Reportage
Dutch Comic Con

Dutch Comic Con '16

Een viering van nerdcultuur

Geschreven door Joe van Burik op

We kunnen ons voorstellen dat je als gamer niet zo goed weet wat je van Dutch Comic Con kunt verwachten. Want hoe komt het interactieve medium terug op het soort conventie waar van oudsher strips en films de boventoon voeren? Een beschrijving van onze gevoelens na de succesvolle tweede editie die afgelopen Paasweekend in Jaarbeurs Utrecht plaatsvond.

Ergens is het een beetje triest: tijdens de afgelopen Dutch Comic Con haalden we met verschillende mensen herinneringen op aan ruim tien jaar geleden. 'Die goeie ouwe tijd', waarin – volgens ons beperkte collectief geheugen – evenementen met videogames in Nederland nog 'anders' waren, in zekere zin. Want games waren toen nog echt iets opmerkelijks, zo mijmerden we, als hobby voor een select soort mensen waar de buitenwereld maar moeilijk vat op kreeg. Dat we van heinde en ver naar één plek in het land afreisden om nieuwe titels te spelen, overdonderd te raken door audiovisuele explosies en misschien ook wat gelijkgestemden te ontmoeten, was als de samenkomst van een soort ondergrondse gemeenschap.

Dutch Comic Con

Een nieuwe wereld

Anno 2016 ziet de wereld er anders uit. Games zijn niet langer louter een passie voor de liefhebber, maar verworden tot entertainment voor een veel grotere groep. In navolging van die andere voormalige 'nerdmedia': strips en films. Zo kan het dat deze door velen gewaardeerde fenomenen gedrieën schitteren op de Dutch Comic Con. Dat we daar met duizenden tegelijk samen zijn, stands bewonderen en kraampjes afspeuren naar gewild verzamelwaar. En dat we handtekeningen verzamelen, op de foto gaan en momenten delen met bekende en minder bekende idolen. Maar dat we ook diverse oude en nieuwe games spelen, op professioneel niveau gespeeld zien worden door e-sports-toppers en om de haverklap Nintendo's 3DS tevoorschijn gehaald zien worden om een nieuwe lading StreetPass-Mii's te verwelkomen.

Om nog maar te zwijgen over het feit dat de meest uiteenlopende iconen, uit de werelden waar strips, films en games ons mee in aanraking brachten, zomaar in levende lijve rondlopen op de beursvloer en daarbuiten. Daarbij maakt de verrassend hoge kwaliteit van vele kostuums nog wel de meeste indruk – het spreekt boekdelen dat je niet snel meer omkijkt van een cosplayer, als wel van het feit dan zijn of haar outfit er vaak gewoon verdomd indrukwekkend uitziet. Sterker, je zou kunnen beargumenteren dat de toegangsprijs van dit evenement alleen al de moeite waard is om misschien wel de grootste en meest originele verkleedpartij van Nederland te kunnen bewonderen.

Dutch Comic Con

Koffietijd

Toch kan het je zomaar even teveel worden, wanneer je je ook maar even te lang op de drukbevolkte wandelpaden begeeft tussen een haast oneindige stroom aan levende superhelden, animefiguren en gamepersonages. Des te meer wanneer je zelf een meer conventionele kloffie draagt – net als een minderheid van de bezoekers, zo is het gevoel. En de achterin de beurshal geplaatste kraampjes vol handelswaar kun je, wanneer ze gretig uitgeplozen worden door een mensenmassa vol Batmen, Ghostbusters-vriendengroepen en Vault Dweller-families, op dat moment beter als onbegaanbaar terrein beschouwen. Time daarnaast je koffiehaalmomenten goed, om te voorkomen dat je een kwartier lang in de rij staat tussen een zwaarlijvige Deadpool en daadwerkelijk schrikwekkende afvaardiging van de Mos Eisley Cantina voor slechts een cappuccino met suiker.

Dutch Comic Con
Dutch Comic Con

Zeker op dat soort momenten wordt duidelijk: dit is zeker géén gamebeurs. In nóg meer opzichten trouwens, getuige het ontbreken van onfatsoenlijk lange wachtrijen voor de speelbare demo's van Quantum Break en The Legend of Zelda: Twilight Princess HD én het algemeen gebrek aan de schreeuwerigheid die vaak aan game-happenings kleeft. Beschouw dit dan ook als een bruisende viering van (bij gebrek aan een beter woord) 'nerdcultuur' in alle soorten en maten. Sterker nog, we durven gerust te stellen dat er geen enkele gelegenheid in ons land is waar de liefde voor strips, films én games zo prettig gepraktiseerd wordt als tijdens de Dutch Comic Con. Dat hadden we tien jaar geleden niet kunnen bedenken.

Later deze week volgt ook een videoreportage van Dutch Comic Con '16 op Gamer.nl. 

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Remasters van Turok 1 en 2 komen naar Xbox One Blizzard kondigt kinderboek World of Warcraft: Traveler aan
3

Reacties op: Dutch Comic Con '16

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • avatar

  Ichi

  • 30 maart 2016 13:48
  Misschien volgend jaar maar eens proberen. Wel jammer dat je zo mooi cosplay in je verhaal naar voren haalt, maar dat niet op de foto's terug ziet.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  JVSpro

  • 31 maart 2016 08:25
  Was mijn 1e bezoek dit jaar, zaterdag geweest. Moet zeggen heb me erg vermaakt, ik had wel vooraf al het besef dat dit geen game-beurs was. Het was ook namelijk de Dutch Comic Con en niet de E3 :) Wel vond ik het jammer van de vele lange wachtrijen, en de niet erg praktische wijze waarop je een foto kon laten maken van jezelf met de "Game of Thrones"-troon (rij van 30/40min) en wanneer je de foto een uur later pas op kan halen je vervolgens weer werd geconfronteerd met een rij van een half uur.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.
 • avatar

  nakaltzen

  • 31 maart 2016 13:28
  Was er een stand van Hitbox.tv?

  Ook al is het moeilijk, aangezien de enige 'Nederlandse ambassador' van de organisatie dat de Hitbox van Gaming ge-corrupt heeft nu 4000 km verder op woont.

  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.