Reportage

CampZone

Waar campen en kamperen samenkomen

Geschreven door Wilbert Meetsma op
Loop op een broeierige zomerdag door een bospaadje tussen het Brabantse Best en Eindhoven Airport en je stuit op een grasveld met gecamoufleerde legertenten en genoeg Cat5e-kabels om half Nederland mee aan te sluiten. CampZone kan zich met recht het grootste lan-evenement onder de zon noemen, maar de elf dagen durende lan-party is meer dan een potje Red Alert 2 met je buurman.

De meeste lan-parties hebben een simpele opzet. Sleur je pc mee naar een grote hal of onder een andersoortig onderdak, sluit het apparaat aan, zet een headset op je hoofd en zoek naar een lokale server van je favoriete game. Vervolgens is het zaak een paar dagen lang te gamen, zolang als je kunt en enkel te slapen wanneer het echt moet. CampZone doet het anders. Betreed het terrein en je hoort niet een woedende kreet van de Counter-Strike: Global Offensive-speler die voor de derde keer door een campende awp-er wordt neergeschoten. Het is er heerlijk stil, met in de verte het geluid van twintig jongens die om de beurt elkaar met een bal van een opblaasfort af proberen te knikkeren.

CampZone niet zomaar spelen op een ‘local area network’; het is een vakantie. Overdag blijf je lekker in je tent om te gamen, ’s avonds gaat de barbecue aan en zit je na zonsondergang met z’n allen om een van de drie kampvuren. Zelfs de meest verstokte gamer heeft het wel gezien na drie dagen doorgaan en op CampZone zijn er genoeg activiteiten om je tijdens een gamepauze bezig te houden. We ontmoeten een Rus die onderuitgezakt vanaf de bank de sci-fi-klassieker Aliens kijkt. Hij drukt ons gastvrij een blikje energydrink in de handen en vertelt hoe graag hij hier komt. Door het jaar heen werkt de man als ict’er in het Russische leger en hij vliegt inmiddels al drie jaar naar Nederland, speciaal voor CampZone.

Bier, buurten en Blobby Volley

Een gezellige, rustige sfeer van een camping overheerst op CampZone. In het openliggende midden van het terrein staat een opblaasbaar zwembad en in een van de hoeken staat een berg van leeggedronken Hertog Jan-kratten die na een week boven de meeste tenten uittorent. Maar al is niet iedereen constant aan een beeldscherm geplakt, gamen is de verbindende factor voor alle bezoekers. Op hoge stellages prijken de vlaggen van clans en bundels lan-kabels lopen langs de ijzeren rijplaten naar de tenten.

Met minstens vijftien competities valt er genoeg te winnen. Games als Trackmania, Counter-Strike: GO, Hearthstone, Blobby Volley, Mario Kart 8 en Worms Reloaded is er voor elke speler wel een toernooi om aan deel te nemen. In een kleinere tent spreken we twee jongens van ongeveer veertien jaar. Een van hen wist de eerste ronde van de CS: GO-competitie te overleven, maar tijdens de tweede bleek de concurrentie te sterk. Hij zit er niet mee en speelt samen met z’n tentgenoot wat Titan Quest of Hearthstone.

De verbroederende functie van speklappen

Uitgenodigd door hardwarefabrikant en sponsor MSI om hun nieuwste lijn moederborden te bekijken, geschikt voor de nieuwste lijn van Intel-processors, blijven we hangen voor de barbecue. Twee vaste CampZone-bezoekers vertellen met een kwajongensgrijns op hun gezicht over hun plan om eerste te worden tijdens de Heroes of the Storm-competitie en dan tijdens de prijsuitreiking op het podium “Wij willen DOTA!” te scanderen. Ze werden tweede. De voorzichtige bekentenis dat ondergetekende tegenwoordig liever Heroes of the STorm speelt kan rekenen op een korte zucht van afkeuring en de vraag of er nog speklappen over zijn. Zelfs met vloeken in de kerk krijg je de gemoedelijke sfeer niet kapot.

De eerste week van augustus was een van de warmste van de hele zomer. “Dat was best pittig, zeker die dinsdag”, horen we. De kleine tenten die bezoekers zelf vaak meenemen waren dinsdag vrijwel onmiddellijk verstikkend heet, maar in de canvas legertenten hield je het langer vol. Met strategisch geplaatste ventilators viel het uit te houden. “We hebben de schaduw opgezocht, dan ging het wel”.

De geruchten over de dood van lan-gaming zijn schromelijk overdreven. Het klopt dat de mogelijkheid om met pc-games via een lokaal netwerk te spelen tegenwoordig meer uitzondering dan regel is, maar dat wordt simpelweg opgelost met een snelle verbinding naar buiten. Met bijna drieduizend bezoekers rekenen we er op dat CampZone, dat in 2001 voor het eerst met de unieke mix van gamen en gezelligheid de aandacht trok, nog zeker vijftien jaar zal bestaan. Want CampZone is een lan-party als geen ander.

Dit artikel delen:

Lees meer

Telltale’s Back to the Future komt naar PS4, Xbox One en Xbox 360 Nvidia laat spelers games naar andere pc streamen voor coöp
6

Reacties op: CampZone

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Dorion2210

  • 21 augustus 2015 11:33
  Waarom wist ik hier niks van af en waar kan ik me aanmelden

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Swieb

  • 21 augustus 2015 16:10
  Op www.campzone.nl vind je meer informatie. Ik weet niet precies wanneer de kaartverkoop voor volgend jaar begint, maar ik zou de site vanaf maart in de gaten houden.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 21 augustus 2015 18:05
  31 december op 1 januari, om iets van 0.05 :)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 21 augustus 2015 18:05
  Dit jaar was mijn 14de campzone, denk dat ik dit jaar ongeveer 8 uur achter mijn pc heb gezeten in 11 dagen :) Heerlijk weer, gezellige mensen, bbq en bier

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  Mr. Harrow

  • 21 augustus 2015 21:13
  Leuke reportage. Ben hier nooit geweest. Klinkt gezellig. Toch zal ik dit, denk ik, niet snel doen. Ben geen pc-gamer:)

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • Floks

  • 22 augustus 2015 15:32
  Ik denk dat ik volgend jaar niet eens mijn pc meeneem, in de maintent staan genoeg pc's en consoles, waar je gebruik van kan maken

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.