De WK- en EK-edities van FIFA blinken traditiegetrouw uit in hetgeen waar we FIFA het vaakst op bekritiseren: emotionele beleving. Een WK is meer dan een sporttoernooitje waar 32 teams een potje tegen elkaar voetballen. Supporters juichen om de trots en voetballers spelen voor de eer. Zonder die emotie kun je net zo goed een landentoernooitje opstarten in FIFA 14. Dan mis je echter hetgeen waar een WK om draait en wat 2014 FIFA World Cup Brazil uitstekend belichaamt: de game begrijpt wat een WK met zich meebrengt.

Swingend het WK door

“Zodra het WK begint zullen de mensen stoppen met protesteren,” aldus Sepp Blatter. De WK-voorbereidingen van Brazilië gingen niet bepaald over rozen, maar alles is geoorloofd voor de ultieme WK-beleving. Tijdens het WK gaan we Brazilië zien als een voetbalminnend land, swingend en dansend op het ritme van de samba. Het FIFA van EA is waar het FIFA van Blatter naar streeft.

2014 FIFA World Cup Brazil

Vanaf de eerste minuut word je overdonderd met vrolijke kleuren, vlotte animaties en blije menuutjes. Voordat we onze eerste wedstrijd gespeeld hebben zien we een aanblik van een schitterend stadion dat omringd wordt door groene Braziliaanse natuur. En in dat stadion een joelend publiek gekleed in de kleuren van hun land. Louis van Gaal en Vicente Del Bosque staan langs de kant en de spelers staan fier met hun borst vooruit. De sfeer is overtuigend, vooral als je het vergelijkt met de kille introducties van FIFA 14 die we altijd zo snel mogelijk doorklikken.

Ook tijdens de wedstrijd merk je veel van de omgeving. FIFA World Cup heeft het camerastandpunt van FIFA 14 op de next-gen-consoles overgenomen, waardoor je het publiek bovenin het scherm duidelijk ziet. Daar komt de game mee weg, aangezien het publiek wat beter gemodelleerd is dan op FIFA 14 voor de vorige generatie consoles. Als we een goal maken schudt het stadion, zien we Louis van Gaal “JUICHEN!” en zien we zelfs hoe blij het Nederlandse volk wel niet is tijdens een shot in een stukje Amsterdam. EA heeft flink zijn best gedaan een wedstrijd veel meer te laten voelen als een live uitzending op tv. Het weet daarmee ook de aandacht af te leiden van de spelers; die juichen namelijk nog steeds nogal knullig en levenloos.

Een kleine evolutie

FIFA World Cup borduurt verder op het fundament dat FIFA 14 al legde. Het resultaat is dat deze versie, die jammer genoeg alleen op de PlayStation 3 en de Xbox 360 uitkomt, akelig dicht in de buurt komt van de next-gen-variant. De game speelt zoals het hoort: heerlijk vloeiend en met een hoog tempo. Daarnaast is het dribbelen wat preciezer en herkennen we zelfs wat nieuwe animaties. FIFA World Cup pakt dus enkele zwakke punten van de originele FIFA 14 aan, wat zorgt voor een overduidelijk superieure versie. Qua AI doet de game wel wat onder voor zijn grote broer op de Xbox One en PlayStation 4. Daarin hebben spelers net wat beter door waar de bal is en wat de andere spelers aan het doen zijn.

2014 FIFA World Cup Brazil

Qua modi doet 2014 FIFA World Cup Brazil het eveneens een stuk beter dan FIFA 14. Al is dat met het weglaten van de werkelijk waar verschrikkelijk trage, saaie en onlogische carrièremodus ook niet zo moeilijk. Logischerwijs kun je het WK van voor tot achter uitspelen, zonder of met kwalificatiewedstrijden, maar je kan ook als aanvoerder je land bij de hand nemen of bijzondere wedstrijdmomenten naspelen. Nieuw is dat het doorlopen van het WK gepaard gaat met de bekende skill games. Op wedstrijdloze dagen kun je daardoor Lens beter laten passen of Blind beter leren koppen. Ook al moet je hierbij zeker geen RPG-achtige ervaring verwachten, het geeft wel meer het gevoel dat je ergens naartoe werkt. Al is dat ook de enige toegevoegde waarde. Het spelen als aanvoerder is vergelijkbaar met Be a Pro: je neemt je eigen of een bestaande speler onder je hoede en probeert je in de kijker te spelen van de bondscoach.

FIFA is FIFA

Al met al is 2014 FIFA World Cup Brazil absoluut een verbetering ten opzichte van FIFA 14 op de vorige generatie consoles. Het blijft echter een titel met de nodige controverse. We moesten al twee keer betalen voor FIFA 14 toen we overstapten naar de PlayStation 4, dus is het het waard om een derde keer in hetzelfde seizoen de volle pond te betalen? Het is leuk om te kunnen kiezen uit 203 landen, maar er doen er in feite maar een stuk of 30 toe. Spelen met Papoea-Nieuw-Guinea doet in ieder geval geen eer aan de gameplay van FIFA. Daarnaast konden we in deze versie ook niet onze eigen selecties samenstellen.

2014 FIFA World Cup Brazil

Buiten kijf staat echter dat deze WK-editie uniek is, puur en alleen door zijn overtuigende presentatie. Je kan het WK bijna proeven. Samen met de fantastische gameplay zorgt FIFA World Cup voor een magische voetbalbeleving. Voetbal is bijzonder en heeft de kracht problemen te verbloemen, hoe hardnekkig ook. Elke brave Hendrik gaat los tijdens een potje voetbal. Dat snapt Blatter, dat snapt EA en dat herbergt FIFA als geen ander.

Onze collega's van InsideGamer legden de gezichten van de virtuele Oranje-spelers vast. Op Facebook kun je de gelijknisssen terugzien.