Burnout 3 | Gamer.nl

Na eerdere trailers deze week is er een derde trailer van No Man's Sky uitgebracht.

Realisme is saai. Wanneer het kan, dient het realisme overboord gegooid te worden in ruil voor gameplay. Waarom zou je immers maar één keer per race maximaal mogen genieten van het prachtige schademodel, wanneer je met de techniek van tegenwoordig de auto in een mum van tijd weer heel op de baan hebt staan, klaar voor een nieuwe botsing? En waarom zou je op een leeg parcours racen, met op zijn hoogst een dozijn tegenstanders, wanneer tu en het verkeer door scheuren veel spannender is? Dat is ongeveer de filosofie achter Burnout 3. En daar plukt u de vruchten van!

Burnout 3 is een arcaderacer zoals ze bedoeld zijn. Je racet met de snelheid van een Concorde, door de met verkeer gevulde straten van steden en buitengebieden. Met een tijdelijke boost kun je deze snelheid nog wat opschroeven, waardoor je als ongeleid projectiel tu en de zondagsrijders door schiet. Crash je, wees dan niet getreurd. Na te hebben genoten van hoe je auto in brokstukken uit elkaar is gespat, wordt je namelijk al rijdend en weer helemaal heel, op de weg gezet. En dan heb je ook nog tegenstanders. Tegenstanders die beuken en gebeukt dienen te worden. Dit laatste om extra, kostbare boost te vergaren. Tegenstanders tijdelijk uit de race rammen, ofwel een Takedown, levert je nog meer boost op. Ook krijg je boost door risico's te nemen, zoals net langs andere verkeersdeelnemers racen, tegen het verkeer in rijden en door bochten driften. Snelheid, risico en agre ie zijn de belangrijkste factoren van Burnout 3.

Burnout World Tour

De Burnout World Tour is de belangrijkste gamemode van Burnout 3 en bestaat uit meer dan 150 lo e evenementen. Die evenementen liggen verspreid over een drietal continenten: de Verenigde Staten, Europa en het Verre Oosten. Deze zijn weer onderverdeeld in twee hoofdcategoriën: race- en crashevenementen. Bij de meeste evenementen kun je een gouden, zilveren of bronzen medaille halen. Een bronzen is meestal voldoende om nieuwe evenementen vrij te spelen, maar het uiteindelijke doel van het spel is om voor alle evenementen goud te behalen. Door deze opzet heb je dus al vrij snel heel veel races tot je beschikking. Je zal echter op het eind nog flink moeten bikkelen om alles voor de volle honderd procent te behalen. Hierdoor krijgt zowel de beginnende gamer, als de echte doorzetter, waar voor zijn geld.

De race-evenementen komen in allerlei soorten en maten. De meest gangbare racevormen zijn van de partij. Zo is er de gewone race welke een race over één of meerdere ronden, met een vijftal opponenten omvat. In de tijdritten dien je binnen een bepaalde tijd over de finish te racen, wil je een medaille in de wacht slepen. De face-off mode is een race met slechts één tegenstander. Bij winst mag je zijn auto aan je garage toevoegen. Bij verlies hoef je echter, gelukkigerwijs, je eigen auto niet af te staan. Maar de leukste gamemode is het nieuwe Road Rage, dat helemaal gebaseerd is op de Takedowns, het nieuwe spelelement in Burnout 3. Hierin is het de bedoeling om, binnen een bepaalde tijd en voordat je auto uit elkaar ligt, een bepaald aantal tegenstanders van de weg af te rijden.

De crashevenementen zijn een heel ander paar mouwen. Hierin is het de bedoeling zoveel mogelijk schade aan te richten, door één grote kettingbotsing te veroorzaken. De verkeer ituaties waarin je dit mag proberen zijn hier helemaal op afgestemd en betreffen vaak kruispunten waarbij verkeer van twee kanten tegelijk komt. Je dient op het juiste moment te botsen waardoor je het verkeer uit beide richtingen blokkeert. Daarbij is het ook van belang dat je de nodige power-ups weet mee te pikken, waaronder extra geld en extra snelheid. Ook liggen er zogeheten Crashbreakers in het rond, die een ontploffing veroorzaken wanneer je ze aanraakt. Je hebt zelf ook één Crashbreaker op zak, die te activeren is nadat een bepaald aantal auto's in de kettingbotsing betrokken is geraakt. Met de Crashbreaker wordt je in de lucht gelanceerd en kun je proberen, je nog in de richting van andere power-ups te sturen. Bijvoorbeeld in de richting van de belangrijkste power-up, de '4x' multiplier, die je behaalde score met vier vermenigvuldigt. Dit ding is dermate invloedrijk, dat het pakken van dit ding het verschil tu en brons of goud kan betekenen. Dit haalt enigszins de uitdaging uit de crashevenementen weg. Volgens mij had de '2x' multiplier ruimschoots volstaan.

