Reportage
MSI

Computex 2016: Casemodding voor het grote publiek

Een reportage vanuit Taiwan

Geschreven door Redactie Gamer.nl op

Wat E3 voor games is, is Computex voor pc-hardware. Deze vond in mei plaats in Taiwan en wij zijn afgereisd naar het prachtige Taipei om jullie op de hoogte te brengen van alles dat daar te zien was en geïntroduceerd werd. 

Net zoals met E3 zijn er publieke geheimen en echt nieuwe introducties. Iedereen wist dat de nieuwe GTX 1080 videokaart op Computex te zien zou zijn, de prijs bekend zou worden gemaakt en ook de eerste productiemodellen daar zouden staan. Maar ook een aantal nieuwe producten zoals pre-build pc’s die helemaal ingesteld zijn voor virtual reality.

Als de beurs een ding uitstraalde, was het dat pc gaming weer helemaal terug is. Al een jaar of twee zie je dat de markt weer innoveert, een nieuwe doelgroep aanspreekt en helemaal in performance grote stappen maakt. SSDs zijn betaalbaar, Intel brengt performance-verbetering in hun chips en DDR4-geheugen maakt ook de meeste gamers blij. Vooral de SSDs zijn echt een welkome upgrade.

Maar ook gemak en design brengen de nodige vernieuwing en vooruitgang. Tegelijkertijd brengen game ontwikkelaars weer custom pc-games uit. Geen makkelijke ports meer, maar echt op pc ontwikkelde games. Wie bijvoorbeeld The Witcher 3, Doom of The Division heeft gespeeld, weet dat de pc-versies met de juiste hardware prachtig vloeiende beelden vol spektakel op je monitor toveren.

MSI

Virtual reality

Vr is het nieuwe toverwoord in de hardwarewereld. Fabrikanten vallen over elkaar heen om maar te laten zien dat hun merk bezig is met vr en zij het meest geschikt zijn. Wanneer je sec kijkt, is vr meer eigendom van HTC en Oculus, en zijn de pc-componenten standaard. Het verschil moet gemaakt worden in slimme toepassingen en kant en klare oplossingen. MSI lijkt daarin de beste kaarten te hebben. Zij bieden een aantal kant en klare oplossingen met de Aegis en Vortex zonder dat je een grote pc-kast hoeft mee te sleuren. En met de vr-backpack heb je 90 minuten aan vr-ervaring op je rug klaarstaan. Na die 90 minuten kun je of de batterij vervangen of stroom aansluiten. Het mooiste is dat je niet belemmerd wordt door kabels. Ook de Aegis en Vortex zijn bescheiden kasten en kunnen zonder discussie thuis naast de tv staan. De cases zitten vol met slimme oplossingen om snel en gemakkelijk je vr-kit aan te sluiten.

De GTX 1080 van Nvidia gooit hoge ogen op de computer, want deze kaart biedt voor gamers (en vr) de beste mogelijkheden. De Nvidia 980 Ti was al prima voor vr, maar de nieuwe generatie kaarten biedt meer snelheid, minder lawaai en minder stroom. De enige manier om nu nog te concurreren is met de cooling en mogelijkheden voor overklokken. Eigen ontworpen PCB's worden niet meer gemaakt, iedereen gebruikt de reference designs van Nvidia. De meeste fabrikanten gebruiken drie fans, Asus en ook MSI vangen het af met twee stuks. MSI heeft de zesde generatie van cooling de Twin Forzr ingezet voor hun kaart.

Wij zijn fan van deze oplossing, want grotere fans betekent minder geluid. Watercooling is standaard ingebouwd verkrijgbaar tegenwoordig. Met de Seahawk kun je direct een kant een klare waterkoeling oplossing inbouwen. Waterkoeling voor je videokaart is niet nieuw, maar bij de introductie zie je dat niet zo snel, dit komt vaak later in de levensloop terug.

MSI

De GTX 1080 biedt flink betere prestaties voor een betere prijs. De Titan X is het vlaggenschip van de vorige generatie Nvidia, maar laat zich gemakkelijk passeren in performance en stroomverbruik door de GTX 1080, met ook nog eens een veel vriendelijker prijspunt. Wij hebben het zelf nog niet getest, maar verschillende media rapporteren dat de 1070 (het kleinere broertje van de GTX 1080) een nog betere prijs-kwaliteitverhouding verhouding biedt.

Pre-build pc’s

Pre-build pc's waren voorheen het domein van Alienware, zij boden premium hardware met eigen build design, kwaliteit en koelingsoplossingen. Nadeel was dat de prijs ook premium was.

MSI

Vandaag de dag zie je steeds meer variatie in deze markt terug komen. Niet iedereen wil zijn eigen pc in elkaar zetten maar zijn wel opzoek naar een uniekere uitstraling die direct opvalt. MSI laat hier zijn strategie duidelijk zien, de Aegis, de Vortex zijn perfecte voorbeelden van design en slimme oplossingen voor koeling. Kleine kasten vol dikke hardware en slimme praktische oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan een HDMI-aansluiting aan de voorkant van de kast zodat je vr-kit snel aan te sluiten is zonder achter de kast te moeten zoeken naar de aansluiting.

Moederborden zijn ook flink veranderd de laatste tijd. Vooral de high end gaming modellen zijn naast technologisch vooruitstrevend, ook het centrum om je pc om te toveren in een heuse lichtdisco. 

Natuurlijk een prachtige gimmick voor de pc-gamer met een open case, case window. We zien verschillende fabrikanten in de high end lijn volledige rgb-leds toevoegen die zelfs via je telefoon in te stellen zijn. Hiermee komt basic case modden beschikbaar voor het grote publiek. Heb je geen open kast? Dan is dit niks voor jou, maar gelukkig kun je het ook gewoon uitzetten.

Computex is in ieder geval een fantastische ervaring voor hardwareliefhebbers. We hebben nog lang niet alles kunnen laten zien of bespreken. Verwacht binnenkort meer info over Computex!

Bron: null

Dit artikel delen:

Lees meer

Extra wagens en wapens in Mafia 3-dlc God of War geïnspireerd door geannuleerde Star Wars tv-serie
1

Reacties op: Computex 2016: Casemodding voor het grote publiek

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • zwijn

    • 23 juni 2016 22:52
    Ben benieuwd!

    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.

 

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord met onze voorwaarden voor reacties.