoog, dus daar hadden we geen remaster voor nodig.

De enige concurrentie ondervindt Burnout Paradise Remastered dan ook van zichzelf. Zeker op de Xbox One, waarop de Xbox 360-versie van Burnout Paradise ook gewoon te spelen is, biedt de Remaster niet zo gek veel nieuws. Wel bevat Burnout Paradise Remastered alle downloadbare content, inclusief Bikes, Cops & Robbers en Big Surf Island.

Burnout Paradise

Een handjevol kleine aanpassingen had Burnout Paradise Remastered nog net naar een hoger niveau kunnen tillen. Zo blijft het onhandig dat je een race niet even opnieuw kunt starten als je bijvoorbeeld verkeerd bent afgeslagen in de open stad en winst nu wel kan vergeten. Ook missen we de mogelijkheid om te fast travelen als we weer eens een race eindigen in het lege heuvellandschap, had het selecteren van een nieuwe auto wat vlotter gemogen en wordt de game op den duur eentonig, omdat races altijd op een van acht vaste locaties eindigen.

Maar misschien benaderen we Burnout Paradise dan wel weer te veel als een racegame, en niet als een feestje op wielen, waarin je ongedwongen een beetje rondscheurt en net zoveel lol haalt uit een race winnen, als uit een zieke stunt uithalen of geweldig tegen een muur uiteenspatten.

Burnout Paradise Remastered is nu beschikbaar op Xbox One en PlayStation 4 en verschijnt binnenkort op pc. Voor deze recensie is de game gespeeld op een Xbox One.

Dit artikel delen:

Lees meer

Update: Nederlandse rapper Josylvio maakt nummer voor Far Cry 5 Bid samen met de Father van Far Cry 5 in live-action-trailer
19

Reacties op: Burnout Paradise Remastered

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Jumpman

    • 16 maart 2018 15:51
    Ik kan het ea nog steeds niet vergeven dat ze de serie de nek om hebben gedraaid en koop daarom geen games meer van ze. Nu dus enorm in dubio, koop ik m niet dan mist ea omzet (waar t om te doen was) maar koop ik m wel dan komt er wellicht nog een nieuw deel mits de interesse hoog zou zijn.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Suurbier

    • 16 maart 2018 16:25
    @Jumpman Ik snap precies wat je bedoelt! EA is de laatste tijd absoluut niet lekker bezig en ik ben bang dat ze ook nooit meer terugkeren naar hun oude roots nu zowel het bestuur van EA als de aandeelhouders geld hebben geroken met micro transactions. Ik ga deze game alleen wel halen omdat het geweldig is om met m'n maten te spelen. Als ik dat niet had zou ik ook in een enorm dubio zitten..

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rreloaderr

    • 16 maart 2018 16:34
    @Suurbier

    EA is nog nooit lekker bezig geweest. Heeft altijd kleine ontwikkelaars de nek om gedraaid. RIP Westwood & Maxis.

    Ontopic.
    Deze remake had niet gehoeven, zo oud is het spel helemaal niet. Vind het weer goedkoop cashen dit. Had dan een uitgebreide update uitgebracht.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Suurbier

    • 16 maart 2018 16:40
    @rreloaderr Ben ik het niet helemaal mee eens! Ik heb vroeger echt ontzettend genoten van games als Battlefield 1942, Battlefield Vietnam en Need for Speed Most Wanted (2005 uiteraard). In die tijd bracht EA die games uit voor een vast bedrag en daar kreeg je een volle game voor. Maar je hebt gelijk, EA staat erom bekend om studio's op te kopen en ze meteen te sluiten zodra de verkoop van een game tegenvalt. Ik koop ook alleen nog maar Battlefield games van EA, verder niets meer, behalve deze Burnout Remaster dus ;)

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rreloaderr

    • 16 maart 2018 17:50
    @Suurbier
    Ook ik maak me schuldig door jaarlijks noodgedwongen FIFA te kopen. Alleen al om fut. Heb zelf ook Elk deel van Battlefield gespeeld en gekocht. Gelukkig voor de battlefield reeks krijgt dice alle vrijheid. Wat dat betreft heb ik EA hoger zitten dan Ubisoft die tot nu toe alleen maar mediocre spellen uitbrengt met dezelfde mechanics

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Suurbier

    • 16 maart 2018 21:52
    @rreloaderr Klopt inderdaad. Ubisoft maakt veel games die er op het eerste gezicht prachtig en diepgaand uit zien maar als je er dan even voor gaat zitten kom je er al snel achter dat het spel erg weinig te bieden heeft en ontzettend snel repetitief wordt. Enige uitzondering hierop vond ik AC Origins, daar heb ik echt van genoten!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • rreloaderr

    • 16 maart 2018 22:53
    @Suurbier
    Origins gekocht voor twee tientjes, indrukwekkend veel content maar nog altijd een hoog Méhhh gehalte voor mij. Historisch en grafisch een waar pareltje en een AC met betere combat en moeilijker.