Wagenpark

In Burnout 3 staan behoorlijk wat wagens tot je beschikking, verdeeld over verschillende categorieën. De races zijn onderverdeeld in verschillende kla es. Hoe verder je komt, hoe sneller de races zullen zijn. Wanneer je, na een tijdje met de Super kla e gespeeld te hebben, weer een rondje rijdt met de eerste kla e, de Compact Cars, dan lijkt dit net een brommobielrace. Binnen elke kla e staan er ongeveer tien auto's tot je beschikking, die onderling helaas niet veel van elkaar verschillen, noch qua uiterlijk, noch qua prestaties. Dit zorgt er wel voor dat de races uitdagend blijven, doordat iedereen aan elkaar gewaagd is, maar het maakt de drang om nieuwe auto's vrij te spelen er niet groter op.

Gelukkig zijn er nog wel een aantal speciale auto's, vooral voor de crashevenementen, die je maar al te graag in je bezit wilt hebben. Wat dacht je van een brandweerauto, een Formule 1 wagen, een roadster of een stadsbus? Grafisch ziet Burnout 3 er prachtig uit. Vooral op hoge snelheid is het spel een genot om naar te kijken. De locaties zijn met veel zorg vormgegeven, met bruggen, bergweggetjes met haarspeldbochten, winkelcentra, havens en industrieterreinen, maar echt tijd om ze te bewonderen is er niet. Wanneer je stil gaat staan om de omgeving van nabij te bekijken, of tijdens één van je vele crashes, valt het soms op dat er wat weinig detail aanwezig is, maar op hoge snelheid stoort dit nooit. Wat wel enigszins storend is, zijn de vele advertenties van EA games en deodorant in het spel. Dat men hiervoor kiest in plaats van fictieve advertenties, kan ik nog begrijpen, maar welke onverlaat adverteert er midden in een bos voor deodorant?

Het mooiste aan Burnout 3 zijn de crashes. Doordat je auto toch meteen weer heel is na een crash, heeft men een behoorlijk realistisch schademodel kunnen gebruiken die je auto soms tot niet meer dan een klein hompje schroot herleidt. Knal je keihard tegen een muur, dan zal je auto verkreukelen tot voorbij de voorwielen. Dat is wel even iets heel anders dan een loshangende bumper zoals in veel andere racegames!

De geluidseffecten van Burnout 3 zijn, buiten het erg luidruchtige en raar klinkende schakelgeluid, piekfijn in orde. Het motorgeluid is prima in orde en niet te prominent aanwezig, en ook de crashes klinken overtuigend, met veel rinkelend glas en het geluid van verkreukelend blik. Scheer je net langs een tegenligger, dan hoor je de wind langs je oren zoeven en de tegenliggers toeteren. Minder geweldig maar wel degelijk, is de muziek. De soundtrack, met voornamelijk rock/punk, kent een aantal aardige liedjes, maar had in z’n geheel net iets opzwepender gemogen. Sommige liedjes maken de race juist wat rustiger, in plaats van spectaculairder, wat niet de bedoeling zou mogen zijn. De liedjes worden gebracht in de stijl van een radiozender, met een humorloze DJ voorzien van een beperkte zinnenschat. Echt veel voegt deze vent niet toe, maar hij werkt op den duur wel op je zenuwen. Gelukkig kun je hem uitschakelen, en dan bedoelen we niet met grof geweld, maar via een optiemenu.

Conclusie

Burnout 3 is een dijk van een arcaderacer geworden. De snelheid in Burnout 3 is ongekend en de toevoeging van de Takedowns zorgt ervoor dat je al je agre ie kwijt kunt. Door de sterke opzet van de Burnout World Tour is het spel daarbij toegankelijk voor iedereen en erg verslavend. Sommige onderdelen zijn mi chien net iets te eenvoudig, maar dat wordt weer gecompenseerd door de soms bijna onmogelijke tijdritten en de Takedown uitdagingen, zodat je heel wat uurtjes zoet zult zijn om alles uit het spel te halen. Dit eindejaar leek een bikkelharde strijd te worden tu en de vele racegames die op stapel staan, zoals Need for Speed: Underground 2, Flat-Out, Juiced, Midnight Club 3, Crash ‘n’ Burn en Test Drive: Eve of Destruction, maar het lijkt erop dat Burnout 3 de winst al naar zich toe getrokken heeft.


Artikel als favoriet toevoegen
Deel dit artikel

Aanbevolen voor jou