Reportage
Indigo

Gamemakers met grote dromen op INDIGO 2018

Postbodes, feestjes en een kippenboerderij

Geschreven door Erwin Vogelaar op
Tijdens het jaarlijkse evenement INDIGO in Utrecht krijgen kleine gamemakers de kans om hun games aan een publiek te laten zien. Sommige van deze games liggen al in de winkels, maar de meesten zijn nog volop in ontwikkeling. De makers kijken dan nauwlettend toe hoe hun kindjes worden gespeeld en nemen de reacties mee voor de verdere ontwikkeling. Dit jaar stonden er maar liefst veertig games uit zeventien verschillende landen op de vloer.

Deze editie van INDIGO vond plaats in Speys, bij Jaarbeurs Utrecht. Het bleek een geslaagde nieuwe locatie. Hoewel de gevangenis vorig jaar met een cel voor elke game in theorie goed werkte, werd het al snel veel te warm. Ook dit jaar vond het evenement op een hete dag plaats, maar met een grotere ruimte en wijde open deuren was het prima gamen geblazen. Dat hebben veel mensen gedaan, want het was een drukke dag.

Al eens gezien

De gekozen gamemakers pakten het dit jaar ook duidelijk grootser aan, maar niet direct origineler. INDIGO is op zijn best met opvallende en vernieuwende concepten, maar een riant deel van de games was dit jaar gewoonweg niet zo spannend. Bijvoorbeeld omdat we het concept al elders hebben gezien, of omdat je exact weet wat je kunt verwachten. Denk aan de vervolgen Swords & Soldiers 2 en Q.U.B.E. 2.

Maar ook compleet nieuwe games lieten zich niet allemaal van een originele kant zien. Zoals managementsims Good Company en Town City, die het op moeten nemen tegen de grote namen in de industrie. Of Arboreal, dat het onderhouden van een boerderij combineert met het op avontuur gaan, vergelijkbaar met Stardew Valley of Moonlighter. De game Skyworld is eigenlijk gewoon Clash Royale, maar dan voor virtual reality. Revhead is een wat saaie racesim.

Mogelijk zit er veel meer achter deze games dan we nu hebben gezien. De korte speelsessies doen het werk van de makers natuurlijk geen recht. Daarnaast willen kleine gamemakers ook gewoon geld verdienen met ideeën die al eerder succesvol zijn gebleken. Daarmee schrijven we de games niet af, maar onze voorkeur ligt tijdens zo'n evenement op originele games die ons verrassen. Die waren er gelukkig ook genoeg.

Bird Game
Bird Game

Originele games

Neem bijvoorbeeld Bird Game, een stijlvolle, minimalistische ervaring waarin je als vogel gevaren ontwijkt in de vorm van onder andere gigantische insecten die op je af komen vliegen. Ook zit er wel iets in BattleBand, een ritmische rpg waarin je op de beat vecht tegen allerlei maffe personages. De game heeft goede muziek en een heerlijk stijltje.

In Lake ben je een postbode die teruggaat naar het dorpje waar ze ooit heeft gewoond. Terwijl je met een busje rondrijdt en brieven aflevert, kom je meer te weten over de geschiedenis van het hoofdpersonage. Deze geschiedenis bepaal je zelf door de keuzes die je maakt in de gesprekken. Lake is vrij ambitieus, want de makers hebben allerlei ideeën die ze graag in de game willen verwerken. Zo vertelde de ontwikkelaar die naast de game stond dat er een kattenvrouwtje in de game is verwerkt met een hoop katten. Elke kat krijgt een eigen persoonlijkheid en reageert anders op jou. "Kun je ook een van de katten meenemen in je bus?", vroeg een speler. "Euh, misschien wel!" Riep de gamemaker. "Het is dan aan jou of je de kat weer terugbrengt of niet." De ideeën ontstaan waar je bij staat.

In het bijzondere Path to Mnemosyne zoom je oneindig in het cilindervormige level waar je doorheen loopt, wat een fantastisch effect geeft. Je moet het zien om het te snappen, maar dan ben je zo door het stijltje verkocht.

Fromto
FromTo

Samen spelen

De drukste booth was ongetwijfeld die van Fromto. In deze maffe tweedimensionale platformracegame pas je het level aan terwijl je speelt, waarna je vrienden het extra moeilijk krijgen. Dergelijke partygames doen het natuurlijk goed tijdens zo'n evenement. Houd je ervan om thuis op de bank tegen of met elkaar te spelen, dan ben je ook aan het goede adres bij Bossgard. In deze game kun je zelf een baas zijn en je vrienden verslaan, of je neemt het samen op tegen de vijand.

Ook Space Vikings is leuk met vrienden. Het is een party-platformer waarin je zoveel mogelijk kristallen verzamelt en ondertussen je eigen schat beschermt. Deze game was zonder meer verantwoordelijk voor de luidste hoek van het evenement. Ook is sidescrolling voetbalgame Soccer Nations Battle iets om in de gaten te houden.

Het fijnst was misschien wel Mish Mash. Dat is een experimentele game waarin spelers een deel van een tekening maken, terwijl ze niet zien wat er om hen heen wordt gemaakt. Het resultaat was dat mensen in het midden van de drukte gewoon rustig aan een tafel regenbogen en poppetjes aan het tekenen waren.

Path to Mnemosyne
Path to Mnemosyne

Virtual reality en smartphones

Virtual reality was ook weer uitgebreid aanwezig dit jaar. In de verschillende hoeken van het evenement stonden mensen zonder erg in hun omgeving te hebben heen en weer te bewegen en hun handen uit te rekken terwijl anderen er voorzichtig met glazen bier en wijn omheen stapten. De meest originele vr-game van INDIGO 2018 was A Stickman Reality, waarin een 3d-wereld met 2d-poppetjes wordt gecombineerd voor een bijzondere ervaring. Opvallend was ook CoopScoop, waarin je een kippenboerderij moet managen en de kippen je virtueel om de oren vliegen. Deze game kreeg van de bezoekers de meeste stemmen en de makers gingen dus naar huis met de INDIGO-award.

Ook interessant is dat de smartphone steeds vaker als controller wordt ingezet. Dat kan bijvoorbeeld met het eerder genoemde Bossgard, maar ook in de minigamesverzameling Valhalla Olympics. Dat maakt de games extra toegankelijk. In Valhalla Olympics is een van de minigames een soort Mario Kart met bootjes. Sturen doe je door de smartphone te draaien en verzamelde power-ups zie je op het scherm van je telefoon, zodat je tegenstanders ze niet te zien krijgen. De game heeft nog duidelijk wat werk nodig, maar speelt al goed.

Valhalla Olympics
Valhalla Olympics

INDIGO 2018 was zonder meer weer een geslaagde editie. Heb je volgend jaar tijd? Dan moet je echt even langskomen. Het is gratis, gezellig en je krijgt een indruk van hoe creatief deze kleine gamemakers zijn. Hopelijk nemen de minder originele games de vloer in volgende edities niet over. Nu is de balans nog net prima, want er is wat voor iedereen.

Dit artikel delen:

Lees meer

Giannis Antetokounmpo op de cover van NBA 2K19 SoulCalibur 6-gameplay op de PlayStation 4 Pro
0

Reacties op: Gamemakers met grote dromen op INDIGO 2018

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.