    Maar de verhaallijn en de quests zijn voor mij nog altijd ondermaats en bevatten weinig creativiteit. Het is vooral kwantiteit waar Origins goed in is. Ik krijg mezelf niet meer zo ver om de van A naar B of roei dit kamp uit missies te voltooien.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Suurbier

    • 17 maart 2018 19:40
    @rreloaderr Het verhaal vond ik ook ernstig tegenvallen maar ik moet ook eerlijk zeggen dat ik het daar ook niet voor speelde! Je kon merken dat ze echt inspiratie hebben gehaald uit The Witcher 3 (mijn favoriete game) zonder het schaamteloos één-op-één te jatten. Ik kon echt geen enkel saai plekje vinden op de hele map, alles was zo extreem gedetailleerd! Misschien was de map wel weer een beetje onnodig groot. Tegen het einde werd het echt een sleur om hem uit te spelen maar ik heb er dan ook ruim 80 uur over gedaan haha. Hopen dat ze nu eens eindelijk met een goed hedendaags verhaal komen want ik blijf vinden dat het switchen tussen geschiedenis en het heden potentie heeft alleen wordt die op het moment absoluut niet benut.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • -it-

    • 16 maart 2018 16:47
    Raar verhaal dit. Ik kan de 360 versie ook gewoon spelen op de one (is zelfs gratis geweest bij Live) dus waarom zou ik dit kopen? Maar dat staat idd ook in de review.

    Wacht op een nieuw deel!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Suurbier

    • 16 maart 2018 16:51
    @-it- 4K op de PS4 Pro en Xbox One X en alle DLC is het enige dat ik me kan bedenken

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • kleinekoosjer

    • 16 maart 2018 16:57
    @-it- Ik heb het zelfde man.. Best wel grijs gespeeld op de 360. Heb hem op de One eigenlijk nog nooit aangeslingerd.. Een nieuw deel had cooler geweest.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • LarsCornelis

    • 16 maart 2018 22:24
    @kleinekoosjer Op Xbox heb je inderdaad die keuze, maar op PS4 niet. En ik meen dat Big Surf Island nooit op pc is verschenen. Je hebt nu wel gelijk alle DLC, kan indien van toepassing met je vrienden die de Remaster hebben online spelen en weer opnieuw Achievements e.d halen. Zie het een beetje als een Blu-ray release van een film waar je de dvd al van hebt: werkt ook nog gewoon, maar soms wil je gewoon de nieuwere versie hebben

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Stickz

    • 16 maart 2018 18:45
    Jammer dat ze de crashmode uit de eerdere delen er niet in hebben geplakt. Daar heb ik echt goeie herinneringen aan! Wat was dat lekker zeg! Een kettingreactie veroorzaken om je score op te krikken etc. 100x de map over doen voor die hoogste score om (ik geloof) 5 sterren te halen. Gief!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • watashi wa maurice desu.

    • 16 maart 2018 22:03
    @Stickz

    Die crash mode zou voor mij zelfs losstaand een game mogen worden. Met specifieke doelen zouden ze zelfs wat extra diepgang kunnen creëren.

    Maar wat vond ik de crash mode van takedown vet. Enkel voor dat heb ik laatst mijn kapotte PS2 weer vervangen.

    Ik herken de drang om je eigen score te verbeteren om maar een hoge medaille of sterren te krijgen. Lol

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • LarsCornelis

    • 16 maart 2018 22:18
    @Stickz dat zit ook in Paradise, op elke weg kun je chaos veroorzaken. Heet showtime in Paradise!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Stickz

    • 18 maart 2018 07:50
    @LarsCornelis

    Dat is wel tof, alleen begrijp ik dat het dan niet de lading heeft zoals die het had in “Takedown”?

    Heb net als @watashi wa maurice desi. mijn PS2 voor die game en NFS underground 1+2 en GTA Vice City aangesloten. Heerlijk om af en toe die old skool games te kunnen spelen!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • DarkRuleR

    • 17 maart 2018 12:03
    In de review staat dat je er geen snelle herstartmogelijkheden zijn. Maar die is er wel. Als je wil herstarten dan ga je even stil staan. Dan stopt het evenement waarmee je bezig bent. En daarna kan met de rechter d-pad “Restart Last Event” kiezen.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • Suurbier

    • 17 maart 2018 19:42
    @DarkRuleR +1

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • MaTriX

    • 17 maart 2018 23:47
    Je zou bijna zeggen dat ze het zelf niet gespeeld hebben en overgeschreven hebben van een andere site :D.

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord