Als Battlefield één ding is, is het wel divers. Met alle voertuigen, wapens, gadgets en customization-mogelijkheden maak je er altijd je eigen avontuur van. Ben je graag speerpunt van de strijd, een onmisbare ondersteuning die gewonde soldaten heelt of van ammunitie voorziet, of hang je graag achterover om het slagveld te scannen? Al deze rollen bestonden in eerdere delen, maar in Battlefield 4 doet ontwikkelaar DICE er nog een schepje bovenop.

Loos

Je moet het DICE nageven: ze blijven het proberen. Ook in Battlefield 4 zit een singleplayercampagne, en wat voor één. Wat de campagne het beste doet, is je op tour nemen langs een hoop prachtige omgevingen waarvan je later onderdelen terugziet in de multiplayermaps. Het verhaal zelf is echter een verzameling van clichés, voorspelbare plottwists en idiote, oppervlakkige personages, die keer op keer expliciet uitspellen dat ze groei beleven.

Battlefield 4

Dat is misschien nog het meest schadelijke van de zes à zeven uur die je kan verspillen aan de singleplayer: het beledigt je intelligentie door alles twintig keer mede te delen. Ja generieke soldaat, je vertrouwt de Chinees die eigenlijk aan jouw kant staat niet, we vatten het. Ja generieke soldaat, we snappen het inmiddels, blijf niet zeggen dat je haar niet vertrouwt! Heeft ze een nare jeugd gehad? Zei ze dat zomaar even? En nu vertrouw je haar plots, ook na al die vijandigheid? Zo, ineens? Weet je wat, het zal wel.

En dan, net als je denkt dat het niet erger kan, krijg je een betekenisloos einde voorgeschoteld dat je de meest betekenisloze keuze in de recente gamegeschiedenis laat maken. Kortom: speel de campagne alleen als je helemaal weg bent van explosies, explosies, het afknallen van hordes oerdomme vijanden, explosies, wachten tot deuren opengemaakt en dichtgeslagen worden door npc's, en nog meer explosies. De vraag of de campagne überhaupt inspeelt op de kwaliteiten van de multiplayer is helaas loos.

Klaarmaken voor de strijd

Gelukkig staat Battlefield 4 bol van de toevoegingen die niet overbodig aanvoelen. Zo is er aan deze Battlefield-iteratie een zogeheten Test Range toegevoegd: je eigen privé-eilandje waarop je zonder vijanden kan gaan en staan waar je maar wilt. Alle voertuigen staan er tot je beschikking en het is een geweldige plek om nieuw vrijgespeelde wapens uit te testen dankzij een schietgalerij. Daarnaast vliegen er drones die je kan neerhalen met helikopters en straaljagers, staan er doelwitten om met tanks af te schieten en een gebouwtje om helemaal naar de mallemoer te knallen.

Het belang van een dergelijke omgeving om alles even te kunnen testen is niet te onderschatten. Voor leken en Battlefield-twijfelaars is er nu een veilige haven om alles lichtelijk onder de knie te krijgen. Vliegen bijvoorbeeld; niet één van de makkelijkste dingen om te leren in de Battlefield-games. Vooral niet wanneer de raketten en kogels je om de oren vliegen. In de Test Range doe je dit op je dooie gemak, om achteraf vol zelfvertrouwen in de daadwerkelijke potjes te springen. Dit maakt het een stuk makkelijker voor de nieuwelingen om aan de multiplayer te beginnen, en voor de veteranen om nieuwe elementen uit te testen.

Battlefield 4

De slagvelden van Battlefield

Maar Test Range is niet de plek waar je het meeste van je tijd besteedt. Dat doe je op de tien prachtig ontworpen maps die de game op lanceerdag heeft. Deze zijn stuk voor stuk een genot om naar te kijken dankzij een fikse toename in kleurgebruik ten opzichte van Battlefield 3. Chinese gebouwen hangen vol met felle neonlichten, bebossing in bloei geeft je het idee dat we de winter over hebben geslagen en woeste wateren doen je verlangen naar een handdoek.

Battlefield 3 was natuurlijk ook een erg mooie game en qua grafische pracht en praal biedt het vervolg geen enorme sprong vooruit. Deel 4 onderscheidt zich echter door Levolution. Elke map heeft één of meer elementen die volledig vernietigbaar of aanpasbaar zijn, wat de dynamiek van een potje multiplayer flink ten goede komt. Telkens als een dergelijk event getriggerd wordt, staat iedereen even stil om te genieten van het spektakel. Dammen scheuren stukje bij beetje in en je voelt het water haast druk uitoefenen, terwijl wolkenkrabbers ineens bezwijken onder hun eigen gewicht waarna de complete massa naar beneden dendert met een oorverdovend gebrul.

