A long time ago in a country far, far away...

Voor iedereen met een passie voor sciencefiction, fantasy, films, tv, en andere geeky zaken is de San Diego Comic-Con het pareltje op de jaarkalender. De nieuwste filmtrailers worden er getoond, ieder uur is er een panel met geliefde acteurs en actrices, het publiek steekt elkaar de ogen uit met de gaafste kostuums, ga zo maar door. Het is de place to be als fan van dit alles. Het enige probleem is dat de kaarten binnen minuten uitverkocht zijn en je helemaal naar Amerika moet reizen.

Als Nederlander kom je er dus maar moeilijk in en dus is het zoeken naar lokale alternatieven geblazen. In onze regio zijn heel wat toffe, niche conventies te vinden. Star Warsies, cosplayers, gamers, larpers en animé-fans hebben allemaal hun eigen populaire bijeenkomsten, maar nog niemand heeft de stap durven nemen om ze allemaal samen te voegen zoals in Amerika. De organisatie van EpiCon waren de eersten die dit wel van plan waren (Dutch Comic Con komt pas in maart 2015), maar het event werd vreemd genoeg weer in twee gesplitst. EpiCon Summer zou zich richten op games en e-Sports, EpiCon Winter wordt het feest van de cosplayers, films en meer.

Epicon Summer 2014

Hogere verwachtingen

Voor ons als gamers was dit geen slecht nieuws. De E3 is tenslotte net geweest, de EpiCon-organisatie komt uit de game-industrie en dus leek dit ons een mooi moment om die spellen in Nederland uit te proberen. Maar dat viel helaas tegen. De officiële verklaring voor de splitsing was een ''grote interesse van verschillende partijen'', maar dat zag je niet terug als je rondkeek op EpiCon Summer. Het evenement vulde één van de Brabanthallen in Den Bosch, plus een hal voor de zombieattractie en een bioscoopzaal. Wat er stond was top, maar je kon er binnen een minuut doorheen rennen als je wilde.

Speluitgevers als 2K en Warner Bros zijn op komen dagen en toonden toffe games als Borderlands: The Pre-Sequel en Evolve, dat flinke rijen trok. Maar de afwezigheid van partijen als Nintendo, Microsoft, Sony, EA, Square-Enix en/of Ubisoft waren een voelbaar gemis voor iedere spelfanaat. Deze konden gelukkig nog hun tijd vullen met het StarCraft II- en Hearthstone-toernooi dat ondertussen op een groot podium liep of even achter de computers ploffen van kleinere externe partijen als Fariko (Call of Duty), Power Unlimited en Dutch Game Garden (indiegames). Aardig, maar dit is niet de selectie games waarmee bezoekers van First Look aangetrokken of zelfs afgesnoept kunnen worden.

Epicon Summer 2014 

Gered door de fantasie

Opvallend is dat de redding van EpiCon nu juist de groep was waar de focus niet op lag: de cosplayers. De fanatieke kostuummakers waren in groten getale naar Den Bosch gekomen en brachten een hoeveelheid sfeer mee die de kleinschalige beurs tóch nog dat Comic-Con-gevoel gaf. Niet alleen was de groep sterk vertegenwoordigd, ook de kwaliteit van de zelfgemaakte creaties was van hoog niveau en bewees dat het 'te serieuze' Nederlandse en Vlaamse publiek echt wel klaar is voor een grotere geek-conventie.

Ook de twijfels over of gamers en cosplayers wel goed samen zouden gaan bleken onterecht. De Connor Kenways, Merida's en Boba Fetts mengden zich probleemloos met het normale publiek en iedereen was beschikbaar voor een gezellig praatje over de kostuums. Illustrator Els Deckers deelde misschien nog wel meer handtekeningen aan gamers uit voor haar perfecte Lara Croft-cosplay dan haar artwork, en de brute Game of Thrones-show van kostuumgroep House of Wax kreeg ook non-LARPers enthousiast voor echt nepzwaardvechten en showexecuties.

EpiCon Summer 2014

Epicon Summer 2014

Coming Soon...

De troon uit Game of Thrones had al eerder in Nederland gestaan, maar mensen konden er duidelijk geen genoeg van krijgen om als heerser op de foto te gaan en er stond het hele weekend een lange rij voor de stoel. Een andere populaire attractie was de zombieobstakelbaan, een concept dat eerder op de grote San Diego Comic-Con bijzonder veel aandacht kreeg (daar bekend als de The Walking Dead Escape). Ook de Nederlandse en Vlaamse bezoekers lieten zich met liefde achtervolgen door zombiefiguranten.

Daarnaast waren er nog de nodige strip-, zwaard-, figurine-, game- en toverstafverkopers die in totaal wel een aardige selectie lastig verkrijgbare spullen aanboden. Veruit de grootste tegenvaller was de bioscoop. EpiCon Summer ligt een maand vóór Comic-Con, dus er kon niet geprofiteerd worden van exclusieve film- en tv-previews en de aanwezige selectie was niet noemenswaardig. En met maar één spreker (JP van Seventer van Dutch Game Garden), was het hele 'panel'-concept afwezig.

De organisatie belooft dat alles wat fans verwachten wél aanwezig zal zijn op EpiCon Winter. Het is lastig om zo'n event voor het eerst op te starten, dus we hopen dat na deze eerste poging de standhouders en verschillende partijen wat meer bereid zijn om mee te doen of krachten te bundelen. Aan de bezoekers lag het in ieder geval niet, die hebben hun gezicht dit weekend laten zien. Inclusief schmink.