Wie het geluk heeft gehad als kind met houten blokken te mogen spelen, herkent de magie van het zo hoog mogelijk bouwen direct. Al doende leerde je. De eerste paar keer stortte je toren ineen door een te smalle basis, waardoor je besefte dat het bouwen van een imposante monoliet toch bij de onderste stenen begint. Pas na tientallen pogingen en probeersels lukte het dan om alle blokken op te maken en in je eigen structuur te verwerken. Een machtig gevoel.

Dat gevoel weet 99 Bricks: Wizard Academy op zijn eigen manier ook op te roepen. Tetrisblokken dienen opgestapeld te worden op zo’n manier dat het geheel stabiel blijft liggen en de zwaartekracht niet een deel van de toren laat overhellen of een blok overhelt en van de toren kukelt. Gebeurt dat met drie blokken in totaal, dan is het per direct game over.

De eerste paar keer voelt de game nog wat beperkt aan. De vrij smalle basis waarmee je begint lijkt weinig ruimte te bieden om echt de hoogte in te werken en al snel wiebelt je bouwwerk ongemakkelijk heen en weer. Het feit dat je Tetrisblokken vrij precies kunt positioneren, is nog weinigzeggend en lijkt van weinig waarde.

Maar net op het moment dat je moeite hebt te doorgronden hoe je echt de hoogte in kan komen, doet 99 Bricks: Wizard Academy zijn werk uitstekend. Met een Jetpack Joyride-achtige opzet van verschillende uitdagingen wordt op indirecte wijze uitgelegd hoe je echt kan gaan werken aan structuren van imposante proporties. Denk bijvoorbeeld aan de uitdaging om een bepaald aantal blokken te gebruiken voordat een specifieke hoogte is bereikt. In plaats van enkel maar verticaal te denken, word je er op gewezen dat je ook opzij kunt werken om zo plots een stevige brede basis te krijgen. Plots gebruik je L-vormige en langwerpige blokken om uitsteeksels aan je wankele torens toe te voegen om op grotere hoogtes een bredere basis te kunnen gebruiken. De koddige aanmoedigingen van jouw zwevende tovenaartje/avatar en de gezellige muziek geven daarbij direct een feel good-gevoel.

99 Problems, 99 tactieken

99 Bricks: Wizard Academy komt nog met meer verdieping om de hoek kijken. De toverspreuken en het bereiken van checkpoints gedurende je constructieroutine zijn hier de twee meest prominente van. Laatstgenoemde zijn erg interessant om te misbruiken als je gevaarte begint te wankelen. Als een checkpoint bereikt wordt met ook maar een enkel blok, dan versteent de rest van de toren onmiddellijk, zelfs als deze al aan het instorten was. Soms loont het dus om snel een aantal blokken naar beneden te slepen en op elkaar te stapelen zonder na te denken over een verdere tactiek. Het gaan voor zo’n checkpoint op zo’n roekeloze manier is een interessante tegenhanger van het behoedzaam stapelen.

Toverspreuken verdiepen de tactische mogelijkheden verder. Zo zijn er plateaus op te roepen in de lucht waarop verder gebouwd kan worden of is het mogelijk om een aantal blokken direct vast te cementen, net zoals bij een checkpoint met de rest van de toren gebeurt. Dit levert directe mogelijkheden op om een wankel evenwicht te herstellen.

Daarnaast zijn de spreuken in te zetten tegen vervelende jaloerse tovenaars die soms op een wolkje komen langs zweven en met een vloek je blokken van glad ijs maken, onzichtbaar maken of blokken vier keer zo groot maken. Wie op deze momenten snel een bewaarde toverspreuk inzet kan zo bijvoorbeeld een reuzenblok eenvoudig kwijt op een nieuw gecreëerd luchtplatform. Of je maakt een onzichtbaar blok weer zichtbaar doordat je jouw grote wisseltovertruc hebt ingezet. 99 Bricks is absoluut een tactische game.

 

Rampzalige potjes

Uiteindelijk houdt 99 Bricks: Wizard Academy je ontzettend goed bezig omdat het je met steeds weer andere uitdagingen confronteert die niet alleen maar draaien om het zo hoog mogelijk bouwen. Hierdoor heeft elk potje, hoe rampzalig ook, vaak op zijn eigen manier nut. Verzamel zoveel munten, verwerk zoveel reuzenblokken in je toren, bouw een x aantal torens in totaal.

99 Bricks is ontzettend gebalanceerd en gevarieerd in zijn opzet, waardoor de game je niet snel loslaat. Het enige minpunt is dat na een aantal uur spelen er geen nieuwe uitdagingen meer zijn. Dan rest er niets dan oude uitdagingen herspelen of met al je verworven kennis te gaan voor het bouwen van ’s werelds hoogste toren, waarbij je via Game Center je vrienden kan uitdagen. Dat is ook leuk, maar net iets minder gevarieerd dan de game tot op dat moment wel was. 

99 Bricks: Wizard Academy is gebaseerd op de gelijknamige flashgame uit 2008, maar kent een flink aantal verbeteringen zoals in bovenstaande recensie is te lezen. Je kunt de game gratis downloaden via de App Store.