Battlefield 4

Na een aantal keer heb je deze spektakelstukken echter wel gezien. Een hevige storm die je zicht vertroebelt of een overstroming door een gebroken dam passen het potje volledig aan, maar zijn elementen waar je gauw aan went omdat deze elke keer hetzelfde zijn.

Levolution verrast daarom meer op kleinere schaal. Dat gebouw waarin je dacht veilig te zijn kan plots geen muren meer hebben en kleinere bouwwerken willen nog wel eens helemaal instorten. Dit levert de leukste momenten op in de multiplayer. Een wachttoren wordt getroffen door kogelvuur dat je dwingt om eruit te springen en te sprinten naar dekking, terwijl je de vijand wanhopig tracht neer te schieten. Of je wordt achterna gezeten door een groep soldaten in een jeep om terug te slaan door de metalen palen uit de grond te laten komen en de auto vervolgens te zien vliegen. Het zijn intense en vooral unieke momenten die het uiterste vragen van je creativiteit en je bijblijven na een verhitte strijd.

Ineens heb je het: je wordt stripper

Battlefield 4 behandelt zijn spelers als strippers. De game strooit met beloningen voor praktisch alles wat je doet: van het overnemen van veroverpunten tot het helen van soldaten of natuurlijk het neermaaien van je vijand. Dit was in deel 3 al het geval, maar Battlefield 4 gaat verder. Zelfs voor het raken van vijandelijke voertuigen of het onderdrukken van soldaten met kogelvuur worden punten uitgereikt. Bestuur een helikopter en ook daarvoor word je aan het einde van het potje beloond. Het maakt niet uit wat je doet, voortgang boeken doe je sowieso.

Battlefield 4

Natuurlijk wordt samenwerking aangemoedigd door bijvoorbeeld punten toe te kennen wanneer een teamlid bij jou spawnt, maar dat maakt de game ook simpelweg leuker. Je wilt niet in je eentje drie vijanden tegenkomen en keer op keer genadeloos afgeknald worden. Ga de uitdaging aan met een team aan je zijde en Battlefield toont zich van zijn beste kant. Je moet elkaar ondersteunen en je rol binnen het geheel zo goed mogelijk vervullen om als winnende ploeg uit de strijd te komen. Het gevoel van overwinning dat zo'n moment oplevert is niet te onderschatten; het is de essentie van Battlefield.

Teamwork wordt verder aangedreven door de herintrede van de Commander-rol. Degene die als Commander speelt heeft een strategisch bovenaanzicht van de complete map, kan bevelen uitdelen aan spelers, ze makkelijk direct aanspreken en verder ondersteunen door bijvoorbeeld de vijand te bestoken met raketten of een gunship. Welke mogelijkheden de Commander tot zijn beschikking heeft is afhankelijk van zijn troepen en of zij daadwerkelijk de bevelen opvolgen. Een Commander kan dus zeker een waardevolle toevoeging zijn, mits de spelers bereid zijn tot samenwerking en gehoorzaamheid.

Meer, meer, meer!

Battlefield 4 bevat een paar nieuwe modi om elkaar in te lijf te gaan. In Obliteration is het de bedoeling om een bom te verkrijgen die in het midden van de map op willekeurige plekken spawnt. Hiermee moeten drie vooraf bepaalde locaties opgeblazen worden. Een leuke modus, omdat het de actie op één punt weet te centraliseren, zonder dat tactisch inzicht overbodig wordt. Zo kan je de vijand afleiden door een druk punt te benaderen, zodat jouw teamgenoten een ander punt alvast kunnen bezetten. Deze even later opblazen is dan een eitje. Zo zijn er nog tig tactieken om te ontdekken.

Battlefield 4

Een andere nieuwe modus is Defuse, waarin twee teams van vijf spelers tegen elkaar opgezet worden om elkaar uit te roeien of om een doel te vernietigen. Hier heb je in tegenstelling tot andere modi echter maar één leven, waarna je moet wachten tot de volgende ronde om weer mee te mogen doen. Weer een leuke toevoeging die alleen maar bijdraagt aan de diversiteit van opties die Battlefield 4 te bieden heeft.

Het is daarom jammer dat we dezelfde diversiteit niet terugvinden in de campagne van Battlefield 4. Gelukkig is de multiplayer zo uitgebreid als je verwacht, en gooit de game er een fikse schep lol bovenop met Levolution, nieuwe modi, een gebied om rustig alle voertuigen en uitrusting te testen en nog veel meer. Het is wel duidelijk: Battlefield 4 voegt genoeg toe aan de formule van zijn voorganger om het vernieuwend te maken, zonder op de kern van Battlefield in te leveren. Dit is een shooter waarmee je nog minstens een jaar zoet blijft.

Battlefield 4 is getest op een Core i5 3570-systeem, voorzien van 8 gigabyte DDR3 werkgeheugen en een Nvidia 660GTX videokaart.